Windows 2000 kurulumu nasıl Yapılır ?

Windows 2000 Kurulumu



Windows 2000 Kurulum

Windows 2000 Kurulum Aşamaları

Windows 2000 Kurulum Metodları

Attended Kurulum

Unattended Kurulum

SMW - Setup Manager Wizard

SMW ile Answer File Hazırlama Adımları



Windows 2000 Kurulum



Windows 2000’i kurmadan önce yapılması gereken en önemli şey, donanımınızın Windows 2000 ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmektir. Bunun için Windows 2000 Cd’sindeki SUPPORT dizinindeki Hcl.txt’e bakabilirsiniz. HCL (Hardware Compability List – Donanım Uyumluluk Listesi)’dir, ve Microsoft tarafından test edilip onaylanmış tüm donanımların isimlerini içerir. Microsoft, her geçen gün onaylanmış donanımlarını arttırmakta ve yeni çıkan donanımlara destek vermektedir. CD’deki listeden daha güncel ve arama motoru olan diğer bir HCL ‘de Microsoft’un sayfasında bulunmaktadır. Kuruluma başlamadan önce tüm donanımınızın Windows 2000 destekli donanım sürücülerine sahip olduğunuzdan emin olun.



Windows 2000 Kurulum Aşamaları



1. Setup Program (Kurulum Programı): Kurulum programı hafızaya yüklenir ve text tabanlıdır. Bu aşamada, disk üzerinde Windows 2000 bölümleri (partition) oluşturulur. Oluşturulan bu bölümler formatlanır. Kurulum dosyaları geçici olarak fiziksel diske kopyalanır ve bilgisayar yeniden başlatılır.



2. Setup Wizard (Kurulum Sihirbazi): Grafik arayüzlüdür. Bu aşamada ürün bilgileri girilir.


3. Install Windows Networking (Ağ Araçları Kurulumu ): Network kartı kurulur. Varsayılan ağ bileşenleri yüklenir (Client for MS Networks ,File and Printer Sharing for MS Networks ve TCP/IP Protokolü). Domain veya workgroup ayarları yapılır.



4. Setup Completion (Kurulumun Bitirilmesi): Bilgisayar konfigüre edilir ve bu konfigürasyon saklanır. Geçici dosyalar kaldırılır. Sistem son olarak yeniden başlatılır.



Windows 2000 Kurulum Methodları

Attended (Katılımlı) Kurulum



Boot Disk ile Kurulum: Eğer sisteminiz CD-ROM’dan Boot özelliği desteğine sahip değilse SETUP disketlerine ihtiyacınız olacaktır. Bu disketleri yaratmak için; W2K CD’sinde yer alan BOOTDISK dizinindeki Makeboot.exe (Dos veya Win9x kullanıyorsanız) veya Mkboot32.exe (Win NT/Server kullaniyorsaniz) komutları kullanılır. Bu komutlarla 4 adet disket yaratılır ve bu disketler ile bilgisayar açılır.Daha sonra CD’deki i386 dizinindeki winnt.exe çalıştırılır.



CDROM ile Kurulum: CD Rom’dan kurulum yapmak için CD-ROM’dan Boot özelliği olan bir sisteme sahip olmak gerekir ve bu özellik BIOS ayarlarından ayarlanabilir. CD-ROM Boot desteği olan bilgisayarlarda setup otomatik olarak başlayacaktır.

Not: Setup, Clean Install ( Üzerinde işletim sistemi olmayan bir bilgisayara işletim sistemi yükleme işlemi) veya Unattended install (katılımsız) gerçekleştirmediğiniz sürece size kurulum yolunu (install path) sormayacaktır.



Network Üstünden Kurulum: Ağ üstünden kurulum yapabilmek için W2K CD’sindeki i386 dizinini içeren bir paylaşım açılır. 650MB kurulum için ve 100-200 MB geçiçi dosyalar için olmak üzere boş alana ihtiyaç vardır.



KURULUM



Kuruluş yapılacak bilgisayarın üzerine bir ağ istemcisi (Network Client) kurulur veya ağ istemcisini içeren başlangıç disketleri ile bilgisayar açılır. Clean Install yapılacaksa winnt.exe, başka bir işletim sisteminden yükseltme (upgrade) yapılacaksa winnt32.exe paylaşımdan çalıştırılır.



