İngiliz bilim insanları, antibiyotiklerin büyük çoğunluğuna direnç gösteren bir bakteri bulduklarını belirtti.

İnternetten online yayımlanan Lancet Infectious Diseases adlı tıp dergisinde yer alan makalede, Hindistan’dan yayıldığı sanılan bakterinin yakında dünya genelinde görülebileceği belirtildi.

Makalede, bakterinin şimdiye kadar Hindistan ve Pakistan’da ameliyat olduktan sonra İngiltere’ye dönen 37 kişide tespit edildiği vurgulanarak, doktorların NDM-1 adını verdikleri yeni bir gen buldukları, genin de bakterileri değiştirerek, onları neredeyse bilinen tüm antibiyotiklere dirençli hale getirdiği kaydedildi. Bilim insanları, genin dünya genelinde kamu sağlığı için sorun oluşturma potansiyelinin büyük olduğuna dikkat çekerek, eşgüdümlü uluslararası izlemenin gerekli olduğunu söyledi. NDM-1 geninin Avustralya, Kanada, Hollanda, ABD ve İsveç’te de tespit edildiği bildirildi.

FARKLI BAKTERİLERLE BULAŞIRSA

BBC'nin haberine göre, İngiltere'de yayımlanan Lancet sağlık dergisi bakterinin kontrol altına alınabilmesi için hastalar üzerinde çok titiz gözlem yapılmasını ve yeni ilaçlar üretilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Doktorlar, NDM-1 enziminin tıpkı koli basili (E.coli) olarak bilinen bakteri gibi farklı bakteriler içinde var olabildiğini, bu şekilde en güçlü antibiyotiklere bile direnç gösterebildiğini belirtti. Uzmanlar ayrıca, NDM-1’in, zaten antibiyotiklere direnç gösterebilen farklı bakterilere bulaşmasından endişe duyuyor. Eğer bu gerçekleşirse, insanlar arasında kolayca yayılan ve önüne geçilmesi çok zor olan bir salgın hastalık baş gösterebilir.

Enzimi inceleyen uzmanlar, NDM-1’den kaynaklanan en az bir enfeksiyonun bilinen tüm antibiyotiklere direnç gösterdiğini belirtti. NDM-1 benzeri bir tehdidin bugüne kadar ABD, Kanada, Avustralya ve Hollanda’da tespit edildiği ancak yeni bakterinin çok daha büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

YAYILMAYA BAŞLADI BİLE

Yetkililer, şu ana kadar bakteriyi taşıyan 50 hastaya tespit edilmiş olmasına rağmen, bakterinin yayılmaya başladığını belirtirken, bakteriyi inceleyen uzmanlar olası bir salgın tehdidin önüne geçebilmek için gerekirse hastaların izole edilmesi gerektiğini ifade etti. Doktorlar, bugüne kadar NDM-1 enzimi taşıyan bakterilerin farklı antibiyotiklerin bir arada kullanılmasıyla tedavi edilebildiğini ancak yeni tehdidin dünya geneline bulaşmaya başlaması halinde önlenmesinin çok zor olacağını belirtti

Cardiff Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. David Livermore, “Şu ana kadar bakteriyi taşıyan az sayıda insan tespit ettik. Ancak bakteriyi taşıyan çoğunluğunun Hindistan ve bu ülkenin bulunduğu bölgeye seyahat edenlerle hastanelerde tedavi gören kişiler oluşturuyor” dedi. Livermore, Asya’da dirençli bakteri taşıyan vakaların sayısında artış olduğunu ve bu durumun küresel bir tehdit boyutuna ulaşabileceği uyarısında bulundu: “Şu an geliştirilmekte olan az sayıda antibiyotik bulunuyor ve bunlardan hiçbiri NDM-1 enzimini saf dışı bırakamıyor” dedi. Alarm durumuna geçen İngiltere Sağlık Bakanlığı ise, konu hakkındaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

ESTETİK AMELİYATLA BULAŞTI

İlk vakalar İngiltere Sağlık Kurumu’nun kayıtları Lancet dergisi tarafından incelenince ortaya çıkıt. 2009 yılında kurumun NDM-1 bakterisi taşıyan hastalarının 37’sinden 17 tanesinin Hindistan veya Pakistan’da tedavi gördüğü, bu kişilerden 14’ünün estetik ameliyat geçirdiği tespit edildi. Bakterinin bulaştığı hastalardaki belirtilerin farklı şekillerde ortaya çıkabildiği belirtildi. Bazıları ciddi bir rahatsızlık yaşarken, bazıları da ciddi hastalık geçiriyor veya kan zehirlenmesi yaşadı.

İNSANLIK TEHLİKEDE

Oxford Üniversitesi'nde yapılan incelemeler sonucunda WHO'ya bir rapor sunuldu. Rapora göre bakteri tahmin edilenden çok daha tehlikeli. Özellikle kış ayına kadar önlem alınamaz ve gribe yol açan virüslerle karşılaşırsa Kuzey Yarım Küre tarihindeki en büyük felaketle karşılaşacak.

Yale Üniversitesi'nden gelen açıklama ise bakterinin çok hızlı ilerlediği ve Güney Yarım Küre'de kırmızı alarm verilmesi gerektiği yönünde. Acilen WHO'yu uluslararası bir toplantı yapması konusunda uyaran Yale yetkilileri insanlık çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya, biz genetik bilimciler olarak büyük bir endişe duyuyoruz açıklamasında bulundular.

Bunun yanısıra BBC'nin haberine göre WHO'dan üst düzey yetkili bir kişinin sızdırdığı habere göre, ilk ölüm raporları ulaştı. WHO durumu kontrol altına almak adına politik hamleler yapmaya başlasa da tahminimize göre Güney Yarım Küre'de 3 ay içerisinde en az 100 bin kişi bu bakteri dolayısıyla ölecek dedi.

Kaynak: BBC
Mistick sende felaket habercisi kesildin bugün :D
Len inanmayın böyle şeylere hep dıyolar ama bişi olmuyo xD
Domuz gribi fail olduğu için para kazanacak Nedim bakterisi çıktı şimdi de, bu kadar basit :)
batuhan92 : Mistick sende felaket habercisi kesildin bugün :D
Kalktıgımdan beri heryerde felaket haberleri görüyorum napıyım :)
Kuş gribi öldürecek hepimizi.
ilaç sektörüne mi atılsak ne? :D iyi para var.
Master
59.2997
Xantier : Domuz gribi fail olduğu için para kazanacak Nedim bakterisi çıktı şimdi de, bu kadar basit :)
iyide bu bakterilerin hepsi milyonlarca yıldır var, domuz gribide öyle kuş gribide öyle nedense bilim adamları bulduktan sonra ölüyor insanlar =) neden acaba =) düşünmek gerekir. Kimler ilaçlarla iğnelerle ceplerini dolduracak...

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.