|
|
| Yazar | Mesaj |
Andain
Nereden: Turkey Samsun |
#256734
2007-10-30 18:03 GMT
Günlerden bir gün iki matematikci Cevdet ve Funda yolda
karşılaşırlar."Nasılsın?, çocukların nasıl?" diye sorar Cevdet. "Hatırladığım kadarıyla üç oğlun vardı değil mi? Ama yaşlarını unutmuşum. "Evet üç oğlum var" diye yanıt verir Funda. "Yaşlarının çarpımları 36 dır." Etrafına bakınıp bir evi gösteren Funda, Yaşlarının toplamıda şu evin pencerelerinin sayısına eşittir" der. Çok zeki olan Cevdet biraz düşündükten sonra "Funda çocuklarının yaşlarını valla bulamayacağım" diye karşılık verir."Ah özür dilerim" diyen Funda ekler:"En büyük oğlumun saç renginin kırmızı olduğunu söylemeyi unuttum." Cevdet bu haberi alınca rahatlar ve çocukların yaşlarını bulur... Siz de bulabilirmisiniz???
Eğer Saygı İstiyorsan, Onu Kazanmalısın.. |
Bengal |
#256735
2007-10-30 18:12 GMT
Bulurum
36 nın çarpanlara ayrılmış hali budur 2.2.3.3yani yaşlar ya bu sayılardan biri yada çarpılmış halleri. En büyük oğlum dediği için diğer 2 çocuğun yaşlarıı eşit değildir.Buna uygun olabilmesi içinde tek olasılık vardır. En büyük=2.3=6 Ortanca =3 Küçük=2
|
Stormy
Nereden: Turkey Balıkesir/Bandırma |
#256736
2007-10-30 18:15 GMT
Çok ders çalışıyorsun Eren... :/
Good Stormy, The Kovuk Worldbuilder. Hayat içi boş düşüncelerin var olduğu anlamsız bir boşluk değilmidir? |
Death_Rider
Nereden: Turkey |
#256737
2007-10-30 18:22 GMT
iyide 2 oğlunun yaşı aynıysada en büyük oğlum diyebilr
|
Andain
Nereden: Turkey Samsun |
#256740
2007-10-30 18:27 GMT
cevap:cevabı söylüyorum...
yaşlarının çarpımı otuzaltı olduğu için bu durumu sağlayan sekiz farklı olasılık var.. bunlar: 1,1,36 / 1,2,18 / 1,3,12 / 1,4,9 / 1,6,6 / 2,2,9 / 2,3,6 / 3,3,4 yaşlarının toplamı evin pencere sayısına eşit olduğu için baktığında bu üçlülerin toplamı ile pencere sayısını eşleyerek herhangi birisinin yaşları olduğunu söyleyebilirdi. söyleyememesinden anlıyoruz ki bu üçlülerin toplamı aynı olan iki farklı üçlü var ki bi ikileme düşmüş ve verilenlerden soruyu çözememiş. bu üçlüler 1,6,6 ve 2,2,9 her ikisinin de toplamı onüç. diğer her üçlünün toplamı farklı. yani pencere sayısı ile herhangi birisi eşlenebilirdi. eşlenmemesi pencere sayısının onüç olduğunu gösteriyor. daha sonra fundanın en büyük oğlum ifadesi 1,6,6 şıkkını da elemiştir ve cevap 2,2,9 dur.
Eğer Saygı İstiyorsan, Onu Kazanmalısın.. |
Bengal |
#256741
2007-10-30 18:28 GMT
Yanlış düşünmüşüm demek ki... Andainin cevabı doğru.
Soru için sağol yinede
|
Malapagos
Nereden: Turkey |
Bu sorunun değişi vardı. Hatta orjinali desek daha doğru olur çünkü bu soru tarzını '' Emrehan Halıcı'' nın kitabında görmüştüm. İnternete yayıyorlar Einstein'ın sorusu diye halbuki hepsi Emrehan Halıcı'nın
I n t h i s p r i s o N Love is a four-letter word |








36 nın çarpanlara ayrılmış hali budur 2.2.3.3