Not: Clean install W2K’da mümkündür, NT’de daha önceden yaratılmış bir FAT bölmeye (partition) ihityaç vardı.

Unattended (Katılımsız) Kurulum



Unattended installation, answer file (cevap dosyası) adı verilen bir dosyanın yardımı ile normalde manual olarak girilen bilgilerin otomatik olarak girilmesidir. Bu dosya basit bir text editörü veya SMW (Setup Manager Wizard) ile yaratılabilir. Üç tip Unattended kurulum mevcuttur:



· Katılımsız(Unattended) Kurulum: Kurulum esnasında girilmesi gereken bilgiler bir txt dosyasına yazılır veya SMW ile hazırlanarak kurulum programının bu dosyayı kullanarak kurulum yapması sağlanır.

· SysPrep Kurulum: Bu seçenekte bir bilgisayara diğer bilgisayarlar tarafından kullanılması gerekli olan (Office, Antiviris vb.) tüm programlar yüklenerek bir bu bilgisayarın bir referans bilgisayar haline gelmesi sağlanır. Ardından System Preparation Tool (Sysprep) programı kullanılarak sadece bu bilgisayara has özellikler kaldırılır ve sistem kapatılır. Daha sonra üçüncü parti bir disk klonlama programı kullanılarak (örneğin Norton Ghost) bu diskın image’i alınır. Bu image yine aynı program kullanılarak hedef bilgisayarın diskine yazılır. Kopyalanan disk hedef bilgisayara takılır ve ardından bilgisayar açılır. Bilgisayar tekrar açıldığında bir mini-setup programı karşımıza çıkar ve burada bilgisayar için tek olması gereken (örneğin bilgisayar adı, ip adresi gibi) bilgiler girildikten sonra bilgisayar tekrar başlatılarak kurulum sonlandırılır.



Not: Bilgisayarlar hemen hemen aynı donanıma sahip ise sysprep, değilse syspart kullanılır.



· Remote Install Services: Windows 2000 yeni bir teknoloji olan Remote Installation Service (RIS)’i kullanarak Windows 2000 professional’in uzaktan kurulumuna olanak sağlar. Bu teknolojide RIS istemciler RIS sunucuya PXE(Pre-Boot Execution Envirenment ) destekli network kartlarını kullanarak veya RIS boot disketlerini kullanarak erişirler ve kuruluma başlarlar. RIS sunucu iki çeşit image’i destekler.



1. CD tabanlı Image: Bu image sadece Windows 2000 Professional işletim sistemi için kullanılabilir. Ayrıca oluşturacağınız bir answer dosyası ile kurulum programının bu dosyayı kullanarak kurulum yapmasını sağlayabilirsiniz.



2. Remote Installation Preparation (RIPrep) Image: Bu image ,Windows 2000 Professional işletim sisteminin yanında diğer uygulamaları da içerir.



Not: Sistemler uzak fiziksel alanlarda ise Microsoft SMS programı kullanılır. W2k’den ayrı network yönetim ve kurulum programıdır.



SMW - Setup Manager Wizard



SMW, Windows 2000 Resource Kit Deployment (Deploy.cab) ‘da bulunur. SETUPMGR.EXE tıklanarak başlatılır. Unattended Install için gerekli olan özel hazırlanmiş scriptlerin genel adı olan answer dosyalarının kolay yaratılması için hazırlanmıştır. Genelde TXT uzantılıdır, install komut satırında doğru belirtilmesi şartıyla, istenilen ismi alabilir.(yukle.txt gibi). Yükleme çeşidine göre ismi değiştirilir.

* .txt : Normal Unattend yüklemeler için

* winnt.sif : Bootable CD-ROM’dan Unattend yüklemeler için

* sysprep.inf : Sysprep Disk Image ile Unattend yüklemeler için

unattend.txt adında örnek bir answer file CDROM’da gelir ve bunun üzerinde değişiklik yapılabilir. Unattend Install için komut satırı şöyle olmalıdır:



[winnt.exe nin yeri] /s: [i386 klasörünün yeri] /unattend:[unattend dosyasının yeri]



D sürücüsünde WIN2k CDsi ile c:\ deki yukle.txt unattend dosyasi kullanılarak otomatik kurulum satırı şu şekildedir:



D:\i386\winnt32 /s:d:\i386 /unattend:c:\yukle.txt



SMW, Distribution Folder ( Dağitim Dizini ) ve OEM Branding ( OEM Markalama) ‘ya destek verir.



