Hesabına erişemeyen eski üyeler Discord üzerinden yardım alabilir.



Başarılı çalışmalar.
selam,
formları 3 boyutlu olarak görmeyi denersen daha rahat çalışabilirsin. ayrıca oranları da biraz öğrenirsen daha gerçekçi sonuçlar alabilirsin.
3 boyutlu görmekten kastım, objenin üstü, altı, sağı ve solu şeklinde düşünmen. onları çizimde primitif objeler halinde çizersen detaya sonra daha rahat girebilirsin. mesela parmakları önce kare kutular şeklinde çizip onlara boyut verdikten sonra detay girmeni tavsiye ederim. bir de aklında olsun, kontör çizgiler kullanmamaya çalış. mesela suratın formunu oluşturmak için incecik belli belirsiz çizgiler çiz. ama ovalliğini vermek için gölge girmelisin. sana bir kaç ders linki vereyim, anlattıklarım havada kalır gösteremezsem eğer =)

El çizimi:
Dikkat edersen soldaki sütunda bahsettiğim 3 boyutlu görme ve eskizini çizme olayı var.


Kafa çizimi:
Pek başarılı bir örnek değil ama şu an için bulabildiğim en iyi örnek bu.
Önce kafanın yuvarlağını bastırmadan çiz, sonra çene eklentilerini ekle ve bu sırada kendi çenenin nerede bittiğini, kulağın nerede başladığını falan incele. Sonra gözlerin nerede başlayacağını oval bir çizgiyle belirle. Bu senin gözleri nereye yerleştireceğini belirler. Bu şekilde biraz çalıştıktan sonra artık kafadan kafayı çevirip çizmeye, gözleri ona göre yerleştirmeye çalış. Daha sonra detay girme olaylarına bak. Ama onun için vücudun her konusunda olduğu gibi yüzdeki oranları da biliyor olman gerekiyor. Yaratık çizerken bile insan anatomisinden yararlanıyorsun. Hangi kas neyi taşıyacak, o kol kalkarken hangi kas çalışacak gibi. Bu metodla daha gerçekçi sonuçlar alabilirsin ileride imgesel çalışmalara başlarsan.


internetten biraz araştır, bir çok kaynak var
insan anatomisi, gölgelendirme mantığı, formları algılama ve kağıda dökme vesaire.

eğer ileride digital painting olayına gireceksen, ondaki teknik daha farklı ama bu alt yapın olmadan çok zorlanırsın. onda da ya eskizle başlayıp temel renk üzerine gölgeler girerek ilerleyebilirsin ya da formu temel renk ile girip gölgeye başlayabilirsin ama bunu için form bilginin güçlü olması ve gözünde çizimini iyi canlandırmış olman gerekiyor.

ama şunu unutma, alışana kadar çok pratik yapman gerekecek ve yılmazsan güzel şeyler çizmeye başlayabilirsin. benim sana önerim bir desen kursuna katılman eğer ki bunu gerçekten yapmaya kararlıysan. çünkü hatalarını birebir görmen ve düzeltmen başında biri varken inanılmaz eğitici oluyor.

şimdi çizimlerin hakkında yorum yapayım =)
başlangıç için bence güzeller, bazı noktaları daha bilinçli yaparsan eminim daha güzel sonuçlar alırsın. mümkünse önce natürmort ile çizgilerini biraz geliştirmeye bak, çünkü anatomik çizimlerde çizgiler çok önemli. zamanla çizginin gelişeceğini göreceksin. bir tavsiyem de asla basmalı kalem kullanmaman, ve kaleminin ucunu sürekli açık tutman. ileride farklı teknikler kullanacağın yerler de gelecektir elbet =)

başarılar diliyorum sana, kolay gelsin =)
: ) can el çizimlerini göstermekle biraz zor kısımdan yönlendirmişsin. ilk önce insan anatomy'sini genel olarak oturtman gerekiyor. insan kaslarının nerden başlayıp nerde bittiği, kemiğin nerden başlayıp nerde bittiğini çok iyi öğrenmen lazım ki deseni oturtasın. internette anatomy diye görsellerde aratırsan pek çok çizebileceğin görsel bulabilirsin. bunları oturttuğunda el detayı, ayak detayı ve portre'e geçersin.
uğur, ondan dedim ya natürmorttan başlasın önce çizgileri geliştirsin aynı zamanda internetten anatomisi gölgelendirme falan çalışsın diye =)
neyse, demek ki iyi anlaşılmamış iyi oldu belirttiğin =)

uğur arkadaşımız haklı, anatomiyi sökmen gerekiyor. iskelet yapısından tut kasların etrafında nasıl dolandıklarına, kasların işlevlerine ve en önemlisi dinamik bir poz çizerken hangi kasın nasıl "kasılacağı" ve nasıl görüleceğini iyi bilmen gerekiyor. ama ne çizecek olursan ol, önce neyin nereye orantılı bir şekilde çizileceğini belirlemen için kalemi bastırmadan eskizini çıkartman gerekiyor. onun için oranları iyi görmen gerekiyor, bak ona değinmeyi unuttum
bir insan figürü çiziyorsun varsayalım,
önce kalemini kolunu uzatarak modele doğrult ve sonra modelin başını kalem üzerinde parmağınla işaretle.
sonra başının altından işaretlediğin kadarıyla vücudun en altına kadar kaç kafadan oluştuğunu ölç ve kağıda ona göre yerleştir.
mesela bir kafa boyunu belirtecek, üstüne ve altına çizgi çizerek belirt onu. kaç kafa çıktıysa ona göre çizgilerine devam et. ama bunu yaparken unutma, kağıdın sağından, solundan, üstünden ve altından yeteri kadar boşluk bırakmalısın ki resmini boğmayasın. buna kompozisyon deniyor ve çok önemlidir. mesela konsept için aksi gerekmediği sürece baktığı yönde daha fazla boşluk bırakman gerekiyor, ne fazla ne de az. neyse ben yine detaylara giriyorum. natürmort çalışırken de bunun gibi orantılama metodunu kullanabilirsin. objenin yüksekliğini ve uzunluğunu ölçmek için, çizeceğin parçanın konacağı noktanın yeri, o objenin boyutu vesaire için. güzel kitaplar var aslında karakaleme başlangıç için. ama anatomi çalışmayı da sakın unutma bunları yaparken, ileride sana vakit kazandırır.

o kadar düşündüm anca geldi aklıma, güzel bir site var sana yardımcı olacağına inandığım...
https://www.drawspace.com/

Bu konu uykusuzluk tarafından düzenlendi(2009-09-11 00:54, 14 yıl önce)



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.