Rutine binmiş sunucular, rutine binmiş mesajlar ve başlıklar.. Şu anda ultima-strike bünyesi altındaki bir çok üyenin sunucu açabileceğini herkes kabul etmiştir.. Bu sunucu açabilecek olanların birkaçı açıyorda aslında.. Ne var ki, reklamı yapılsada, destek verilsede, altyapısı sağlam olsada piyasada tutunamıyor. Peki bunun asıl sebebi nedir? Oyunculara artık "az oyuncu olsada kapanmayacağız" vaatleri vermektense, onlara "biz size diğer sunuculardan farklı olarak şunları şunları veriyoruz.. ilk olarak bizde şu var şöyle bir sistem ortaya koyduk, böyle bir yapılandırma ve misyonumuz var" gibi farklılıklarla yaklaşmak gerekiyor..

Eminimki bir çok iyi scripter, iyi worldbuilder boşta duruyor sadece forum kurcalıyordur.. Ha bide bütün olaylara sessizce bakanlarda vardır elbette. Amacım gruplaşmak falan değil yanlış anlamayın. Hemen sadede geliyorum biraz uzadıgının farkındayım.

Şu sıralar benim şahsi olarak ortaya koyabilecegim bir emek yok, kişisel sebeplerden dolayı bi müddet işlev dışı kalmak zorundayım.. Belki benim fikirlerimi değerlendirebilecek olanlar vardır diye düşünüyorum.. Eğer ki bir kadronuz, alt yapınız varsa belki fikirlerim hoşunuza gider..

Sadece alt yapıyı oluşturucak fikirler vereceğim, gerisi (detaylar ve ayarlamaları) kendi isteğinize kalmıştır..


Bir Role Play sunucusu açabilecek olsaydım;

sunucuya giren herkesin bir konuya bağlı kalmasını sağlardım.. Peki nasıl? Öncelikle gerçekçi bir role play sunucusu açmak için yepyeni bir harita gerekir. Oyuncunun, karakteri dünyayı doğduğu yerden itibaren keşfederek öğrenmesi gerekir. Bunun haricinde ülkemizdeki ciddi rp oyuncu sayısı az oldugu için bu keşfedilecek alanın kısıtlanması gerekir.. Örneğin sunucu ilk açıldığında kuşatılmış ve direnmekte olan bir şehirle başlar.. Kurgu buna göre hazırlanır. Oyuncu sayısı arttıkça kuşatma kırılır ve sınırlandırılmış alan arttırılır.. Böylece az sayıdaki rp oyuncusu bir arada tutularak bir topluluk yaratabilirsiniz.. Ayrıca kuşatılmış şehrin getirdiği avantajlardan biride rpye dayalı olarak verilen görevler olabilir.. (örn: Kaleden kaçarak et topla ve şehrine hizmette bulun vs.vs.)



Bir PlvP sunucusu açabilecek olsaydım;

Herkesin eşit olmasını sağlardım. 2 yada 3 kategori (p.mage - p.warrior ya da p.mage - p.warrior - warlock) oluştururdum. Başta seçilecek 2 tür ortaya koyardım (wow oynayanlar bilir horde veya allie gibi) (uo için faction sistemi değiştirilerek kullanılabilir sanırım). Herkesin eşit olması derken sunucuda 2 aydır oynayanla yeni girmiş olanların aynı şeylere sahip olmasını kastediyorum.. Böylece herkes herkese kafa tutabilecek, herkes herkesle rahatça pvp yapabilecek.. Buda ultimadaki pvp nin item'a dayalı değil, oynamaya dayalı oldugunu gösteren bir sunucu olur. Herkesin eşit olmasının getirdiği avantaj ise gruplaşmalar olması ve takım çalışmalarının geliştrici etkisinin artacak olmasıdır. Dezavantaj olarak, gelişmenin durgun olması olacaktır. Buda şu şekilde düzeltilebilir her oyuncunun öldürdüğü kişi sayısı isminin yanında yazar vs. Pvp sunucu yapımcıları bu tarz şeyleri benden daha iyi bilirler tabiki..



Bir PvM sunucusu açabilecek olsaydım;

Grup halinde yapılması gereken görevleri çoğatır, şehir kuşatma gibi sistemler üzerinde yoğunlaşır, yeni yaratıklar yeni binekler eklemekle uğraşırdım.. Bunlar haricinde PvM sunucularında yeni yarışmaların çoğaltılması oyunculara ekstra zevkte katkıda bulunabilir. Şahsi görüşüm, PvM sunusunun amacı, bireysellik değil gruplaşma olmalıdır.. Ancak dengeyi şu şekilde kurmak gerekir, gruplaşma derken herkes arkadaşlarıyla olacak diye bir şey yok, tanımadığı kişilerlede girilebilecek gruplar olmalı. Bu da şu şekilde yapılabilir; kimi dungeonlarda archerların fazla olması avantaj sağlarken, kimi dungeonlarda warriorların çogunlukta olması avantaj sağlar. Böylece bir dungeona girmeden önce grup oluşturulurken millet birbirine "warrior olan var mı archer olan var mı mage varmı" gibi sorular sorarak, oyuncular arasında kaynaştırma söz konusu olabilir..


