Sevgili Ultima-Strike kullanıcıları,

Geldik o malum soruya, Yıl 2024 ve kaldığımız yerden devam edelim. Ultima Online sizce bitti mi? Şapkadan tavşan çıkar mı? Durum nedir ne değildir? Gereksinimler nelerdir? 

Yorumları alalım.. 



Bu konu Tymaron tarafından düzenlendi(2024-03-22 16:12, 1 ay önce)

Ultima online yeni nesil oyuncu arkadaşlar için %95 oranla bitmiştir.Sadece Eski nesil oyuncular sayesinde hayatta kalıyordur.

Eski oyuncularlarda ne yapacaklarını bilmiyor.
Her Uo oyuncusu 1 kerede olsa Gm lik yapmışlığı yada Server açmışlığı vardır.Hiç bir serverı beğenmiyorlar.Arkadaşlarıyla beraber yarım yamalak server açmaya çalışıyorlar.

Şimdiki serverların %90 ı skill + item + donate puan vererek oyuncu tutuyor yada toplamaya çalışıyor.

Script yazamayan oyunu düzenlemeyen kişiler tarafından UO projeleri hep yarıda kalıyor ve kapanıyor.

Sınırlı sayıda kalan  oyuncu arkadaşlar ise oyundan uzaklaşıyor ve yeni nesillere UO yu anlatmıyor göstermiyor, popülerliği ise iyice azalmaktadır.




 


Şapkadan artık ne tavşan çıkar ne de sürpriz yumurta.

Arkadaşımızında söylediği gibi yeni oyuncular aramıza katılmadığı için Ultima Online 5 sene sonra şu anda mevcut online sayısının %50'si kadar kalacak. Mesajınız tamamen doğru iç savaşlar, her 10 oyuncudan bir tanesi kendi serverını açtığı, yürütemeyip kapattığı ve oyuncular server açtığı için her şeyi çok iyi bildiğini sandığı durumlardan dolayı artık oyuncularla birlikte ilerlememiz pek mümkün görünmüyor. Elbette tecrübeli oyuncular var ama yapılan herhangi bir şeye başkaldırmayıp bu böyle olmalı, yanlış yaptınız bonuslar şöyle vurmalı veya ne kadar saçma sistem dedikleri sürece hala yerimizde sayarak ve azalarak devam edeceğiz. Artık server açmak eskisi kadar kolay değil. Oyuncularda yoruldu. Oyuncular çok aceleci, yaş itibarıyla da bazı şeyleri diretmekte güçlük çekiyorsunuz. Bunu yıllar içinde çok daha iyi anlıyorsunuz.

Herkesin kendine göre oynama tarzı, alışkanlığı  ve beraber takıldıkları arkadaşları olabilir. Eğer bir serverda oynuyorsanız A'dan Z'ye her şeyiyle kabul ederek oynamalı diye düşünüyorum. Geleceğimiz meçhul hep birlikte izleyip göreceğiz.


Ben ultima oynamaya 2004 senesinde başladim. Başladiktan 1 sene sonra oynamayi iyice ögrendikten sonra, merakli oluşum kaynakki oyunun teknik detayini ögrenmek isterken u-s ile tanistim. Ozaman da ultima bitti konusu vardi. Seneler geçti hala ayni muhabbetler devam ediyor. Şu oyuna başladigimda oyundan edindiğim 100 arkadaşim vardi ve bunlarin 90 tanesi hala burada. Giden 10 tanenin yerinede yeni gelen 30 kişi(yeni oyuncu olarak) oldu. Rakamsal balinca benim cevremde şuanda 120 ultima oyuncusu var.

