Merhaba arkadaşlar.
Yakın zamanda Power Play sunucu açacağım şuanda kodlama aşamasındayım.
Aklıma takılan bazı şeyler oldu.Şuanda açık olan sunuculara yapılan yorumlara bakıyorumda hep yıkıcılık yandaşı.İnsanlar uğraşmış etmiş para vermiş oyun oynansın diye sunucu açılmış farklı sistemlere sahip sunucuya çok karışık kaliteden yoksun sağde değil diye yorum yapılmış sağde sunucularada eski kafa tutmaz diye yorum yapılmış.Aklım karışıyor sonucta ben bu oyunu sevdiğim ve devam etmesi için sunucu açmayı düşünüyorum.Sunucu açan herkez bilirki kodlaması en az 2-3 ay sürer ve açınca aylık ortalama 150-200 tl masrafı olur.Bunlar küfür yemek için yapılan şeyler değil yani bitek player emek vermiyor bu oyuna.

Bende buraya bu konuyu açmak istedim.

Player olarak girdiğiniz Power play sunucudan beklentiniz nelerdir mesela size göre power play sunucuda ne olması gerekiyor?
Class arası denge diyorsanız eğer size göre denge nedir nasıl sağlanmalıdır.
Extra itemler'e power play serverde ne gözle bakarsınız.
Binek çeşitliliği ne derece olmalıdır?
Novice
11.9
Dostum herkesin düşüncesi, oynamak istediği sunucu farklıdır. Sen burda çok saçma birşey yapıyorsun bana göre. Kimisi klasik bineklerle oynamak ister, kimisi yeni özelliği olan sunucuya renk katan binek ister, kimisine göre classlar arası denge "A" iken kimisine göre "B"dir. Eğer sen sunucu açacaksan kendi hayal gücüne, kendinin player olarak oynarken zevk alacağın bi sunucu yaparsan senin kafandaki, tarzındaki oyuncular sunucunda oynar bir problem yaşamazsın. Yoksa serverı açmadan önce birisi "A" olsun dicek açtıktan sonra gelenler "B" olsun dicek hangisini yapacaksın ? Önce kendi istediğini yap.
Rowall, çok doğru bir noktaya değinmiş. Her sunucunun kendine has özellikleri vardır. Bunlar class dengeleri olsun, sistemler olsun, oyun içi grafikler ve binekler olsun sunucuya özeldir.

Sen herkese gelip classları sorarsan, herkes kendine göre yorumlar kendi oynamak istediği şekilde anlatır. Bu tarz konuların bana göre oyuncuya sorulması çok yanlıştır. Sunucu yetkilileri tarafından bir denge belirlenir. Oyuncuya bu dengeyi sevdirmek ve alıştırmak hedef alınır.

Çok ince ayrıntılardır bunlar, kimine göre in noxu 2.0 snye olması hızlıyken, kimine göre 2.0 snye olması yavaştır. Bu konu hakkında 100 kişiye sorsan hepsinden farklı cevap alırsın. Oyuncu fencing yeteneğini kullanıyordur onun lehinde cevaplar verir sana, bir diğeri sw kullanıyordur oda kendi lehinde cevaplar verir.

Kendi ekibinizle test ederek bir düzen oluşturun. Zamanla sunucunuz da oynayan oyuncular buna alışacaktır zaten
Ben şöyle bana uyanı yazayım.

1-Değersiz ingotlar;Şimdi değersiz ama giyiyoruz diyen bence koca bir yalan söylüyor.Belli bir noktadon sonra biliyorsunuzki kimse shadow dahi set giymiyor üstüne.

nasıl değerlendirelim; 3 ingotu birleştirip pempe bir set ortaya çıkmamalı .Şöyle uyarlanabilir mitril set basıyorsunuz .Atıyorum buna bir kaç ingot katılıp sağlamlığı arttırılabilir.90 armor ise mitril set, katılan değersiz ingotlar ile 110 amr çıkarılabilir.Miktarlar ayarlanabilir.Burdaki alaşımdan kasıt rengi ve şekliyle oynamadan setin sağlamlığını arttırmak.

