Öncelikle günaydın. İçimde kalan ve çok yakındığım bir konuyu paylaşmak istedim. Oyuncuların garip davranışları. Kendi sunucumda tespit ettiğim bu garip davranışları yazmak ve sormak istedim. Ama inanın ki artık sabrım taştı ve yazmazsam gerçekten içimde kalacak.. Özellikle Role Playerler hakkında.. İşte

Gelelim bu davranışlara

1-)RP mi PP mi ?
İşte bu en garip olay.
RP ile uğraşmak isteyen bir oyuncu , en gözde PP sunucularını tercih ediyor. Bunun sebebi , oyuncu bolluğu yada tanıdık isimlerin olması. Evet.. Peki siz Role Play yapacaksanız , o sunucuda 1000 kişi de olsa sizin için player sayısının sadece toplam Role Player olduğunu bilmiyor musunuz ? Peki , PP zorunluluğu neden ? PP sunucularında ezilen halk gibi belli bir köy içinde kendinize RP köyü dedirterek ne yapılmaya çalışılıyor ? Bu önyargılarınız yüzünden yakınılmıyor mu platoformlarda Sunuc yok be ! diyerek ?

2-)Sunucu yok ki !
Bu konu inanın insanı delirtir. Çeşitli platformlarda yakınan oyuncular (RP yapanlar için söylüyorum) evet aynen bunu diyor ; "Sunucu yok ki oynayalım !". Bu insanların başka sunuculara ne kadar önyargıyla yaklaştığını gösterir. İşte o anda sinirlerime hakim olabilmem için o konuya bir daha girmiyorum. Çünkü bunu açan oyuncu müthiş önyargılıdır ve sanıyorum sadece Bronxun , Noxier'in açacağı sunucular onu ilgilendirmektedir.


3-)Olmayan şeyi üretme çabası ve garip olan , olmayan şeyler yüzünden terk etme
Sunucumdaki bütün oyuncu kayıplarının büyük bir bölümü yukarıdaki sebep , evet. Belli bir hikaye siteye yerleştirilir , özenle derlenir toplanır ve gayet açık ve net bir biçimde sunucuların gözüne sokulur. Ancak oyuncular bunu bilerek bir sunucuya gelmelerine rağmen çok büyük bir inatla "ben xx ırkındanım" , "oho o nedirki ben y yim" diyerek DEMON dahi olmaya çalışılır. Ancak sunucuda oynanabilir olarak eklenmediği için uyarınca pılını pırtını toplar gider..

4-)RP şehri , RP bölgesi , RP köyü
Katliama gerek yok , yukarıdaki üçlü bunu yapıyor. Sunucuların benimle inatlaştığı bir olaydı rp köyü. Öncelikle bunu kurmak zaten PP ci oyuncuların burayı basıp basıp sizinle dalga geçmesi demek. Kısaca siz Role playin yanından geçmemişsiniz demektir.

5-)Kıvrandırtılan sunucular
2. maddeye yakın bir madde bu. Sunucu Türkiyede tektir ancak başka bir sunucuda , o tek olan sunucunun türünü oynamakta ısrar edip daha sonra sunucuya birşey olunca Sunucu kalmadı ki oynayalım mesajları yükselir. Evet.. bu sunucu açıkken önünden bile geçmemişsin ancak başkaları hakkında ahkam kesebiliyorsun. Türklerin en büyük özelliği..

6-)Saygısızlık
Özellikle yaptığım törenlerde hep şu konudan yakınırım. Saygısızlık. Oyuncularımızın büyük özelliği budur. British olarak kalede bir konuşma yapıyorsunuz ancak arkadan lap harp çift tıklanıyor veya bir kağıt karalama sesi geliyor , sıraya geçilmiyor , lord asla dinlenmiyor , babasının yeri gibi tahtın üstüne kadar çıkılıyor..

