1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından kodlanılan bu protokol günümüzde dünyanın her yerinde insanlar tarafından kullanılır hale gelmiştir.

Irc , msn yada yahoo gibi üstün yazışma yazılımları gibi görüntü ve sesli konuşma imkanlarını sağlamaz sadece düz metin şeklinde iletişimi sağlar. Irc sunucu ve istemciler mantığı ile yürür , irc üzerindeki tüm işlemler sunucu üzerinde yapıldığı için istemcilerin birbilerine bazı işlemlerini uyguluyabilmesine imkanlar verir. Irc skişiler arası ( private ; özel ) mesajlaşma çoklu ( #kanal üzerinde) mesajlaşma imkanı sunar.

Özel mesajlaşmadaki mantık ;

X - Sunucu - Y

Çoklu mesajlaşmadaki ;

X - Sunucu - Kanal ( Burda bazı sorgular olur , kanal modları vs. ) - Kanaldaki tüm kişiler şeklindedir.


X ve Y arasında geçen mesajlaşmayı x & y den birisi yönlendirebileceği gibi kanallardaki yönlendirme işlemini ise kanal yöneticileri üstlenir.

Kanal yöneticilerinin seviyesi ;

voice ( voice ler sadece sessiz moddaki kanalda konuşma imkanı bulurlar ) - half op - op - aop - founder ( kanal sahibi ) şeklinde küçükten büyüğe yada access tarzında belirlenir.

Kanal yöneticileri kanal üzerindeki yetkilerini kullanmak için herhangi bir sebebe duymuyabilir bu onlarım imtiyazına kalmış bir olaydır bir kanal yönetici sebepli - sebpsiz yere sizin kanaldaki konuşma hakkınızı elinizden alabilir , sizi kanaldan uzaklaştırabilir yada konuyu tümü ile değiştirebilir. Bu kanal Global ( sunucunun girişte atadığı kanallar ) kanallardan değil ise sizin yapabileceğiniz başka bir kanala dahil olmaktır.
Kanal yöneticilerinin yetkileri sadece yetkili oldukları kanal ile sınırlıdır , sunucu üzerindeki işlemleri yapabilme yetisi sunucu yöneticilerine verilmiştir. Sunucu yöneticileri sunucunun genel sorunları ile ilgilenirler , sunucu yöneticilerinin yetkileri arasında kişiyi sunucudan uzaklaştırma , kişinin sunucuya bir daha girebilmesini engelleme , kanal yöneticilerinin yetkileriyle ve takma isimlerle oynayabilme bulunmaktadır. Sunucu yöneticileri uyguladıkları yaptırımlar nedeni ile kimseye hesap verme yükümlülüğüne sahip olmayabilir.

Operator Seviyeleri ;

IRCop - Co Admin - Server Admin - Services Admin - Network Admin - Root admin ( kök admin ) şeklindedir.


Sunucu üzerindeki tüm işlemlerinin nickname ( takma ad ) üzerinden gerçekleşmektedir.
Bu konu bilinen bir konu kısaca açıklıyacak olursak takmadınızı kendiniz belirlersiniz ve bu takma ad üzerinden işlemleriniz gerçekleşir bu takma adınız gerçek adınız ve gerçek yaşamdan bilgiler bulundurma zorunluluğu taşımaz istediğin obje , canlı nın ismini koyabilirsiniz.

Bunun yanında IRC lügatında bouncer ya da kısaca bnc olarak bilinen bir kullanım daha vardır. Güvenlik ve gizliliğine çok fazla önem veren veya aslında bilgisayar başında olmasa bile IRC'ye bağlı olarak kalmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılan bir sistemdir. Bir bouncer, Türkçe olarak fedai olarak çevrilmiştir. Fedai anlamını ise şuradan alır: Bir kullanıcı fedai kullanarak IRC'ye giriyorsa, IRC sunucusu kişiyi Fedai'nin bilgisayarından bağlanan birisi olarak tanır. Yani aslında kendi bilgisayarından fedaisine bağlanan kullanıcı, fedaisine IRC'ye bağlanmasını söyler ve fedai onun yerine IRC'ye bağlanarak bir Proxy sunucusu hizmeti görür.
ah ah eski günlerimi hatırladım :)
gavur yapıyor işte :)
/kline Luc<tab>

Madem mesaj geldi bu başlık altında telnete devam edelim .

Telnet Nedir ?

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS (Bulletin Board Systems) sistemlere internet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri (UNIX ve VMS) genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden (command prompt) gerçekleştirilir.