Bir PP sunucusu açabilecek olsaydım;

Kesinlikle ve kesinlikle günümüzde yaşanan "skill dummy" sistemini kullanmazdım.. Evet tamam ozaman power olmasının ne anlamı kaldı diyecek olanlarınız vardır. Skill kasmak, hızlı kasmak illa dummyde makroya bırakmak değildir. Mezarlar, basit dungeonlar bu işi gayet iyi şekilde karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Ayrıca bu tarz yerlerde çalışarak hem para hemde eklenebilecek görev sistemleriyle skill kasma sürecini zevkli bir hale getirebilirsiniz. Ardından bir PP sunucusunda oyunculara vermeniz gereken bir çok şey vardır. Nitekim bir PP sunucusunda bir Rol oyuncusuda olabilir, bir Pvp Oyuncusuda olabilir.. PP sunucusu demek bir çok sorumlulugu beraberinde getirmektedir.



Yazım yanlışlarım için herkesten özür dilerim tekrar okuma fırsatım yok malesef işimin başına dönmek zorundayım.. Umarım fikirlerim, proje yapımlarında sizlere ön ayak olabilir.. Bu mesajın asıl amacı, siz sunucu kurucularına rutinliğin bir çöküşün başlangıcı oldugunu hatırlatmaktır. Yeni fikirler, yenilikler ve fark yaratmak sizleri bir adım öne taşıyacaktır..

Vakit ayırıp okudugunuz için teşekkür ederim.
Elinize sağlık fakat anlamadığım birşey var.Power Play sunucusu için yaratıcı fikriniz, "skill dummy sakın koymayın" mıdır ?
Tekrar düzeltirim orasını esas bahsetmek istediğim konuya değinmemişim işim bitince konuyu düzenlerim. Bildirdğiniz için teşekkürler.
Örnek Skill Dumy Yerine Zevkli Bir Sistem Yapabilirler Char Kasarken. :)
Öncelikle yapılanı anlayabilecek oyuncu lazım tabi ki.
Aslında eski sunucu tipleriyle yeni sunucu tiplerinden ortak bi nokta almak doğrudur.Örneğin ki şöyle Osmanlı devleti Fransız edebiyatını tamamiyle almıştır ve bunun yanında kültürünün de hepsini almıştır.Oysa ki bunun yerine sadece edebiyatı alınsaydı edebiyatta gelişmelerin artacağı gözlenecekti vs vs.

Yani arkadaşımızın anlatabilmek istediği şu Eskileri örnek alın yenileri eskiye uyarlayın.
Sadece şunu merak ediyorum , Ultima Online role playı yapmak için neden Sosaria hariç bi haritaya ihtiyacımız var ? İlla Tolkien'i takip edersek kimse işin içinden çıkamaz zaten , paşalar gibi ultima hikayesi dururken..
Xantier : Sadece şunu merak ediyorum , Ultima Online role playı yapmak için neden Sosaria hariç bi haritaya ihtiyacımız var ? İlla Tolkien'i takip edersek kimse işin içinden çıkamaz zaten , paşalar gibi ultima hikayesi dururken..

Dediğim gibi sadece bir fikir.. Yeni haritayı düşünmemdeki sebepte şu ki. Bir oyuncunun karakterini yarattıgı anda (eğer oyuncu rol yapıyor ise) karakter canlandığı anda tüm dünyayı bilerek yaratılması biraz saçma geliyor. Sosaria haritası artık her kıvrımına kadar çogu kişi tarafından ezbere biliniyor.. Ancak belki çok eski zamanlarınızdan hatırlarsınız. Ultimaya ilk başladıgınız zamanlarda bankadan healera kadar giden yolu kaç kişi biliyordu? Ayrı bir tat katabilir, ve ayrıca oyuncuyu keşfetmeye zorlayacaktır.. Çıkıp haritayı gezecek yeni yapılandırmalar görecek vs.. Ben Sosaria üzerine kurulmuş olan hikaye için bir şey demiyorum ama neden kendi hikayelerimizi kurmuyoruz? Neden sürekli birşeyleri kopyalama gereği duyuyoruz? Bunlar benim için tüketicilikten başka birşey değil.. Üretici olalım.
Kopyalamak konusunda hiç emin olma.. Sadece övünüp sinir bozuculuk yapmamak için yapıcaklarım hakkında konuşmuyorum.
Herhangi bir oyunun playerı kendine neden bağladığını, neye göre haz verdiğini, bi kişinin neden gününün belli bir bölümünü o oyun için harcadığını düşündü mü?