Kısaca genel olarak çok fazla yakındığım konular , önyargı ! , sunucu yok ki davası ve rp oyuncularının pp için inatlaşması hatta o da değil bunu yaptıktan sonra ya ultima çoluk çocuk doldu denmesi. Öncelikle sunucu açıldığından beri en fazla 23 oyuncu gören ve hergün maksimum 8 oyuncu görmekten kusmak üzere olan ben , daha ne yapmalıyım ? Ne kadar sabretmeliyim ? Bir Noxier , bir Neran yada ne bileyim bir başkası mı olmalıydım ? Neden var olan birşeye yok muamelesi yapılıp yakınılıyor ? Şu Türkiyede hiç kimsenin çevirme ihtiyacı duymadığı oynadığınız oyunun hikayesini günlerce uğraşıp çevirip koydum , sırf sunucudan daha iyi verim alabilmem için gidip ultima oyunlarını tek tek bitirdim , özenle bütün heryeri tek tek dizayn edip ince eleyip sık dokudum , oyuncuların isteseler de PP'ye kayamayacakları sistemlerle günlerce uğraştım , aylarca sadece bug olmasın millet üzülmesin sıkıntısız oynasın diye en baştan koca bir script pack yazdım ancak emeklerimin karşılığı bu mu olmalıydı ? Hergün MSN'imden bana oyuncu sayısını soran arkadaşlarıma 3-5 adam fazla söylemek zorunda mıydım ? Ön yargılar neden var ? Bir gün sayenizde bu sunucuya birşey olsa yine platformlarda kudurulmayacak mı ABİ YOK Kİ OYANALIM diye ?
İçini döküp rahatlamışsın :=) ve bu saydığın olayların olmasının tek sebebi playerlerin bakış açılarıdır şu bakış açısından düşünseler hiç bir sorun kalmıyacak. Adamlar bizim için uğraşmış vaktini maddi manevi harcamış sunucu açmış biz eğlenelim diye; Bu şekilde düşünseler kimse ne saygısızlık yapabilir ne başka birşey çünkü gönlü el vermez. Ama ultimanın geldiği noktada malüm görüyoruz 2 script patch bulan scripterim diye ortaya fırlıyor birilerinin verdatasını çalan lbr'de en iyiyim diye atlıyor ama kimin ne olduğuda belli çok fazlada artık konuşmaya gerek yok iyi günler.
Deniz tutmaz dedim ben sana zaten türk oyuncusu farklı bişey istemiyo rp sunucusu istemiyor rp yaparım ben heryerde diyor. Sen diyosan eğer oyuncu istiyorum. Sende erador pack vardır aç onla sunucu 2 reklam ver direk diğer serverlardan sıkılanlar gelmeye başlar ama hayır abi yenilik yapıcam diyosan hiç türkiyede durma git yurtdışında uo severlerinde oynayabileceği bir sunucu aç ingilizce desteği koy o zmn belki 30 playerı görürsün.


Not: Yurt dışında top200 de ilk 3 sırada oldschool 51a serverlar var. Yani onlarında eskiyi sevdiğinin kanıtı bu...
Hayır kapatacağımdan yazmadım bunları yani ben eğleniyorum hala benim için sorun olan tek şey oyuncuların kıtlığı. Gelmiyorlar diye değil.. çok fazla neden yatıyor altında. Ben hala daha eğlenerek script yazarım bu yani benim için olay :P Bu arada bu işi inatla türkiyede yapmak istiyorum.
Deniz Türkiyede inatla durcam burda birşeyler yapacağım diyorsan sağde bir pvp sunucusu açacaksın türkiyede artık tutulan role play sayısını görüyoruz çünkü artık sıkıldı herkez pvp sunucuları cağzip geliyor hazır item sık etkinlik vakit geçircek bir yer arıyor herkez benden sana bir tavsiye bu sadece yolunu kendin belirliyceksin.
Xantier, öncelikle kendimden bahsedeyim.

Daha önce bir sunucuda bir guild kurmustum ve bu guilddeki insanları özenle seçiyordum ve 2 saat boyunca rp anlayısımızı anlatıyordum.Bu kişilerden Ultima'yı rol yapabilmek için mükemmel dizayn edilmiş bir araç olarak görmelerini sağlıyordum.