2-İşe yaramayan silahlara kesinlikle bonus olmalı.Bazı serverlarda var şu an sakatlanır yok ekranı karartır gibi.Çok mantıklı bence eski haliyle olsa elinize +15 hammer alıp ne sonuç alacaksınız.

3-Ev kurulumu ve ev vendoru ,pazar alanı gibi gereksiz away beklemelerinin önünün kesilmesi ve evlerin daha yoğun olarak kullanılmasını sağlayacaktır.Düşünsene brite ev kurulu ve vendorlar önünde vendoru gezen adamları bile kovalasanız bu size actionu yaratır.

4-Craft menulerinde ne var ise o yapılabilmeli .Menude varsa yapamıyorsanız sıkıntı.Adam ev döşeyecek o yok bu yok.

5.Dungeon npc spawnları dikkate alınmalı .Frost ettini gidip destardda görmek istemem ben şahsen.Spawn süreleride iyi ayarlanmalı aman zor olsun diye her yere rottin , giant serpiştirilmemeli .Çıkan artılı itemlerin randomları iyi ayarlanmalı.

6-Hazine sistemi minumun olmalı ne serverlar vardı.Bir kasa açıyorsun 3 silah 100k para yok cristal yok bilmem ne taşı.Direk ekonominin içine eden bir etkendir hazine.100 değil 20k random 1 magical yada bir set parçası makul.

Aklıma bunlar geldi şahsen bu şekilde işleyen bir sunucuda oynamadım uzun zamandır.
Hiç birinizin fikrine şahsen katılmıyorum, ortalıkta bir sürü kaliteli yıllardır açık sunucular var onlar bile yeni player çekemiyor eskilerle kendilerini avutup duruyorlar..

Öncelikle oyuncu eşit şartlarda başlamak ister bu yüzden eski sunucuları tercih etmez yeni sunucuları tercih eder..

Yeni sunucuda ise bir oyuncu için en önemli şey kalıcılıktır.. Üstte yorum atan Rowall arkadaşımız gibi 1 haftada serveri bırakıp kaçan sunucu sahiplerinden bıkmıştırlar..

Bir Oyuncun kalsa bile asla bırakıp kaçmamalısın kaçarsan bu ileriki projelerinide etkiler..

Bu yüzdendirki skill gainler 100 olmalı oyuncu rahatca skillini kasmalı.. Çünkü oynadıgı bütün serverlerin en fazla ömrü 2 ay olmuştur..

Saçma sapan zorluklar craft ürün satışı yasakları ölmek bilmeyen npcler vsler artık 2014 te oyuncuları yeterince sıkmaktadır..

Diğer önemli birşey ise ilgi alakadır.. Ayda bir yüzünü gösteren bir pageye saatler sonra cevap veren yetkililerin oldugu serverlerde kimse oynamak istemez..

Silah ayarları, para dengeleri, item dengeleri vsler iyi ayarlanmalı..

Dinamiklerde iyileştirmeler yapılabilir ama asla değiştirilmemeli stabillik çok önemlidir.. Birkaç oyuncunun işine gelen şekilde ayarlayıp gönlünü hoş edeyim diye bir sürü oyuncu kaçırılmamalı..

Son olarak ise oyuncuların zevk almasını sağlayacak, oyuncuları oyunda tutacak sistemler yaparsan iyi yerlere gelirsin..

Oyuncu asla "offf serverde yapacak bişey kalmadı" dememeli..

Unutmayalımki PP ve RP sunucularını PvP serverlerinden ayıran en büyük özellik içinde her türlü oyuncuyu barındırmasıdır..

Kimisi pvp den, kimisi pvm den, kimisi binek tamelemekten, kimisi para kasmaktan, kimisi cfart takılmaktan vsden hoşlanır..

