Bu yazı şu anda kullanımda olan 1.0.x versiyon bir joomlayı kendisinden daha yeni bir 1.0.y gibi bir versiyona yükseltmek için hazırlanmış kısa bir bilgilendirme yazısıdır. Yazıda merak edilenler ve sıkça sorulanlarla ilgili tartışmaları bulabilirsiniz. Yalnız yükseltme işlemi 1.0.x gibi bir versiyonu 1.1.y gibi bir versiyona yükseltemez sadece 1.0.x'den 1.0.y'ye yükseltme işlevini görür?

Soru: Eklenti(Yama) nedir?

Bir eklenti(yama) Joomla için yeni güvenlik unsuru içeren ya da içermeyen bir yükseltim işlemidir. Yama anonsları içinde yeni güvenlik unsurları olup olmadığı söylenir. Yamalama küçük bir yükseltim işlemidir. Joomla 1.0.0 dan Joomla! 1.0.7 e geçiş küçük bir yamalama işlemidir.Joomla 1.0.x'ten 1.1.y'ye geçiş(Bu sene sonlarına doğru kullanıma sunulacak) geçiş işlemi ise biraz daha detaylı olup bazı farklılıklar içerebilir

Soru: Hani versiyonu kullandığımı nasıl öğrenebilirim?

Admin Panelinizi açın tepedeki ikinci satırda joomla versiyonunuz yazmaktadır.Örneğin : 'Joomla! 1.0.7 '. Buradaki versiyon bilgisini ayrıca /includes/version.php'de de bulabilirsiniz.

Soru: Yeni versiyona yükseltmeli miyim?

Her zaman Joomlanın yeni çıkan sürüme yükseltilmesi tavsiye edilmiştir(özellikle yeni güvenlik unsurları içeren versiyonlar). Eğer Joomlanızla ilgili bir sorununuz yoksa ve yeni sürüm güvenlikle ilgili unsurları içermiyorsa yükseltmek zorunda değilsiniz. Bütün haberlere ulaşabilmek için birden fazla versiyon atlayıp atlamadığınıza dikkat ediniz. .Joomla 1.0.7 ye yükseltme yaması 1.0.6 ile ilgili haberleri içermiyor olabilir.Eğer Joomla ile ilgili sorun yaşarsanız forumları dolaşıp sisteminizi en yüksek versiyona yükseltiniz.

Soru: Son versiyona yükseltmek için bir ya da daha fazla mı yükleme yapmam gerekiyor?

1.0.1 versiyondan 1.0.x versiyona yükleme yaparken sadece bir yama yüklemeniz gerekiyor.Bu yamanın 'Joomla 1.0.1 to 1.0.x-Stable-Patch Package.zip' gibi bir ismi vardır.Paketlerde kendi versiyonunuzun adının önce yüklemek istediğiniz versiyonun adının ise sonra yazılıp yazılmadığına dikkat ediniz.

Soru: Neden yama dosyaları .zip, .tar.gz, and .tar.bz gibi değişik uzantılar içeriyor?

Siz bu uzantılardan sadece bir tanesine ihtiyaç duyarsınız.Değişik dosyalar değişik kullanıcılar içindir.Ancak insanlar Windows'u genellikle zip uzantılı dosyaları edinebilmek için kullanırlar.

Soru: Bir patch benim konfigurasyonumun üstüne mi yazılır?

Hayır,yama sadece bir paketin içerdiği dosyaları yeniden yazar. Örneğin configuration.php yi yeniden yazmaz.. Bilmeniz gereken bir kaç şey var sadece.

Bir yama kullanılan dil dosyasını yeniden yazabilir örneğin /language/english.php. Sadece kullanılan dil dosyasında değişiklik yapıp yapmadığınız önemlidir.Bir joomla yamasını kendinizin yüklediğiniz dil dosyalarını değiştirmez.

Yama ayrıca /images/favicon.ico'u da yeniden yazabilir.

Joomla kurulumuyla gelen default temalar da yamalar ile yeniden yazılabilir.Eğer bir default tema kullanmak isterseniz, /templates klasörü altında başka bir klasöre bu temayı kopyalamanız çok daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Soru: Dil dosyalarımı ne zaman update etmeliyim?

