WINS (Windows Internet Naming Service),
WinNT ile gelen bir diger servistir. WinNT tabanli aglarda, isimlerle IP adresler arasindaki mapping islemini otomatik olarak gerceklestirir. WINS kullanarak kullanicilar ve uygulama programlari karisik ve hatirlamasi guc IP adresler yerine ag kaynaklarinin isimlerini kullanabilirler. Ag yoneticileri ise makine isimleri ile IP adres arasindaki bu mapping islemini kendileri yapmaktan kurtulurlar.



Router bulunan aglarda NetBIOS bilgisayar isimleri ile IP adrsler arasinda mapping islemlerini yapan dinamik bir veritabanidir. WINS komplex aglarda ortaya cikan isim cozumleme problemlerini cozmek uzere gelistirilmistir.

WINS isim cozmek icin yapilan yerel yayin mesajlarini azaltir. DHCP ile dinamik adreslweme kullanildiginda degisiklikler WINS veritabaninda otomatik olarak guncellenir. Ne kullanicilarin ne de sistem yoneticisinin bu degisiklikleri elle yapmasina gerek kalmaz.

Yonlendirme Kullanilan Ortamlarda WINS kullanilmasi

WINS iki bilesenden olusur.


WINS Server: Isim sorgulama ve kayit islemlerini yapar.

Client Yazilimi: Bilgisayar ismi cozumleme istekelerinde bulunur.
Windows tabanli client’lar WINS’i dogrudan kurabilirler.
WINS SERVISININ YUKLENMESI VE BASLATILMASI

WINS servisinin yuklenmesi ve baslatilmasi yukarida DNS Servisi icin anlatilan islemlerle tamamen ayni adimlari icermektedir. Yukaridaki bu islemler WINS icin dusunulerek WINS Servisi baslatilabilir.

WINS ile ilgili tum tanimlar //winnt/system32/wins dizini altinda tutulmaktadir.



WINS MANAgER ARACINI KULLANARAK WINS'IN KONFIgURE EDILMESI

WINS Servisinin konfigure edilmesini saglayan Programs + Administrativ Tools + WINS Manager isimli programdir. Oncelikle bu program calistirilir.

Oncelikle WINS Servisinin calisacagi makine tanitilmalidir. Bunun icin Server + Add WINS Server secilir. WINS Server olarak servisin calisacagi makinenin IP adresi verilir. Server + Detailed Information secilerek WINS Server’i hakkinda sistem bilgilerini gormek mumkundur.

Mappings + Show Database secildiginde o an veritabaninda bulunan bilgisayar isimleri ve karsi dusurulen IP adresler gorulebilir.

WINS, DNS’de oldugu gibi, statik tanimnlar yapmaya da izin vermektedir. Mappings + Static Mappings + Add Mappings komutu verilerek bir bilgisayar ismi ve karsi dusecegi IP adresi verilebilir.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.