Telnet programı ile sanal sunucunuza (virtual server) bağlandığınızda, uzaktan UNIX işletim sistemine bağlanmış olursunuz. Bu, UNIX komutları yazabileceğiniz, programları çalıştırabileceğiniz, sanki makinenin karşısında oturuyormuş gibi web sitenizi düzenleyebileceğiniz anlamına gelir.

Telnet güvensiz bir protokoldür. Telnet protokolü kullanıcı adı (username) ve şifrenizi (password) bağlı bulunduğunuz ağda kolaylıkla görebilecek bir format olan PLAIN TEXT (düz metin) düzeninde göndermektedir. Bu kullanıcı isminizin ve şifrenizin ağı dinleyen herhangi biri tarafından kolaylıkla görülebileceği anlamına gelir. Eğer ağınızdaki herkese güveniyorsanız Telnet kullanmanızda bir sakınca yoktur. Fakat güvenlik hakkında en ufak bir endişeniz bile varsa, hesabınıza bağlanırken telnet kullanmamanız yararınıza olacaktır. Veri alışverişini şifreleyen uzaktan bağlantı protoklü olarak SSH'ı örnek verebiliriz.


SSH'ye bağlanabilmek için putty adlı programı kullanabilirsiniz.
IRCd ayarlarınıza ftp üzerinden ftp://alanadi.com şeklindede ulaşabilirsiniz.

Telnet putty tarzı programlamlar ircd ayarları ( ftp üzerinden tavsiye edilir )


TELNET NEDİR

TELNET IRC'deki ve web sitenizdeki dosyalarınızın saklandıgı ve onlara telnet ile ulaşmanızı sağlayan bir ara birimdir.

TELNETE NASIL BAĞLANIRIM

Telnet'e windows tabanLı bir iletişim sisteminden bağLanmak için sırası ile başlat > çalıştır > telnet enter yazın ve telnet`E girin daha sonra
XP için = Başlat > çalıştır > telnet enter yazdıkdan sonra Karşınıza Çıkan ekranda ( Microsoft Telnet ) yazar onun karşısında yazı yazıcağınız yere ( o ) Ordunun o'suna bir kere basın ve tekrar ekrana ( - ) gelecektir bundan sonra ip numaranızı yazın örn 212.154.8.181 yazap enterlarsanız 212.154.8.181 ip nolu server'a bağlanırsınız bağlandıktan sonra size kısaca telnet kullanıcı adınız ( Login ) ve şifreniz ( password ) sorulacaktır bunlarıda geçtikten sonra telnet'e bağlanabilirsiniz..
windows98 için = Başlat > çalıştır > telnet enter yazdıkdan sonra Karşınıza çıkan ekranda bağlan , düzen , uçbirim ve yardım menulerini göreceksiniz bunlardan ( bağlan ) kısmını tıklayarak ekrana gelen pencereden ( uzaktaki sistem )'i seçiyoruz ve ordanda Ana bilgisayar adına ip Numaranızı Yazın uç birim türünü vt100 olarak sabit bırakın ve tamam tuşuna basın ve karşınıza telnet sizden kullanıcı adınız ( Login ) ve şifreniz ( password ) isteyecektir bunlarıda yazdıkdan sonra telnete bağlanabilirsiniz.



irc Server telnet Hakkında Bir Kaç Bilgi ( UnreaL ircd'ler için )

TELNET'E GİRDİM NASIL OPER YAZARIM

1. cd Unreal3.2
2. pico opers.conf Yazın Karşınıza Gelen ekranda

oper Genesis {
from {
userhost *@*;
};
password "yokartik";
flags OoaAreDRhwgcLkKbZtBnGNCzvWHe^";
class clients;
swhois "is a Network Administrator";
};

Oper = Oper Kullanıcı Adı
password = Operin Kullandıgı Şifre
Flag = Operinizi Ne Tür Admin Olarak Göstermek istediğiniz Laglar

OPER FLAGLARI

NetAdmin : OoawkKbBnCGAreDRhgcLZtGNzvWHe
CoAdmin : OowckKbBnCGWH
ServicesAdmin : OowckKbBnCGWHaA
ServerAdmin : OowckKbBnGWHA
IRCOperator : OHW


TELNET'E GİRDIM NASIL MOTD YAZARIM

telnet'e login oldudunuz girdiniz kısaca şu adımları izlemeniz gerekmektedir
cd Unreal3.2
pico ircd.motd
Girdikten Sonra Karşınıza Motd Ekranı Gelecektir Bu Ekrandan Kendinize Motd HazırLayabilirSiniz.