Bence türkiyede ultimanin gördüğü zarar yok. Sadece insanlarin hayatlarinda ki refah seviyesi oyuna vakit ayirmaya yetmiyor. Hizli ve anlik olaylarla tatmin olma hissinden kaynakli bilgisi olmayan herkes oyunculugu birakip, kafalarindaki gibi sunucu acmaya soyunuyor. Kaliteli işi ucuza yapamayacaklarini görünce önce dolandiriliyor sonrada o sinirle bidaha uo oynamam diyip 2 hafta sonra buralara geri dönüyorlar. Şuanda bence ultimanin oyuncu sıkıntısı sunucularin beklentilere karşilik verememesiyle alakali. Yani sürekli yeni sistem, detayli sistem vb şeyler eklenmektense mevcut olanin işleyişini iyileştirmek ve cok ufak dokunuşlarla bunlari canlandirmak isteyen yok. Bazi sunucular okadar mükemmelken, yoğun karişiklik icinde oyuncunun kaybolması kaynakli zarar gördü. Herseyin fazlasi zarar. X sunucuda Y sistemi var ben daha iyisini yaparim hirsiyla eklenen şeyler aslinda kendi sunucunuzun temasina ve dogasina zarar olabiliyor.

Kişisel hayatimiz ve iş hayatimizda olduğu gibi, oyun konusunda da öğrenilmiş bir çaresizliğe boğulmuş durumdayiz. Burada hepimiz potansiyel oyuncuyuz ama hicbirimiz mevcut olan sunuculari indirip girmiyor veya girsek bile lezzet alamayinca çikiyoruz. Bu aslinda oyuncu yoklugu degil sunucularin eksikligi kaynaklidir. Profesyonel sekilde bu işi yapan insanlar genelde bazi davranişsal sikinti ve takintilara sahip oldugu için ( örneğin benim gibi ) bu insanlara karşida ön yargi olusuyor. 

Yeni bir sunucu hazirlarken her gelistirici 3 ay 5 ay aksiyon dinamigiyle ugrastik diyor. Kimse kalan detaylardan bahsetmiyor. Halbuki ben mesela 4 aydir eşyalarin agirliklariyla, vendora satiş veya vendordan aliş ücretleriyle, haritalara uygun habitat canliligiyla, bölgelerin kendine uygun müzikleri çalmasiyla, şehir işiklandirmasi ve mimarisinin uygunluguyla, görsel ve sanatsal eklentilerin uyumuyla, üretim ve tüketim dengesinin ayariyla uğrasiyorum. Tek hedefledigim kitle bitmek bilmeyen talepleriyle birlikte herbiri 10 kişi barindiran 3 guild değil mesela. Tabiki bu guild üyesi arkadaşlarda benim için önemli ama diğer kitleyi ve sadece oyun icinde muhabbet etmek icin bile giren insanlari yok sayamiyorum. Senelerdir hicbir sunucuda tam terazide bir denge görmedim. Benim sunucumda vardı diyende hayal görüyordur veya kendi başarisina sadce kendisi inanmiştir. Başarili olduguna odaklanmiştir ve daha da iyi olabilecegini gormemistir. 

Şuan önümüzde outlands gibi mükemmel bir örnek var. Bu arkadaşlar yapabiliyorsa biz neden yapamayalim ?

Geliştiriciler ve sunucu sahipleri olarak bir toplanti talep ediyorum aslinda. Bu oyun bizim oyunumuz ve zarlarin yeniden atilmasi gerekiyor...



Bu konu Nefrelius tarafından düzenlendi(2024-03-21 18:42, 1 ay önce)
Expert
34.0001
#429316 Nefrelius:

Geliştiriciler ve sunucu sahipleri olarak bir toplanti talep ediyorum aslinda. Bu oyun bizim oyunumuz ve zarlarin yeniden atilmasi gerekiyor...

 

ironi yapmıyorum, nefrelius yaşadıkça uo bitmez.

 

ben bu toplantının düzenlenmesini isterim, naçizane bir geliştirici olarak fikirlerimi de belirtirim dinlemek isteyen olursa. fakat bu toplantının konusu "56b mi 56x mi", "şu server niye kapandı", "şu server açacak mı" olmaması lazım. "toplantı" dediğimiz şeyi  açık oturum formatında bir söyleşi olarak yayınlayabiliriz. belirleyeceğimiz konu hakkında fikirleri olan kişiler ve sunucu sahiplerinin katılabilmesi lazım. herkes içeri girecekse kişisel şova dönüşüyor. max 7-8 kişiye, max 10'ar dakika süre, süresini isterse tek başına sunum, isterse soru cevap şeklinde kullanma hakkı verilir herkese.

konu olarak da bence ilk başta konuşulması gereken 3 şey var;

1- Eski oyuncuları nasıl oyuna döndürürüz

2- Yeni oyuncular nasıl kazanırız

3- Bunları yaparken mevcut oyuncuları nasıl koruruz

 

@Tymaron @Lucretius top sizde.