Hayatın her bölümünde olduğu gibi teknoloji geliştikçe herşeyi bizim için yapan nesneler ya da kimseler oldu.Bu da hayatta emek vererek yaptığımız ve bizim için değerli olan ya da olacak şeyleri azalttı.

Ultima'daki yaşantının uzun süreli bir macera olduğunu, rpg olduğu için gerçek yaşantınızla alaka kurulmaması gerektiğini, oyunun içindeki yardımlaşma duygusunu, gerçek yaşamdan alınması gereken ahlaki duyguları, bir fikrin veya yeniliğin bütünün bir parçası olduğunu ve süregelen zaman içinde bu bütünü ne kadar değiştirebileceğinizi veya olumsuz olarak etkileyebileceğinizi ne zaman unuttunuz??

Cevabı ise; Çok uzun zaman önce..

Bu unuttuğunuz şeyler yüzünden artık bozduğunuz bütünü tekrar tamir etmek kolay değil. O yüzden kimse amatör ruhla profosyonel iş yapmaya çalışmasın.Türkiye'deki Ultima sever insanların 2 gramlık oyun zevkinin içine ettiniz.

Ultima'ya yeni başlamak için heveslenen 14 yaşındaki gençler oyuna girince Ultima'yı tanımaya başladığında temel değerler olarak "Dummy, PH, Action, PK, Küfür, Tuzak, Hack, Bug gibi kavramları benimsiyorsa siz hala neyi değiştirmek için uğraşıyorsunuz?

Ultima'yı yeterince değiştirdiniz. Bırakın yattığı yerde rahat uyusun. Önce kendinizden başlayın ve gidin 6-7 sene önce Ultima oynamış insanlardan Ultima'nın ne olduğunu öğrenin...


Bu konu CarpediemDynxRa tarafından düzenlendi(2009-04-19 16:41, 15 yıl önce)
ben bir rp açacak olsaydım kısmı pp kısmı ve pvp kısmı çok hoşuma gitti rp servarları pp karıştırılıyor ve ciddi rp'ciler (bkz:ben) bu durumu hiç sevmiyorlar bence bir an önce birilerinin bişey yapması lazım
CarpediemDynxRa'nın haklılık payı var.Uo'yu bu zanneden oyuncu sayısı çok fazla.Hiç power play sunucuda oynamamış.Direk herşeyin kolay ve bedava olduğu pvp sunucusunda başlamış birisi neden zora gelip tekrar power playa değer göstersin ? Göstermez.

Ama şöyle birşey de var.İyi bir sunucu açmak istiyorsanız bu sunucu illahi de zor olack diye birşey yok.Şu kompleksden bir kurtulmak lazım."Abi kaliteli sunucu açacam ph kapalı olacak." e ne farkın kaldı pvplerden ? Kalitelilik ph derecesi ile mi oluyor ? Aşalım bunları.

Hem kolay hem kaliteli sunucu yapabilmek lazım.1 2 tane var.İsim vermiyorum gerek yok.Demek ki yapılabiliyor.

Elimizdeki kitleye bakalım.Yaş ortalamamız sanırım 12 ile 15 arasında falandır.Şimdi bu kitle ne istiyor ? Bir kere en başından kolay oyun istiyor.Siz player sayınızın yüksek olmasını istiyorsanız.Bir kere kolay bir oyun yapacaksınız.Itemden çok skill kasabilmenin kolay olduğu bir sunucu.İkincisi, farklılık olduğunca olmamalı.Farklılık farklılık diyip çıkanların da halini gördük.3 player var diye kapattılar.Tr de bunuda geçeceksin.Üçüncüsü, lagsız, hilesiz, adaletli ve devamlılığı olan bir oyun.Devamlılık derken kimse açık kalma süresini kasıt ediyorum sanmasın.Oyuncunun karakterini hazırladıktan sonra action ve item kasmaktan başka yapabileceği şeylerden bahsediyorum.Sunucu başında 50 kişi karakter kassa 2 hafta sonra 5 i geçmez senin oyuncu sayın.Tutamıyorsun ki elinde.Kasıyor bitiriyor.Itemleri de tamam.Ee napacak ? Action varsa oynar.Action yoksa ne işi var ki ? E istisnalar hariç ben daha ilk haftasında actionun tavan yaptığı bir sunucu görmedim.Bunu başarabilirsen elinde tutarsın.Ama bunu şansa bırakmamak lazım.Oyuncunun devamlılığını sağlamak lazım.Sistemler geliştirerek, yarışmalar düzenleyerek.Gerekirse bankanın önüne gelip göbek atacaksın xD