Player gelsin kassın kasılsın sonra hurra başlasın pvp ye mantıgıyla server açarsan zaten en baştan kaybedersin..
İşte ondan demiş rowall ,dostum sen burda çok saçma birşey yapıyorsun diye.Ben bana uyan olmadığından oynamıyorum uzun zamandır.Kinsgtona da uymamış kimseye hiç bir şey uymuyor.Sana abi taviseyesi kardeşim aylık 100 tl ye yüzde 25 devlet ek bireysel emeklilikte katkı payı ödüyor.Böyle işler ile uğraşma ayda 100 tl yatır 10 sene sonra emekli ol devlette yüzde 25 ini ödesin mis gibi para biriktir.Magical gitti server a saldırı var yok şu oldu bu oldu niye uğraşacaksınki .Ama şu değersiz ingotları değerlendirelim sahip çıkalım :(
Aslında konu başlığını ve içeriye yazan kişilerin tartıştığı noktaları çok beğendim. Kendi açımdan değerlendirirsem eğer bir çok sorunu veya çözümü şuan içerisinde çalıştığım sunucuda görebiliyorum.. Her doğru tespit + veya - olarak sana misliyle geri geliyor.. Rowall hakkında söylenen bir lafı tekrarlamak istemem aslında ama eminim ki belli sebepleri vardır kendince yoksa neden bir sunucu sahibi Mrs.xaRiyla 'nın da dediği gibi para yatırdığı emek verdiği sunucusundan uzaklaşsın ki.. Neyse konu bu değil uzaklaşmasak iyi olacak.

Bence;
-- Sunucunun keyifli olması açısından öncelikle gelecek veya başlayacak olan oyuncuya bir şekilde "garanti" sağlanması lazım, bu nasıl olur derseniz muhtemelen sponsor ile desteklenip çok yere reklam yaparak olmaz. Yeterli reklamı forum sitelerinde uygulayıp, gerçekten insanlara değer veren staff kadrosu ile yapılabilir.. Burada dürüst konuşmak gerekirse kötü ve adı çıkmış oyuncu rename yapar ve devam eder zaten kimseninde umurunda değildir, fakat işini iyi yapamayan Staff , rename yapsada listesi ve çevresi her zaman tanır onu, tanınmasını geçtim bu adını lekeler.. Her doğru sunucu sahibi ownerın yanında ne yazıktır ki bir o kadar doğru olmayan staff kadrosu yer almaktadır. Bazen mecburiyet olarak görürüz bunları ancak işin aslı yakın çevresi ile yani "ilişkisi" olan kişileri uzak tutmak istememesinden kaynaklanır ve ne yazıktır ki gene kendi sunucusuna emek verdiği yani "işine" mıçtırır. Bunu istemeden yapar bir çoğu, bu sebeple tanıdığın kadar tanımadığın bir kadro ve insanlara güvenmek daha makul gözüküyor benim gözümde. Yani bir çok örnek verebilirim ama herkes anlamıştır ne demek istediğimi, en iyi dost en kötü düşmanınız olabilir diyorum.

-- Bir diğer konuya da değinmek isterim; Sunucuların ayarı ve sistemi kesinlikle 2011 'den önceki Anayasa gibi değiştirilemez olması gerekmektedir (son yıllarda biraz sıkıntılı ne yazık ki..) Yani bu değiştirilemez dememde ki sebep bir diğer arkadaşımın özetlediği gibi serverını tercih eden bir oyuncu zaten etmiştir orayı, onun isteklerini yapmak ve uygulamak eğer sen doğru yaptığını düşündüğün halde fikrini değiştiriyorsa işte sıkıntı burada çıkar. Bu tip kararları yetkili kadrosunun tamamının (plvl2 ile 7 arası yani) ortak fikriyle alınıp, uyarlanıp gerekiyorsa düzenlenip oyuncuya sunulmasından yana tarafımdır.