Açıkçası bu konuyu açarken biraz geçmişe gönderme yaparak eğleniriz diye düşünüyordum ama gördüğüm kadarıyla herkes bu konuda içini dökmek istiyormuş. 

Konunun takipçisiyiz, eğer bu konuda herkes hemfikir ise bizde üzerimize düşeni yapar gerekli girişimlerde bulunuruz. Bu alanda gerek sunucu sahiplerine, gerek geliştiricilere Ultima-Strike olarak açık çağrıda bulunur ve katılması konusunda bazı uniq isimlerede bizzat ulaşarak katılmalarını davet edebiliriz. Ancak sizlerin bu konuda gerçekten istekli olduğunuzu görmemiz lazım. 

Böyle bir durumda bir panel konuşması olacağını, rabarma olmaması adına konuşmacıların panel adı altında kendi fikirlerini özgürce dile getireceğini ve herkese sırasıyla söz vereceğimizi unutmayalım. Aksi durumda konunun sapacağını veya çok daha başka yerlere gideceğini daha önceden gördük. Bunun yaşanmaması için gerekli önlemleri alırız. 

Nebula ve Pyramid gibi sunucular olduğu sürece yeni oyuncu gelmez bu serverlar yüzünden ultimayı bırakan onlarca oyuncu var. Ultimayı ticarete döktükleri gün gerçek ultimacıları kaybettiler. Görüyorum adam silahı , robeyi , bineği, boyuyor donate ile satıyor. Ama sorsan en iyisini onlar biliyor herşeye muhalif. Ultima yeni oyuncu kazanmak veya bırakan oyuncuları geri döndürmek istiyorsa bu 2 server türkiyeden arınmalı. Ama Sunucu sahipleri parayı sevdiği sürece ultima hergün daha kötüye gidecek türkiyede..

Hatırlasanıza o covid dönemlerini eski oyuncular zaten ilk fırsatta geliyorlar hayat şartları nedeniyle ultimayı hayatlarında bir bölüme sığdıramıyorlar çünkü yeri yok.
Belki günde bir iki saat zaman öldürmek isteyen vardır, onların düşüncesi olarak söylüyorum (buna değecek bir sunucu yok). En önemlisi oyunun yeni oyuncu kazanamaması TR Ultima Online dünyası malesef yeni oyuncular kazanmaya müsait bir yapıya sahip değil.

 

Ne günlerdi? Eskilere selam olsun...

Kaine Treadmill aka Zwagles

SNN'de bulunmadım, şahsen Nebula belki de RoW ile başladım tam hatırlamıyorum. Fakat Nebula ile başladım sanırım. Str Dex kasılmış karaktere 10tl vermiştim ki o zamanlar 25 kuruşa tost, ayran ve simit alabiliyorduk.

Velhasıl Ultima bitmedi. Bitmeyen şey Ultima Türkiye camiasında herkesin bu işe el atması, TR'de bu işe çok zarar verdi. Birde şuan N****da var. Vaktim yok para verip alırırm diyen kişiler. Burası script pack paylaşımını bir süre sonra kesti sanırım ama buradaki bir kaç kişi ile konuşarak biz bile sunucu açtık. Herkesin bu işe el atması oyuncuyu küstürdü. Bizde düzgününü yapalım dedik bir kaç defa denedik ama para işiyle başa çıkamadık o zaman gençtik. Aça kapaya biraz kodlamayı öğrendik ama olmadı.