Peki bizim rp anlayısımız neydi?

Örneğin, bu guilddeki her karakterin hikaye içinde bir geçmişi olmak zorundaydı. Yani guilde yeni girecek olan bir kişiye minimum 2 saat süren bir quest hazırlamak durumundaydık.Sahne Sahne doğaçlama olarak canlandırdığımız bu hikayeden sonra loncaya alımı dahi bir sahne olarak canlandırıyorduk.Haliylen insanlar etkileniyor ve özveri maksimum boyutta oluyordu.

İkinci olarak, bu guild kimsenin düşmanı değildi.Çünkü hikaye gereği bir kişinin size düşman olabilmesi için hikayenin o noktaya doğru kayması gerekirdi.Ama biz dünya üzerindeki diğer oyuncuları sadece "britanya halkı" "katiller" gibi umursamaz bir oyuncu kitlesi olarak gördüğümüz için onlar bizim için sadece dekordu.Fakat;

Bizim ile birlikte rol yapacak olan başka guildlerin kurulumu olduğu dönemde onların masterı ile yaklaşık 6 saat toplantı yaptık rp off olarak.Bu toplantıda rpnin niteliğinden bahsettik.Anlaşmalar yaptık.

Bu anlaşmalar neydi?


Örneğin, karşı guild ırksal olarak bizim düşmanımız olan bir guild ise onlara suikast düzenleyeceğimiz gerçeği ön plandaydı.Mesela onlar doğaçlama bir quest içindeyken şehir dışında bir yerlere yol alırlarken, daha önceden Ettin npcsinden çıkardığımız Taşları yolun üzerine koyup, onlar geldiği zaman onlardan sayıca fazla oluşumuz ile onları sıkıştırma durumu söz konusu olurdu.Yani yollarını kapatıp onları öldürme isteği.

Rp gereği onlarda dialoglara devam edip bizimle konusmak zorundalar ve bu durum bir saldırıya dönüşürse ve içlerinden biri ölürse, bu kişi Rename yapmak zorunda kalırdı.Rp içinde guildmasterda olsa ölürsen reslenmek yasaktı.

Şimdi böyle kendiliğinden işleyen bir düzeni sağlayan oyuncuların Questlere ihtiyacları yoktur.Sadece hikayelerini gerçekci canlandırabilmeleri için staffların desteğine ihtiyacları vardı. Ve bu da sağlanıyordu.

Demek istediğim;

Xantier, senin sunucuna gelmeyen nitelikli oyuncular kanaatimce, Staffların düzenlediği Questlerden dolayı gelmiyordur.Daha önceden sitenize girdiğimde sizin yönlendirdiğiniz bir çok quest okudum. Örneğin bir yere saldırı yapılıyor.Oyuncularda bu saldırıya karşı koyuyor. Benim bir elf olduğumu ve hikaye içinde bu saldırıyı bana güvercinlerin haber verdiğini düşünelim. Ben o şehri neden korumak zorundayım ki?

Başka bir deyişle, benim elf şehrime saldırıyorlar diyelim, Britanya halkı ya da hikaye içinde bana düşman olan bir ırk gelip neden Elf şehrini savunsun.

Öncelikle bu söylediklerim sadece birer örnek. Çok fazla örnek verebilirdim ama anlayacağını düşündüğüm için kısa kestim.

Son olarak; senin bünyende toplamak istediğin kişiler Role Play yapmak isteyen nitelikli kişilermi? (Senelerce Masaüstü oynamış, Ultima'yı keşfederek heveslenmiş, Daha önceden Role play üzerine geçmişi olan ve Rol yapmanın inceliklerini çok iyi bilen profosyonellermi)

Yoksa Ultima oyununu istediği gibi oynarken bi yandan da yeşillik olsun diye 3 5 queste katılıp stres atan kişilermi?

Yoksa Her ikisini de isteyip, nitelikli insanların diğer insanları yetiştirerek Rp nin hakim olduğu bir sunucumu?

Sunucu politikanı belirlediğin an, bu politikaya tutarsız davranımlarda bulunduğun zaman Beste ile Güfte birbirine oturmayacaktır.