SMW ile Answer File hazırlama adımları



1. SETUPMGR.EXE çalıştırılır.

2. Yaratılcak dosya seçilir.



· Create a new answer file: Yeni bir dosya yaratılır.

· Create an answer file that duplicates this computers configuration: Dosyanın yaratıldığı bilgisayarın özelliklerine sahip bir dosya yaratılır.

· Modify an existing answer file: Daha önce yaratilan bir dosya değiştirilir.



3. Arzu edilen Unattended Install tipi seçilir



* Win2K Unattended Install

* Sysprep Install

* RIS



4. Install edilecek ürün seçilir



* W2K Professional

* W2K Server

5. User interaction level SadKullanıcının, kendine özel bilgileri kurulum’un hangi kısmında gireceği)



* Provide default: Normal kurulumdaki gibidir

* Fully Automated: Kullanıcı hiç bir bilgi girmez

* Hide Pages: Cevap dosyasında yer alan cevaplara ait bölümler görünmez.

* Read Only: Ekranda cevaplar gözükecek ama müdahale şansı olmayacak

* GUI Attended: Sadece Grafik Modu otomatik olacak.



6. Lisans Anlasmasi kabul edilir.

7. İsim ve Firma Bilgileri girilir.

8. Lisans Türü seçilir.



* Per Server: Makina başına

* Per Sear: Kullanıcı başına



9. Ürünün kurulacağı bilgisayarlar seçilir.

10. Admin Şifresi belirtilir. (saklanmalıdır)

11. Ekran Ayarları tanımlanır.

12. Workgroup veya Domain Bilgileri Girilir.

13. Saat Ayarları yapılır.

14. Daha ayrıntılı ayarların yapılıp yapılmayacağı belirtilir.

15. Distribution (Dağıtım) Folder (DF) yaratılıp yaratılmayacağı belirtilir.

16. DF’in bulanacağı klasör belirtilir.



* Donanım sürücülerinin yerleri belirtilir.

* (Varsa) Setup isleminden sonra çalışması istenen komutlar belirtilir.

* Setup anında görülmesi istenen Logo ve Arka plan belirtilir. (OEM Branding)

* DF’e kopyalanması gereken diger dosyalar veya klasörler belirtilir.



17. Answer File’a isim verilir

18. Kurulum için gerekli dosyaların alınacağı yol belirtilir



* Copy files from CD

* Copy files from Path

SMW, Distribution Folder (DF) kullanıp kullanmamanıza göre birden fazla dosya hazırlar;



Unattend.txt : Normal Answer File

Uattend.udf : (Uniqueness Database File) Birden fazla belirtilmiş bilgisayarlar için

Unattend.bat : unattend.txt nin diğer dosyalarla kullanılmasını sağlayan batch dosyasıdır.



Yükleme kaynak dosyalarının, Answer File’in, OEM sürücülerin, batch dosyalarının, ve diğer yüklenecek program dosyalarının bulunduğu klasöre Distribution Folder denir. Yapısı ise aşağıdaki gibidir:



i386 : CDROM’daki i386 klasörünü içerir.

I386\$OEM$ : Kurulum esnasında yüklenmesi istenen dosyalar. GUI modunda görünmesi için cmdline.txt dosyası eklenir.

I386\$OEM$\textmode : Genelde SCSI driverlar ve bunların yüklenmesini sağlayan txtsetup.oem bulunur.[OemBootFiles]da listelenir.

I386\$OEM$\$$ : %winntdir% dir. Yükleme sonrası değişmeşi gereken dosyalar I386\$OEM$\$1 %systemdrive% dir.

I386\$OEM$\$1\Drivers : Güncellenmiş donanım sürücülerinin yeri belirtilir. OemPnPDriversPath belirtilir.

I386\$OEM$\$1\Sysprep : Sysprep için gerekli dosyaların yolu belirtilir. Sysprep.exe, sysprepcl.exe ve sysprep.inf bu bölümde olması şart olan dosyalardır.

I386\$OEM$\drive_letter : belirtilen sürücüye ait dosyaları Misc klassörüne kopayalanır.
Paylaşim İçin Saol
paylaşım için saol
saol

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.