Sadece İngilizceden başka herhangi bir dil dosyası kullanıyorsanız onu update etmeniz gerekiyor. Yama kullanılan dil dosyası için bir kaç eklenti içeriyor da olabilir(/includes/english.php). Eğer öyleyse includes/english.php yamada da yer alır. Bu konu hakkında detaylı bilgi için yerel/uluslararası forumları ya da dil forumlarını inceleyiniz.

Soru: Peki configuration.php-dist dosyayı ne olacak?
Bu dosya sadece ilk kurulumda Kurulum Sihirbazı çalışmayan Joomla kullanıcıları içindir. Bazen yeni konfigürasyon ayarlarıyla birlikte bu dosya patch paketinde bulunabilir. Joomla yükseltilirken bu dosya göz ardı edilebilir. Kullanımda olan configuration.php dosyasına zaten yeni ayarlar otomatik olarak eklenecektir.

Soru: Yerel kurulumlarda Joomla versiyonunu nasıl yükseltirim?


Veritabanı yedeklerinizi başlamadan önce alınız!!!
Eğer bir problem varsa forumları kontrol edinizi!!!
Patch dosyasını download ediniz.
Patch'in içindekileri boş bir klasöre çıkartınız. Eğer Windows zipli dosyayı unzip yapmakta sorun çıkarırsa open source application 7-zip dosyasını bu linkten indirebilirsiniz. https://www.sourceforge.net.
Yükseltme işlemi sırasında siteyi kullanım dışı yapmanız önerilir. Bunu Joomla Admin Panelinde Genel Ayarlardan yapabilirsiniz
Patchteki tüm dosyaları seçiniz, ve yerel yüklemeleri yaptığınız klasöre atınız.(configuration.php nin olduğu klasöre). Kopyalama bittikten sonra yükseltme bitmiş olmalı.
Sitenizi yeniden çevrim içi yapınız ve Joomlanız son versiyona yükseltilmiş olmalıdır.
Administrator panelinizde versiyon bilginizi kontrol ediniz.

Soru: Joomla versiyonunu bir hostta nasıl yükseltirim?


Veritabanı yedeklerinizi başlamadan önce alınız !!!
Eğer bir problem varsa forumları kontrol edinizi !!!
Yama dosyasını ilgili yerden indiriniz.
Yamanın içindekileri boş bir klasöre çıkartınız. Eğer Windows zipli dosyayı açmakta sorun çıkarırsa ücretsiz olan 7-zip adlı uygulamayı bu adresten indirebilirsiniz. https://www.sourceforge.net.
Yükseltme işlemi sırasında siteyi kullanım dışı yapmanız önerilir. Bunu Joomla Admin Panelinde Genel Ayarlardan yapabilirsiniz
Bir FTP programına ihtiyacınız var, Örneğin FileZilla.https://www.sourceforge.net Bu linkte bulabilirsiniz.
Başka ftp programları da aynı işi görür. İşe başlamak için bir FTP kullanıcı adınız ve geçerli bir şifreniz olması lazım(bunları hostunuzdan temin ediyorsunuz)
FTP programını açın, ve "Passive Mod" un açık olduğuna dikkat ediniz. Bir çok FTP programı bu özelliği konfigurasyon ayarlarında bulundurmaktadır.
Yamadaki bütün dosyaları seçiniz, ve sitenizin kök dizininin olduğu yere kopyalayınız. Burası configuration.php dosyasını içeren dizindir. Kopyalama bittikten sonra, yükseltme biter. Bütün dosyaların düzgünce kopyalandığına dikkat ediniz. Size dosyaların üzerine yazılsın mı diye soracaktır. Bu işleme evet yazılsın ayarını seçerek devam etmelisiniz.(Ayrıca FTP programından yüklenen veya yüklenmeyen dosyalarıda görebilirsiniz)
Sitenizi yeniden çevrimiçi yapınız, Joomla'nız son versiyona yükseltilmiş olmalıdır.
Administrator panelinden versiyon bilginizi kontrol ediniz.

Sorularınız için bu başlığı kullanabilirsiniz.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.