goblin sözlük, konsepti sadece oyunlarla ilgili olan bir sözlük, açılalı 2 hafta olmasına rağmen yazarları ve yöneticileriyle oldukça kaliteli yol alıyorlar. hepinize tavsiye ederim.

https://www.goblinsozluk.com

hatta ultima online'la ilgili şöyle de hoş bir entry girilmiş.

richard garriott'un dostları ile kurduğu origin'in, ultima serisinin başarısı üzerine geliştirdiği mmorpg'dir. sanıldığının aksine tarihteki mmorpg değildir (mudlar var, meridian 59 var, aol'dan neverwinter nights var) ama elle tutulur ve mmorpg denilebilecek kadar oyuncu ve ayrıntıya sahip olduğundan mmorpg denen türün gelişimine istisnasız en çok katkısı bulunan oyundur.

the realm online ve türevlerinin aksine, garriott'un kafasındaki tamamen etkileşimli ve oyuncuların özgür bir dünyanın içinde, gerçek hayatta olduğu gibi sosyalleşebilecekleri bir sistem kurmaktı ve hayata geçmesi dönemin tutkulu oyun geliştirici ekibi için sadece iki yıl sürdü. 96' E3'ünde showcaselerini yaparlarken bile bu denli büyük bir başarıyı beklemiyorlardı, başarıları ise tutkularının önüne geçip EA tarafından satın alınmalarına kadar uzanan bir yolda sürüklendiler ve şöhretle gelen para tomarları uo'yu darmadağın etti.

ayakta durmaya devam ettiği sürece dokuz paketle birlikte oyun hem grafiklerini üç defa yeniledi, hem de dinamikleri değişti. sürecin bir eksisi olarak oyuncularını world of warcraft ve dark age of camelot kaptırırken, hala shardlarını açık tutacak kadar sadık oyuncuyu da bünyesinde tuttu.

yüzbin oyuncuya ulaşan ilk mmorpg ve en uzun süreyle hala serverları açık tutulan/oynanan mmorpg olmak üzere iki, toplamda da sekiz guinness rekorunun da hala sahibidir. oyun tarihinde bir mihenk taşı olmasının yanısıra, şirketlerin yuttuğu oyun stüdyolarının tarihteki en dramatik örneklerinden de biridir. richard garriott da tabula rasa ile uo'daki başarıyı yakalamaya çalışıp başaramadıktan sonra uo'dan kazandığı serveti uzay yolculuklarına harcayan bir adam haline gelmiştir.


goblin sözlük'ten alıntıdır.
Beğendim güzelmiş gerçekten :D
yazar oldum
ekşiden sonra hep yeni sözlükler çıkmaya başladı :)
Uo_Meadhros : ekşiden sonra hep yeni sözlükler çıkmaya başladı :)

"konsepti yalnızca oyunlarla ilgili olan" sözlük bu ama. ekşi sözlükte super mario başlığında bile "super mario laikçi kemalistti" gibi siyasi tartışmalar ve şakirt troller gezer.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.