Ayrıca, Nacizane bir fikrimi söyleyeyim.

Artık sunucular pazarlama stratejilerinde, Tanınan yöneticiler, Ph, Gereksiz bir sürü yenilik, Hayal gücüne dayalı bir sürü eşya ve bunlar gibi talebe göre düzenlenmiş etkenlerle ilgileniyorlar.Oyuncular da sanırım bunlar ile ilgileniyorlar.Herkes bu durumun yanlış olduğunu biliyor fakat kimse fixlemeye calısmıyor.Demek istediğim, scriptler fixlenebiliyor fakat düşünsel öğeleri fixleyebilecek profosyonel düşünme yetisini kimse kullanmıyor.Nabza göre şerbet artık bu dünyanın üzerine karanlık gibi çökmüş durumda :) Sana başarılar dilerim.
Şimdi önceliklen sunucuya uzaktan bakmış olduğun anlaşılıyor. Quest quest diye millet raid yaptığımı sanacak nerdeyse. Şu quest mevzusuna gelelim , hikayeyi okuduysan elflerin zaten şehirleri Britannia'da. Elflerin Ultimada yeri yok , Mondain yükselişe geçtiğinde elfler Britannia'dan kaçıyor ve Serpent Isle denilen büyülü topraklara bir nevi sürülmüş oluyorlar. Bu anlamda yeri yoktur.

Magincia'yı işgal başlığındaki hikaye , halk tarafından henüz bilinmemektedir. Elflerin özel iletişime geçme sebebi ise onlara zaten dönen hikayeyi anlatmak istediğimdendir. Başlıkta yazan parçanın aksine elfleri , Britannia'ya bağlamayla ilgili bazı şeyler anlatmayı düşünüyordum.

Son olaylarda Ellen , Mondain'i ruhani açıdan canlandırdığında saldıracağı bir yer olacaktı ve bu işin arkasında başkalarının da olacağı anlaşılacaktı. Burada bir cümleye sığdırmaya çalışsamda bunun hakkında elimizde uzun uzun yazılar mevcut. Herşey , işleme geçtiğimizde tek tek anlatılacaktı.

"Yoksa Her ikisini de isteyip, nitelikli insanların diğer insanları yetiştirerek Rp nin hakim olduğu bir sunucumu?" <- İstediğim bu ancak questler stres atılması için yapılmıyor. Bir hikaye belirledik ve bu çizgiyi taşırmadan üstünde yürümeye başladık. Sunucuyu zaten özellikle bu hikaye üzerinden devam ettirme amaçlı hayal ederek açtım.
bu kişilerin bu hikayeyi benimseyip özverili bir şekilde canlandırması gerekiyor haklısın. Ben girmedim ve göz ucuyla baktığım için buz dağının diğer tarfını göremedim pardon :)

Ama bu ultima oyuncularının sadece hikaye canlandırmak için bir sunucuyu hınca hınc dolduracağını zannetmiyorum Fakat,

Yapısı ile full dolu olan bir sunucu map2 map3 map4 dosyaları ve akılcı projeler ile bünyesindeki oyuncuları rol yapmaya teşvik edebilir.

Yani Sosaria'da pvp ciler oynarlar. sunucunun kendi yaptığı veya orjinal map2 map3 map4 ler üzerindeki değişiklikler ile orada rolcüler oynarlar.Ama belli bir tagın eklenmediği bir player diğer tarafa geçis yapamaz.Ancak rolcüler sosariaya geçiş yapabilir.

Ama bunun mantığı tabiki öncelikle Yüksek playera sahip bir sunucu içerisinde rolcülerin önderliğinde geliştirilebilir bir başka dünya. Bu da uzun bir süreç:)
map2'ye serpent isle inşa ediliyor.

Stygian Abyss oyununun çıkmasını bekliyorum aslında. 2D sürümü de olacağı için Gargoyle animasyonlarını alarak Gargoyle ırkını zorunlu eklemeliyim. Şu anda gargoyleler sadece düşman değil o kadar.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.