Avrupa Birliği (AB) mahkemesi, rekabeti engellediği gerekçesiyle yazılım devi Microsoft'a 2004 yılında verilen 497 milyon euroluk rekor para cezasını onayladı.

Lüksemburg merkezli Avrupa Bidayet Mahkemesi tarafından verilen kararda ayrıca Microsoft'un gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasına ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını (Windows Media Player ayırmasına hükmedildi.

Rekabeti ihlal ettiği ve kararlarına uymadığı gerekçesiyle Microsoft üzerindeki baskısını son yıllarda sürekli artıran AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Davanın gelişimi

AB Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını, Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in şikayeti üzerine başlatmıştı.

Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı.

Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Microsoft buna göre, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu.

AB Komisyonu, yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u, Mart 2004'te 497 milyon euroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca 2005 yılında piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı.

Microsoft'un gerekli rekabet kriterlerini karşılamadığını düşünen AB Komisyonu, 2006 yılında şirketi 280.5 milyon euroluk ikinci para cezasına çarptırdı.

AB mahkemesinin bugünkü kararının ardından AB Komisyonu'nun Microsoft'a geçmişe dönük yeni ağır para cezaları uygulaması bekleniyor.

Microsoft ya da AB Komisyonu'nun, Avrupa Bidayet Mahkemesi'nin kararını bir üst mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı'na götürme hakkı bulunuyor.
Niye ceza kesmişler yav? Rekabati önleyici ne yaptığını anlamadım bven. :S
Eğer bunu microsoft yapıyorsa, AB'de böyle şerefsizlik yapıyor? Konu adı üstüne rekabet? Sizce?
Pff Bill Gates'e vız gelir tırıs gider.Adamın yastığını yırtsan para fışkırır.Şimdi iyi yırttım diye düşünüyodur.
Kısacası bu adam hayatını kurtarmış biz bunu bile yapamıyoruz. En azından ticaret yapıyor.
ticaret ? adam piyasayı tekeline almış rakiplerini ezip geçiyor büyümelerine imkan tanımadan..

ayrıca bill gates bu günlerine hackerlık yaparak gelmiş birisi ..

linux haftalık update görürken windows 5-6 yılda bir patch yüklüyor..

tonla açık bırakıyorlar.. hackerları toplayıp virüs yazdırıyorlar.. antivirüs firmalarındanda komisyon geliyor.. mis..

sen gidip orginal windows alıyorsun.. orginal office alıyorsun... düzenli update istiyorsan tam korumalı lisanslı antivirüs ve firewall yazılımları da alman gerekiyor..

windows üzerinde çalışan programların development kitlerinin en ucuzu binlerece dolar..


microsoft a o ceza dokunmaz bile
DoomSword : Bende şu an orjinal Xp Home var fakat etkinleştirmeyi kabul etmiyor. Etkinleştirme sayısı aşıldı diyor. Başka bir orjinal cd bul diyor.

Oda 125 dolar. Bu şerefsiz böyle zengin oluyo işte.


Telefonla windows müşteri temsilcisini ara,yeni yükleme numaraları veriyorlar.Yeni cd bulmana gerek yok
burda kaç kişi orjinal win xp kullanıo ( orj bilgisayarlardan bahsetmiyorum gidip parasıyla alanlar ? )
Parasıyla almadım ama ödün(ç)aldım :)
Master
59.2997
Bill Gates amca için bu paramı peh :gorme
Benımki orjinal xp

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.