TR olarak bitmiş diyebiliriz. Eskiden edit denilen şeye şimdi donate diyorlar. Zaten açılan bir çok sunucuda da edit bir şekilde dönüyor. Oyuncu sayısı arttırmak için bla bla ne dersen de. Outlands diye birşey var. Ben böyle sunucu böyle script görmedim. Böyle scripti elbet birileri yazmıştır, yazacaktır yada yazıyordur ama bunca detay yani istesem bu kadarını düşünemezdim herhalde. Sürekli güncel olan internet sitesi muazzam. Yetkili kadrosu çıkıp geliyor muhabbet ediyor. Tabi muhabbete gelmiyor makro kontrolüne geliyor ama adam konuşuyor yahu. Ego yok. Kafama tek yatmayan haritaları çünkü bence hoş olmamış benim fikrim daha güzel :)

Velhasıl uo bitmedi. TR de evet çok azaldığının farkındayım. Başta oynadığımız arkadaşlarımız abilerimiz hayat koşturmacasında. Arada bir N**** adlı yere dönenler oluyor bunu da biliyorum. Ama oradada bazı durumlardan ötürü tutunamayıp bırakıyorlar. İlk başladığımda 30lu yaşlardao olanlar şimdi 50lerde, dedem yaşında adam bile oynuyor ama sunucular, scriptler ve oyuncular eskisi gibi değil. Bir dönem sanırım Arc**** diye bir yer açıldı yakın zamanda. Çok güzel kodladılar ama sanırım adamlarda sadece kod bilgisi var oyun bilgisi yok. Birazda şahsen egolu gördüm. Oyun revaçta ike sayı imkansız rakamlara çıkmışken şahsen uyardım negatif dönüş aldım ve bıraktım. Dediğim de oldu bir süre sonra orası da bitti. Sadece kod bilgisi de yetmiyor, kaldı ki kod bilgisi olan da pek yok zaten. Oynayacak olanlara Outlands tavsiye ederim. Ultimanın bitmediğini burda olduğunun kanıtı. Hatta oynadığımız oyunun ultima olmadığını, outlands oynayınca anladım diyebilirim.

Tek eksiği biraz landfall gibi arayüzü geliştirecek gönüllü adamlar gerekiyor. (Scripter keza. Eskiden nedim vardı suicide severdim mesela.) Alternatif oyunları pek sevmedim Ultimadan yola çıkarak yapılan.

İşyerinde gördüm alel acele yorum atayım dedim, devrik cümle anlam kargaşası varsa kusura bakmayın ama bende burdayım. Hâlâ :))
 



Bu konu Deathwave tarafından düzenlendi(2024-04-18 11:01, 1 hafta önce)

Ultima online bitmek üzere doğru. Ama bunun nedeni bana göre serverlardan ziyade, ağlak, aç gözlü bir player topluluğunun olması. Konu hakkında uzun uzun yazmak isterdim ama, zaten bu hepimizin bildiği, çoğununda bu topluluk içinde olduğu için kabullenemediği şeyler.O yüzden serverlara ve server sahiplerine suç atmaya gerek yok. 

@sinera

Hocam tek taraflı olmuyor bu işler :). Kaç server sahibi yeterki oyuncu gelsin diye item veya skill dağıtmıştır sayamadım kimbilir.
Dolayısıyla bir kere maymun gözü açtı mı sürekli bir şeyler ister. En küçük hatada 40 yerde karalar, dedikodu yapar.

TR'de isteyen ama barınamayan varsa Outlands'ın kapıları açık, kuralları net. Keyfi de 10 numara. Bir sphere olmasa da en yakını bence.
 

Yanılıyorsun üstad bence tek taraflı oluyor. Mesela uzun soluklu ve player sayısı açısından olarak pyramidi örnek alalım. Relaxı buraya çağırıp 8 sene boyunca atılan ağlama pagelerini istesek adamın önümüze 10 ciltlik ansikropedi koyacağına eminim.

-silahlar vurmuyor

-yaratık ölmüyor

-skill gelmiyor

-+lı az düsüyor

-binek tamelemek çok zor

-oreler zor çıkıyor.

Daha gider de gider. Sırf bu ağlamalarla başa çıkabilmek için server sahipleri keyifli bir mmorpg yi seneler içinde tetristen hallice bir oyuna çevirmek zorunda kaldılar. Bahanede hazır, iş güç sahibiyiz, buna zaman ayıramayız, herşeyi kısa sürede elde edelim ve en iyisi benim diye egomuzu tatmin edelim. Kusura bakma kardeşim gerçek oyun dünyası bunu kaldırmaz. o zamanı ayıracaksın ya da risk alıcaksın. Ultima için günde 1 saat ayırabiliyorsan, zaman ayırabilen adamın 1 haftada yaptığını sen 2 ayda yapıcaksın. Ya da üstüne dandik bir set giyip, eline o 1 saat içinde çıkardığın dandik +6nı alıp, o kadar zaman ayıran adamdan daha iyi oynayarak onun elindekileri alacaksın.Zaten bu oyunu unutulmayan yapan bu durumdu.