-- Diğer bir konu ise tamamen şahsi görüşüm ve fikrimdir; Yukarıda belirttiğim ilk iki paragraf başlığını tamamıyla uyguladıktan sonra ki aşamada sunucuda ph derecesinin %100 olmaması ve zorluk derecesinin yüksek tutulmasının her zaman pozitif olacağına inanıyorum. Önemli olan 2014 yılında ki oyunculara hitaben yapılan kolaylıklar değildir. Unutmayın ki onların bu oyunu öğrendiği kişilerdenseniz eğer bu ultima online 'ın asıl keyfinin ve tadının çıktığı zamanlar için yapılan her doğru ve düzenli adım tam anlamıyla başarılı olacaktır. Örnek vermem gerekirse ilk Türk sunucusu "sanane" açıldığında daha sonra isim değiştirip efsane olan "Sylveria" açıldığında bir arkasından gelen diğer bir efsane "Nebula" aktifleştirildiğinde yıl 1998-1999 ortalarıydı. Ve zor olanı sevdik ne hikmetse bu sunucular 4-5 yıl aktif kalmayı başardılar, demek ki kolaylık ph'nin %100 olması bir katkı değilmiş aksine zararı varmış. Rekabet artınca kolaylık geldi ve eskiler mazide hatıralarda kaldı, inanıyorum ki bir çok kişide bu özlem içerisinde.. Yani limonatayı satan 2 yer vardı ve limonlar organikti, şuan 200 mekan limonata satıyor ve limonlar sera ürünü hormonlu tadı bozuldu..

Bu konu Ainsworth tarafından düzenlendi(2014-10-28 23:28, 9 yıl önce)
Herkes yeni sunucu açılsın diye bekliyormuş vay arkadaş.
- Eğer gerçekleri öğrenmek istiyorsan hiç açma, oyuncunun o'su kaldığını sanmıyorum. Yıl 2015
- Player'ı hiçbir zaman mutlu edemezsin, biri +15 katana 3 vursun der, diğeri 6 vursun.
- Binek olarak ne az nede çok, tam dengesini oturtmalısın. Zaman değerli, misal mare gibi bir binek 2 günde 1 çıkabilir.


Özet: Salla gitsin, uo'nun sahibi bile yeni oyun çıkardı, bu yeni oyunda açık kod vs vs free server olursa onla uğraş derim.
Silindi
Apprentice
17.2
Haddim değil fakat bi tavsiye istersen "hiç bulaşma" derim.Vakit + sinir + stres olmanın sana herhangi bir getirisi olmayacağı gibi extra olarak senden para + zaman kaybına yol açacaktır.

Şu an ki oyuncu kitlesi bencil,doyumsuz bir kitleden ibaret.Ağzınla kuş tutsan farketmeyecek.Ayrıca oyuncu kitlesinin yeni sunuculara karşı güven eksikliği bulunuyor.Acaba kassam mı ? Neden bu server oynayım ki ? gibi soruları soruyorlar kendilerine (bende dahil).Çünkü ne zaman ki hosting fiyatları dibe düştü,önüne gelen,script bilgisi olmayan,hazır sunucu scriptleriyle biraz oynayıp "ben yaptım" diyen sunucu açmaya başladı.İlk ay açık bıraktıktan sonra 2. ay kapattılar.

Ekstra olarak,"ailem ile gelicem bana x y z itemlerini verirsen" diyen tipler de bu oyunu mahveden en önemli etkenlerdir.

Sıralayacak olursam :

1-Sürekli açılıp kapanan envayi çeşit sunucular.
2-Player kitlesinin gerçekten seviyesiz ve gerizekalı olması.
3-Doyumsuz,bencil oyuncular.
4-Güvensizlik.
5-Çalıntı scriptler.


Daha listeyi uzatabilirim fakat dikkat ettiysen hepsi birbiriyle bağıntılı.Kısır döngü gibi hepsi birbirini destekleyen sebepler.

Harcayacağın para seni tatmin etmeyecek,hedefine ulaşamamamın verdiği özgüven eksikliği ile çok canın sıkılacak.Yapamazsın demiyorum elbet yaparsın.1. maddeyi geçsen bile diğer 4 madde de illaki tökezleyeceksin.

Samimiyetime güveniyorsan "bulaşma" diyorum.
Novice
-0.500001
Playerın bekledıgı tek sey player ondan sonrası istikrar önce buyuk guildleri topla yanına derim
Sore :
1-Sürekli açılıp kapanan envayi çeşit sunucular.
2-Player kitlesinin gerçekten seviyesiz ve gerizekalı olması.
3-Doyumsuz,bencil oyuncular.
4-Güvensizlik.
5-Çalıntı scriptler.