Demeden de edemeyeceğim.Sunucu açmanın hiçbir maddi getiriyi bırak götürüsü varken.Bu yukarıda saydığım ve daha fazla emeğe, çabaya neden katlanıyoruz ? Bunu hak eden bir kitlede yok ? Bunun cevabını bilen yoktur sanırım.

Saygılar.
Michaell : CarpediemDynxRa'nın haklılık payı var.Uo'yu bu zanneden oyuncu sayısı çok fazla.Hiç power play sunucuda oynamamış.Direk herşeyin kolay ve bedava olduğu pvp sunucusunda başlamış birisi neden zora gelip tekrar power playa değer göstersin ? Göstermez.

Ama şöyle birşey de var.İyi bir sunucu açmak istiyorsanız bu sunucu illahi de zor olack diye birşey yok.Şu kompleksden bir kurtulmak lazım."Abi kaliteli sunucu açacam ph kapalı olacak." e ne farkın kaldı pvplerden ? Kalitelilik ph derecesi ile mi oluyor ? Aşalım bunları.

Hem kolay hem kaliteli sunucu yapabilmek lazım.1 2 tane var.İsim vermiyorum gerek yok.Demek ki yapılabiliyor.

Elimizdeki kitleye bakalım.Yaş ortalamamız sanırım 12 ile 15 arasında falandır.Şimdi bu kitle ne istiyor ? Bir kere en başından kolay oyun istiyor.Siz player sayınızın yüksek olmasını istiyorsanız.Bir kere kolay bir oyun yapacaksınız.Itemden çok skill kasabilmenin kolay olduğu bir sunucu.İkincisi, farklılık olduğunca olmamalı.Farklılık farklılık diyip çıkanların da halini gördük.3 player var diye kapattılar.Tr de bunuda geçeceksin.Üçüncüsü, lagsız, hilesiz, adaletli ve devamlılığı olan bir oyun.Devamlılık derken kimse açık kalma süresini kasıt ediyorum sanmasın.Oyuncunun karakterini hazırladıktan sonra action ve item kasmaktan başka yapabileceği şeylerden bahsediyorum.Sunucu başında 50 kişi karakter kassa 2 hafta sonra 5 i geçmez senin oyuncu sayın.Tutamıyorsun ki elinde.Kasıyor bitiriyor.Itemleri de tamam.Ee napacak ? Action varsa oynar.Action yoksa ne işi var ki ? E istisnalar hariç ben daha ilk haftasında actionun tavan yaptığı bir sunucu görmedim.Bunu başarabilirsen elinde tutarsın.Ama bunu şansa bırakmamak lazım.Oyuncunun devamlılığını sağlamak lazım.Sistemler geliştirerek, yarışmalar düzenleyerek.Gerekirse bankanın önüne gelip göbek atacaksın xD

Demeden de edemeyeceğim.Sunucu açmanın hiçbir maddi getiriyi bırak götürüsü varken.Bu yukarıda saydığım ve daha fazla emeğe, çabaya neden katlanıyoruz ? Bunu hak eden bir kitlede yok ? Bunun cevabını bilen yoktur sanırım.

Saygılar.
Var BEN! ultima online devam etmeli hak eden gelene kadar devam etmeli birileri hak ediyor ben sen o değil o kişiler biziz biz tuzak bir zevk ama her adıma tuzak olmaz.küfürü de scriptlerle önlemeleyiz.bu dediklerim
olursa birde her bug karıştırlırsa ok yaydan çıkar durdurulmaz o yüzden belli bir yaşı geçmek gerek zevk almak için ultima online dan ;)
böle konular bi tane acın herkes fark yaratmak için konu açıyo
Eski ultima online artık yok hepimiz çabalıyoruz ama boşa gibi sanki hani ultima online'i öğretirsin birisine nerde öğretirsin pvp'de öğretirsin sonra bu kişi zoru görünce niye oynıyayımki der bedavası varken ki bu çok mantıklı biraz kitlede yanlışlık var zamanla yaşını başını aldı insanlar bıraktı ultima online türkiyedeki en iyi dönemini yaşadı ve bitti o dönem yeni dönem kitlesi biraz ufak vardır belki yeniden başlıyacaklarda kaç kişi ? 10-20 ? taş çatladı 30 yani :).

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.