Ben orta seviye bir pvpci ve iyi bir grinderim. Çoğu mmorpg ye girmiş çıkmışlığım, denemişliğim vardır. Ama hala ultima online forumlarında geziyor, akşamları oynadığım oyundan çıkıp ultima online yayını izliyorsam bunun nedeni zamanında  nebulada 40 sw 50 mage gm parry charla, deri setin üzerine reaktive armor prot çekip, elime kalkan ve +6 alıp vesper bucs gate arasında pk kovalamacalarına katıldığımda aldığım keyiftendir. O tiple 20 dakika full mytheril setli adamla kapışıp, kesmeyi başardığımda ellerim titriyerek cesedini lootlamamı unutamamdandır. İşte bu ruhu oyunculuk nedir bilmeyen arkadaşlar bankalarında üst üste dizilmiş blackrock setler,+15 silahlar, rengarenk binekler, şekilli mage robeler için öldürdüler.

Neyse konuyla ilgili daha çok şey yazılırda gerek yok. Sonuçta dediğim gibi server sahiplerinin hiç suçu yok. Emin ol, donate için parasını verelimde itemi ver diye yalvaranda bir playerdi, powerhour gereksizliğinin çıkmasına neden olanda, serverların item bolluğundan pvp serverina dönüşmesine neden olanda bu player kitlesiydi. 



Bu konu sinera tarafından düzenlendi(2024-04-19 14:25, 1 hafta önce)

Bu başlığı gördüm ve eski hesabımı bulamadığım için uyduruk bir hesapla kayıt oldum affola. Deathwave üstadımın dediklerine bir bir katılmaya geldim. Arkadaşlar Türkiye'de nebula denen yer açıldığından beri başka hiçbir shard açılmadı. Son 24 yılı oturup ölçüp tartın, 24 senedir Türkiye'de aynı oyunu oynatıp duruyorlar. Yaşımız kemale erdi, Türkiye'de ne shardlar açılıp kapandı hepsine tanık olmuşumdur. Bir tek son 7 yıldır aktif takip etmedim, onu da sağolsun ultima-strike uodev hala daha açık oldukları için bir şekilde okuyup yetiştim. Belki 200'ü geçmiştir tanık olduğum shard sayısı. Bu 200 sharddan en fazla 1-2 tanesi farklı bir şeyler denemeye çalıştı, bu konuda çok netim. Nebula 2003 ocak packi sızdığından beri Türkiye'de oturup efor sarf edip özgün 2-3 satır tasarım yapmış olan insan yok. Farklı bir şeyler yaptıklarını sanıyorlar ama temelde hep aynı monoton oyunu dayatıp durdular. Nebulanın Olympusun koymadığı hiçbir şey eklenmedi. En son bu iki shard nerde bıraktıysa orda tıkandık kaldık.

Arkadaşlar 24 sene oldu, bana bir allahın kulu şu çok sevdiğiniz sphere denen lanet emulatördeki armor hesaplama olsun, +lı eşyaların vurduğu damage olsun net açıklayabilir mi? Açıklayamaz. Hiçbir mantığı olmayan npc damage'larını, büyülerin mekaniğini, silahların kurma kolu var gibi çalışmasını bir kişi bile sorgulamıyor. Hala daha içeriğinin %60'ı çalışmayan, önüne gelenin içine saçma sapan sistemler gömdüğü sphere denen illeti kullanıyorsunuz. Orada burada 20 yıl önce birbirine yalakalık yapan ego dolu tayfanın hala daha bir şey başarmış gibi orada burada caka sattığını görüyorum. Arkadaşlar darılmayın gücenmeyin ama bu oyuna kattığınız HİÇBİR şey yok. Ne özgün bir şey kattınız, ne stabil profesyonel bir server kurdunuz. Birbirinizi kandırıyorsunuz. Elleri dert görmesin bu classic uo'yu yapan tayfa olmasa hala daha utanmadan 25 yıllık 2.0.3 client ile milletin ekran görüntüsünü çalan şaibeli connectorleri birbirinize dağıtacaktınız. Ruhu şad olsun Bronx 20 sene önce sphere denen illetin hatalarını düzeltmek için yazdığı fix.scp olmasa oturup kendi başına server bile kuramayacak insanlarla dolu TR'de Ultima. Sadece ego var, egodan başka hiçbir şey yok.

