CentOS 4.x Server Kurulumu

CentOS 4 Server Kurulumu Başlangıç Ekranı.



Yukarıdaki kurulum ekranı asistanı bize ne yapmak istediğimiz konusunda bir seçim yapmak üzere tasarlanmış , şayet uzak bir kurulum yapmıyorsak " boot : " karşısına hiç bir ibare girmeden ENTER ile devam edebiliriz uzak bir sunucu kurulumu ki bu bir VPS kurulumu yada KVM aracılığı ile yapılacak bir kurulum olabilir " linux text " direktifini girerek grafik arayüzünü devre dışı bırakabilir kurulum işlemimiz çok daha hızlı ve stabilize edebiliriz :-)



Bu kısımda kurulumda kullanmak üzere hazırladığımız Işletim sistemi CD leri kurulum asistanı tarafından tecrübe edilebilir. Kurulumun yarıda kesilmemesi için vaktinizde bolsa yapmanızda hiç bir sakınca olmadığı gibi tavsiye olunur ancak hızlıca bitirmek istiyorsanız ki her zaman öyledir " Skip " seçilerek atlanabilir.



- Next -



Bu aşamada kendi dil seçimimiz yani " Türkçe " yi seçerek Next i tıklıyoruz.



Elbette Türkçe bir işletim sisteminde aksi olmadıkça kullanılacak Klavye tipi Türkçe olacaktır. Genede Seçim sizin.



Bu aşamada işletim sistemi yapılandırmamızın neye göre yapılacağını seçiyoruz örneğin Ofis bilgisayarı olarak kullanacak ve görsel öğe işlemleri ki bunlar Media , Office , Internet v.b uygulamalardır " Personel Desktop yada Workstation " seçimleri en uygun seçimler olacaktır , şayet bir uygulama / web / veritabanı sunucusu olarak kullanacaksak ki biz öyle yapacağız " Server " yada " Custom " seçilerek harici uygulamalarda en yüksek performansı sağlayacak configurasyon ayarlanmalıdır.



Yeni bir sabit diskimiz varsa , yada riske edilebilir bir sabit disk üzerine kurulum gerçekleştiriyorsak. " Automatically partition " seçeneği ile asistana CentOS için en uygun disk yapılandırmasını otomatik yaptırtabiliriz ; Unutulmamalıdırki bu işlem sonunda Diskteki tüm veri kaybolacak yeniden edinilmesine olacak kalmayacaktır!



Yukarıdada belirttiğimiz gibi riske edilebilir bir sabit disk , yada sadece bu sistem için aldığımız yeni bir disk sürücümüz varsa yukarıdaki gibi
" Remove all partitions on this system " seçeneği ile diskimizde varsa eski tüm ayırma birimlerini ortadan kaldırıyoruz :-)



Sistem bizi son olarak yukarıdaki ibare ile uyaracaktır " Dikkat Diskteki Tüm Veri Silinecektir! " onaylıyorsak " Yes " diyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.



Oluşturulan disk yapılandırmasının grafik arayüzü ile görünümü ve size son kez değişiklik yapma hakkı tanıyan yukarıdaki bilgilendirme ekranı artık ekleyeceğimiz bir şey yok ise " Next " i tıklıyoruz.



Ön yükleyici ayarları , Standart kurulumlarda configure edilmesine ihtiyaç yoktur ileri düze Linux kullanıcıları yada birden fazla işletim sistemi yüklemesi yapacak olan arkadaşlar tarafından düzenlenmesi tavsiye olunur.



Bir DHCP sunucusuna sahipsek ( Örneğin Dört Port ADSL Router ) ve DHCP tarafından otomatik bir IP adresi sağlamak istiyorsak Bu ekranı yukarıda belirtildiği gibi geçiyoruz .



Bir DNS yada DHCP sunucuna sahip değilsek ve Manuel IP configurasyonu yapmamız gerekiyorsa yukarıda belirtildiği üzre IP parametrelerimiz giriyoruz.



IP yapılandırmamız ve sunucu adı giriş işlemi sonunda yaptığımız ayarlamalar yukarıdaki ekrandaki gibi gözükecektir ekleyeceğimiz ekstra bir ayar yok ise " Next " ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

https://www.server.gen.tr/grafix/doc/16.png

Firewall seçeneği her koşulda tavsiye edilir ancak Linux Firewall uzak sunucuda Listesinde bulunmayan tüm uygulamaları engelleyeceği için erişimiz olmayacaktır. Kurulum sonrası tekrar ayarlayabileceğimiz için Firewall seçeneğini " Disable " yapıyoru ve bir sonraki adıma geçiyoruz.



Firewall kurmadan devam etmek isteyip istemediğimiz konusunda son kez uyarılıyoruz " Proceed " diyerek bu adımıda arkamızda bırakıyoruz.



Ekstra dil seçenekleri menüsünden seçimimiz yapıyoruz ve devam ediyoruz




Zaman ( Timezone ) ayarlarından ülkemize uygun olanını seçiyoruz.



Bu Ekranda sistem yöneticisi ve en yetkili kullanıcı olan root parolasını belirliyoruz.



Özel bir uygulama seçmek istiyorsak son aşamada dilediğimiz uygulamayı ve bağımlılıklarını kurarak son aşamaya geçebiliriz.



Kurulum için tüm bilgi ve ayarların tamamlandığı artık kuruluma onayımızla geçileceğini belirten ekranımızı " Next " ile onaylıyoruz ve Kurulumumuz başlıyor.



Kurulum sürerken yüklenen paketleri windowsun aksine görmemiz mümkün.



Roboot diyoruz ve Sistemi yeniden başlatıyoruz , Işletim sistemimiz kullanıma hazır kolaylargelsin.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.