ROOT ADMIN YAZMAK İSTERSENİZ

telnete girin kısaca
cd services
pico services.conf
services conf dosyasına girdikten sonra ctrl+w tuşuna basın ve ServicesRoot Yazın RootAdmin Bölümüne Geldiğinizde oraya kendi nick'inizi yada root admin yapmak istediğiniz kişinin nick'ini yazın ve ctrl+x diyerek gelen ekrana y harfine basın ve kaydedin daha sonra serviceslerinizi restartlayın ve tekrar açın...

SERVİSLERİM GİTTİ NE YAPMALIYIM

telnete girdikten sonra
ircservices kullananlar için
cd services
./ircservices
services kullananlar için
cd services
./services
yaptıkdan sonra servislerinizi getirebilirsiniz.

Bendende (Alience) cd lerin birisinde nereden aldındığı mechul işinize yarayacak Linux komutları
BİRKAÇ LİNUX KOMUTU

ls :Dizinde bulunan herşeyi listeler.
ls -a :Gizli dosylar ve dizinlerle beraber listeler.
ls -l :Bütün dosyları boyut ve tarihini göstererek listeler.
tar -zxpf :Uzantısı tar.gz olan sıkıştırılmış dosyaları açar.
tar -xpf :Uzantısı .tar olan dosyaları açar.
gunzip :Uzantısı .gz olan dosları açar.
cp :Dosyayı kopyalar.
mv :Bir dosyayı başka bir dizine taşımanızı sağlar yada dosya adını değiştirir.
mkdir :Yeni bir dizin oluşturmanızı sağlar.
rmdir :Belirtilen dizini silmenizi sağlar.
rm :Dosya silmenizi sağlar.
rm -rf :Dizin silmenizi sağlar.
cd :Belirtilen dizine geçmenizi sağlar.
cd .. :Bir üst dizine geçmenizi sağlar.
cd ~ :En üst dizine çıkmanızı sağlar.
pwd :O anda bulunduğunuz dizini görüntüler.
pico :Belirtilen dosyayı text editör ile düzenlemenizi sağlar.
ftp :Belirtilen siteye FTP bağlantısı sağlar.
lynx :Belirtilen siteyi görüntüler.
df :Harddisk istatistiklerini gösterir.
quota :Disk kullanımınızı gösterir.
uname :İşletim sisteiminin durumunu gösterir.
whoami :Kendi bilgilerinizi gösterir.
who :Sunucuya bağlı olanları gösterir.
last :Hesabınıza yapılan en son bağlantıyı gösterir.
whereis :Belirtilen dosyanın nerede olduğunu gösterir.
BitchX :IRC programını çalıştırır.
mail :Postalarınızı kontrol eder.
ps -x :Sizin çalıştırdığınız işlemleri gösterir.
ps -a :Sunucuda çalıştırılan tüm işlemleri gösterir.
ps -ux :Çalıştırılan işlemlerin CPU/RAM kullanımıyla gösterir.
kill :Pid numarası verilen işlemi durdurur.
kill -9 :Pid numarası verilen eggdrop işlemini durdurur.
killall :Belirtilen program türündeki tüm işlemleri durdurur.
whatis :Belirtilen komutun açıklamasını verir.
man :Komut hakkında yardım görüntüler.
passwd :Shell hesabınıza girerken kullandığınız şifreyi değiştirmenizi sağlar.
vhosts yada vhost :Sistemde bulunan vhostları (virtual host)
1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından kodlanılan bu protokol günümüzde dünyanın her yerinde insanlar tarafından kullanılır hale gelmiştir.
demişsiniz bu gerçek dışı bir olay , mIRC ilk kodlayan kişi Khelad Mardam Bey dir.
q0kh4n : 1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından kodlanılan bu protokol günümüzde dünyanın her yerinde insanlar tarafından kullanılır hale gelmiştir.
demişsiniz bu gerçek dışı bir olay , mIRC ilk kodlayan kişi Khelad Mardam Bey dir.

Mirc sunucuya ulaşmak için istemciler tarafından kullanılan program oluyor , Khelad Mardam Bey tarafından temelleri atılmıştır.

Irc ise , 1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından kodlanılan bu protokol günümüzde dünyanın her yerinde insanlar tarafından kullanılır hale gelmiştir.
ben ırcda mesaja tardım kimse cevap vermezdi meğer hepsi botmuş tabi 8 sene önceden bahsediyorum (:

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.