Hesabına erişemeyen eski üyeler Discord üzerinden yardım alabilir.

1. Optik Kısım
Optik kısım dört bölümde incelenebilir.

Projeksiyon Lambası
Projeksiyon için gerekli ışığı sağlar. Her sinema makinesinde kullanılan lambanın gücü değişik olabilir. Genelde sinema makinelerinde ev tiplerinde 500w - 1000w gücünde, sinema salonlarında kullanılanlarda ise 2500w - 5000w gücünde lamba kullanılır.
Sinema makinelerinde kullanılan lambanın renk sıcaklığı 3200 Kelvin derecedir. Bu standart bütün dünyada uygulanmaktadır. Nedeni ise pozitife basılan filmin tungstram yani 3200º K olmasıdır.

Reflektör
Projeksiyon lambasından gelen ışığı toplar ve merceklere yöneltir.

Mercekler
Işığın toplu bir ışık demeti halinde filmin üzerine düşmesini sağlarlar

Objektif
Ters olan film görüntüsünü düz çevirerek, görüntünün perdeye düşmesini sağlar. Ayrıca ileri geri hareket ettirilerek görüntünün perdede net olarak oluşmasını sağlar.


2. Motor ve Mekanik Kısım

Motor, filmin ve film makaralarının ileri geri hareketini, sinema makinesinin mekanik kısmı ise filmin aynı hızda film kanalından geçmesini


3. Amplifikatör
Önceden filme alınmış metal çizgiler halindeki sesin, insan kulağının duyabileceği istenilen şiddette yayınlanmasını sağlar. Bu sayede filme kayıtlı ses duyulabilir. Ayrıca amplifikatör kullanılarak film üzerindeki ses olmaksızın dışarıdan müzik veya bir mikrofon yardımıyla insan sesi artırılabilir. Bu sayede film hakkında bilgi vermek, film yayını sırasında müzik dinletmek olasıdır.


Sinema Projeksiyon Makinesinin Konumu

En öndeki sıranın perdeye uzaklığı, en az perde genişliğinin iki buçuk katı olmalıdır. Bu sayede gözlerini oynatmadan ( başını çevirmeden ) rahatça perdenin tamamını görebilir. Son sıranın perdeye olan uzaklığı ise, en çok perde genişliğinin altı katı olmalıdır. Son sıradaki izleyicinin detayları seçebilmesi gerekir. Bu nedenle fazla uzak olmamalıdır.

Projeksiyon lambasının ışık gücü en son sırada oturanın rahat izleyebilmesi için yeterli olmalıdır. Perdenin fazla parlak veya çok karanlık olması engellenecek şekilde ışık ayarı iyi yapılmalıdır.

Projeksiyon cihazının lensleri temiz olmalıdır. Toz ve pislik ışık kaybına ve netlik bozulmasına neden olur.

Projeksiyon makinesi seyircilerin arkasında bulunmalıdır. Ayağa kalkmak zorunda olabilecek kişiler göz önüne alınarak, ortalama insan boyundan daha yüksek bir yerden ışık perdeye yansıtılmalıdır. Projeksiyon cihazı ile perde aynı yatay düzlemde bulunmalıdır. Aksi halde perde üzerinde filmdeki kenar düzlemler perspektif hatasına neden olur.

Sinemalar için portatif ve sabit perdeler üretilmiştir. Bu perdeler özel beyaz bir kumaştan üretilir. Işığın tam yansıması sağlanır. Fakat yüzey parlak değildir. Ayna görevi yaparak ortamı fazla aydınlatmaz. Mat beyaz idealdir.



Ses

En öndeki sırada oturan seyirci ile en arka sırada oturan seyircinin veya yanlarda oturan seyircilerin homojen şekilde sesi duyması gereklidir. Ses duvar ve tavandan yansır ve odaya dağılır. Ancak bu yansıma eğer tavan ve duvarlar parlak bir yüzeyse artar. Ses önce bir duvara çarpar yansır, diğer duvara çarpar ve buradan da yansır. Yok olana kadar bu durum devam eder. Sesin yankı yapmayacağı bir salon ortamı olmalıdır.

Akustik yönden düzenlenmiş projeksiyon odalarının tavanı ve duvarları sesi emici malzemelerden üretilmiştir. Bu sayede ses yankı yapmadan dinlenebilir. Daha amatör sinema salonlarında veya odalarda perde, halı gibi kumaşlar sesin yankı yapmasını engelleyici olarak kullanılır.

Ses seviyesi çok alçak veya yüksek olmamalıdır. Alçak ses seviyesi seyirciyi filmden koparır. İlgisinin dağılmasına hatta uyku durumuna neden olur. Çok yüksek ses seviyesi ise seyirciyi rahatsız eder. Sinema filmlerinin süresinin uzunluğu göz önüne alınırsa yüksek ses seviyesine uzun süre maruz kalmak ciddi kulak rahatsızlıklarına de neden olabilir.

Ev tipi sinema projeksiyon makinelerinin bazılarında kendi orijinal hoparlörü vardır. Bu hoparlör kullanılacaksa, perde önüne veya projeksiyon makinesi yanına konulabilir. Hoparlörün önü boşsa odaya ses yayılacaktır.



Bu konu Lucretius tarafından düzenlendi(2023-09-15 23:57, 6 ay önce)
Cok Detaylı Olmuş Ama :) Biraz FAzla Kaçmıs Buradan da ne Yapımcı ve Yonetmen Cıkar :) hehehe Ellerine saglık
sinema izleyipde nasıl çalıştıgını aletlerin ses düzenin nasıl oldgunu merak eden arkadaşlar vardır diye düşündüm...sinemaya gittiginizde yerde ki halının size basit görünen yerdeki halının ne kadar önemi var bilen varmı acaba aramızda...belki 1 yada 2 kişidir belkide kimsedir..bunalrı acıklayıp bilgi sahibi etmek istedim devamı gelicek :=)
Bende Hemen Filim Cewircem Hayatını Uo'ya Kaptırmsı Masum Hasan amq!
Film Çevirmek Keşke Bu Kadar kolay olsa...;)

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.