Daha listeyi uzatabilirim fakat dikkat ettiysen hepsi birbiriyle bağıntılı.Kısır döngü gibi hepsi birbirini destekleyen sebepler.

şundan dahasını okumamak gerekiyor, başlıktaki en iyi öneriler bunlar.
Herseyin maddiyata dayalı oldugu bir dunyada bu oyunda tamamen maddiyata dayanıyor. Paran ve imkanın varsa her zaman oyuncu sayın yuksek olur sunucunun pek onemı yoktur Gunernde dedıgıne gelıyoruz sen ne acarsan ac her kor satıcının kor br alıcısı varsır yanı sen 1 yıllık 5 yıllık bır makına al facebook ve uo platform reklamlarını ver ozel bır kayıt sıstemı yaptır ozel sıte tasarlat ozel forum teması yaptırt ozel oyun grafıklerı cızdır ozel bır connector yap varsın sunucuda ıtem aktarma sıstemı yumurta sıstemıı olmasın. bence oyuncu tamamen sunucunun devamlılıgına bakıyor sen actn sunucuyu 5 ay gectı hevesn kacar hala 10 kısı var dıye sunucu kapatrsan olmaz oyun olmesın dıyosn demekkı bu ıs tutku ısı keyıf ısı heves ısı olursa olmaz. Ustune dusmen vakt ayrman lazm guclu kadro lazm yanı butn bunlar olurken sphere tamamen arka planda kalıyor bunun orneklernı bır kac sunucuda goruyorm bakıorm sunucu hazır pack bugdan gecılmıo ama bzm mıllet delı gıbı oynuo su an oyncu sayısı yksek olan sunuculara bak hepsı en az 3 yllk sunucu umarm aklmdakılerı ack br seklde ıfade etmsmdr yanı bır sunucu acacaksan sphereserverdan sphere ındırmek yerıne ılk olarak paranı cebıne koy ve saglam bır kadro bul bu benm gozlemlerımdr.
Sore : Haddim değil fakat bi tavsiye istersen "hiç bulaşma" derim.Vakit + sinir + stres olmanın sana herhangi bir getirisi olmayacağı gibi extra olarak senden para + zaman kaybına yol açacaktır.

Şu an ki oyuncu kitlesi bencil,doyumsuz bir kitleden ibaret.Ağzınla kuş tutsan farketmeyecek.Ayrıca oyuncu kitlesinin yeni sunuculara karşı güven eksikliği bulunuyor.Acaba kassam mı ? Neden bu server oynayım ki ? gibi soruları soruyorlar kendilerine (bende dahil).Çünkü ne zaman ki hosting fiyatları dibe düştü,önüne gelen,script bilgisi olmayan,hazır sunucu scriptleriyle biraz oynayıp "ben yaptım" diyen sunucu açmaya başladı.İlk ay açık bıraktıktan sonra 2. ay kapattılar.

Ekstra olarak,"ailem ile gelicem bana x y z itemlerini verirsen" diyen tipler de bu oyunu mahveden en önemli etkenlerdir.

Sıralayacak olursam :

1-Sürekli açılıp kapanan envayi çeşit sunucular.
2-Player kitlesinin gerçekten seviyesiz ve gerizekalı olması.
3-Doyumsuz,bencil oyuncular.
4-Güvensizlik.
5-Çalıntı scriptler.


Daha listeyi uzatabilirim fakat dikkat ettiysen hepsi birbiriyle bağıntılı.Kısır döngü gibi hepsi birbirini destekleyen sebepler.

Harcayacağın para seni tatmin etmeyecek,hedefine ulaşamamamın verdiği özgüven eksikliği ile çok canın sıkılacak.Yapamazsın demiyorum elbet yaparsın.1. maddeyi geçsen bile diğer 4 madde de illaki tökezleyeceksin.

Samimiyetime güveniyorsan "bulaşma" diyorum.


iso yine döktürmüş katılıyorum kardeşime :). İsoyla yıllardır tanışır beraber Türkiye'nin en büyük projelerinde de yer aldık kesinlikle şuan piyasada Ultima Online Sunucusu açma fikri gereksiz.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.