Oyuncudan çok GM var. Sürekli aynı bitmiş tükenmiş sistemleri dayayıp geçiyorlar. Oyun dizaynına dair hiçbir fikirleri yok. Farklı bir şey denemeye en ufak cesareti olan bile yok. Sanki cebinizden milyon dolar gidecek, altı üstü 2 kahve parası tutan vps'e masrafsız bir server kuracaksınız, onu bile özgün yapma çabanız yok. Yok arkadaşlar, darılmayın gücenmeyin. Hiçbir efor yok. Nebula farklı odun türleri eklemese onlar bile olmayacaktı Türk shardlarında, durum o kadar içler acısı. 

Geçen Sphere ne durumda bir bakayım dedim, X diye bir sürüm çıkarmışlar, adamlar sonunda sphere sistemlerinin ne kadar bozuk ve aptalca olduğunu fark etmişler tek tek düzeltmeye başlamışlar. Bilin bakalım kimler şikayetçi? Bizim millet. Bozuk oyunu, sırf nostalji gözlükleri yüzünden düzeltmeye karşı çıkıyorlar. Hadi beğenmedin diyelim, adamlar zaten 56b'den X'e nasıl geçirilir diye ufak bir döküman bile hazırlamışlar. Ama paşam her şeyi ayağına bekliyor işte. 24 yıldır bozuk çöp bir oyunu üşenmeden tekrar tekrar oynatıyor ama üç satır editlemeye gelince küfür kıyamet. Kendisine saygısı olan biri neden sphere kullanır zaten aklım almıyor. Yahu tamam precast prehit sevmiyorsun, indir runuoyu düzelt sphere gibi yap. Çok zor değil be kardeşim. 50000 satır fix.scp'yle uğraşacağına üç beş satır koyup binlerce playerla stabil çalıştığı tekrar tekrar kanıtlanmış taş gibi emulatörü düzenleyiver? 24 yıl oldu be kardeşim, bari onu yap. O da yok. 

Ne özgün oyun tasarlayacaksın, ne üç satır özgün kod yazacaksın, Bronxun 20 yıl önce yazdığı sistemlerin dışına çıkma cesareti göstermeyeceksin ama nutuk çekmeye gelince herkesin dili maşallah. 

Oyuncuya sorarak oyun mu tasarlanır? Oyuncu ne istediğini nerden bilsin, bilse kendi yapar zaten? Oyun tasarlamayı sen bileceksin, cesaretli olacaksın. Her kararı oyuncuya sora sora geldiğimiz noktada adamlar komut yazıp şak diye 100 tl bayılıp at satın alıyor oyunun ortasında. Rezillik. TR'de gelinen hal bu. Üç satır efor vermek yok. Oynadığı oyunun orijinalini dahi bilen yok. Oyunun düzgün çalışan halini görmemiş adam zaten nasıl oturup üç satır özgün bir şey türetebilsin ki? Oynadığı oyun "mage 100 olunca fire robe giyilir, ateş büyülerini yemez" gibi anaokulu seviyesi saçmalıklarla dolu olan oyuncudan nasıl bir fikir bekliyorsunuz? 

Türkiye'de uo bitti arkadaşlar, hiç kasmayın. Nostalji nostalji diye diye oyuncusu server sahibi el ele verip içi bomboş bir oyunu 24 yıldır dayatıyor herkese. UO 2005'te öldü TR'de. TEOT gelip içinden geçti. Oradan sonra açılanların hepsi "kanka ödevi çözdüysen versene söz hocaya çaktırmadan kopyalayacam" diyen klonlarla dolu, sıfır özgünlük. Hala artılı silah, fire robe konuşulan bir UO var burada. Düzgün UO oynamak isteyenler için onlarca müthiş kaliteli yabancı server var, her türlü zevke hitap ediyor. Onlara yönelin.


Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.