TRnin alt yapısı IPv6 'ya geçerse sizce nasıl bi çozum kullanıcaz ? ipden baglanabilecekmiyiz ? veya client ve emülatormu degişicek ? yorumlarınızı bekliyorum
IPv6 nedir?
evet biraz açarmısın? bu arada TR nin şu anki alt yapısı ne ki?
IPv6 (IP versiyon 6), henüz geliştirilme ve deneme aşamasında olan bir ağ protokolüdür. 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.

IPv4 oluşturulmaya başlandığında İnternet'in bu kadar ilerleyeceği hesap edilmemişti. Şimdi adresleme sıkıntısı oluşunca 128 bitlik adres yapısı olan IPv6'ya geçilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu sefer gelecek fazlasıyla düşünülerek oluşturulmuş bir adres yapısıdır. Yeni adreslemede sınırsız denebilecek bir adres aralığı olacaktır.

IPv4'te olan trafik işgal edici paket başlıkları kaldırılarak bir hız arttırımına gidilmiştir. Ayrıca yeni eklenen şifreleme sistemleriyle daha güvenli iletimler sağlanmaktadır. Uçlar arasında şifreli iletimi kolaylaştıran AH ve ESP başlıkları mevcuttur. AH ve ESP başlıkları uçlar arasındaki tüm veri iletimini şifreleyen IPSec protokolünü destekle amaçlı kullanılmıştır.

Ayrıca şu anda IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. IPv6, Görüntü ve ses paketlerine "öncelikli pakettir" ibaresi atanarak bunlara trafikte öncelik tanımasına olanak sağlamaktadır.



Geçiş

IPv6'ya geçişi, adres sayısı sorununu kısmen çözen ağ adresi çevrimi (AAÇ) (network address translation (NAT)) protokolünün kullanılması ile daha yavaş bir sürecin içine girmiştir. Ancak AAÇ, İnternet üzerinden Ses (Voice over Internet Protocol; VoIP) ve çevrimiçi oyunlar gibi peer-to-peer (P2P) uygulamalara ait sorunları ortadan kaldırmamaktadır.

Son kullanıcı tarafından bakıldığında IPv4'ten IPv6'ya geçiş bir sorun yaratmamakta, yük sistem yöneticileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Şu an ABD ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede ticari olarak IPv6 desteği verilmeye başlanmıştır. Yapılan öngörümlerde, ilk geçecek ülkeler Uzak Doğu ülkeleri olarak belirlenmiştir. Bu sürecin tüm Dünya'da tamamlanması yaklaşık 5 yıl sürecektir.

Önemli bir diğer konu da hangi sunucular/istemcilerin IPv6 desteği verdikleridir. Geçiş süreci çok kısa olmayacak ve IPv4 ve IPv6'nın bir süre birlikte çalışağı bir geçiş süresi yaşanacaktır.

Araştır!

By Wikipedia
Şu anda kullandıgımız ip sistemi IPv4 dür arkadaşlar buda bizim 4228250625 adet ipye sahip olmamız demektir yani 255.255.255.255 adet ipmiz war ve bu ipler gittikce azalıyor IPv6 ile birlikde 32bit degerinde iplerimiz olcaktır

Mevcut IPV4 Internet'inde karşılaşılan sorunlar

Adres eksikliği
IPV4 sisteminin devamını sağlamak için yapılan denetimlere karşın bugüne kadar aşırı yüklenmiş olan Internet yapısında IPV4 adreslerinin kısa süre içinde tükeneceği düşünülmektedir. Teorik olarak IPV4 dört milyar farklı adresi desteklemektedir, ancak bunların mevcut dağıtımının sağlıksız olarak yapılmış olması nedeniyle günümüzde IP adresi almak isteyen kişi ve kurumlar kalan adreslerin bir kısmı ile yetinmek zorunda kalmışlardır.

Hiyerarşik adresleme eksikliği
Kullanılmakta olan IPV4 sistemi, Internet omurgasına bağlı ağ trafiğini sınıflandırmak için bir adres hiyerarşisi kullanır. Bir adres hiyerarşisi olmadığı takdirde yönlendirme bilgilerinin bütün ağların ulaşabileceği bir yere konması gerekmektedir. Internet'in kullanımının hızla arttığı bir ortamda böyle bir uygulamaya gitmenin imkansız olduğu açıktır. Adres hiyerarşisi kullanılarak omurga yönlendiricileri, IP adresi eklerini kullanarak trafiğin geçişini yönlendirebilmektedirler. Ancak kullanılmakta olan hiyerarşi sisteminin tek çeşit olmaması ve IPV4 adreslerinin dikkatli dağıtılma gereksinimi, Internet adresleme ve yönlendirmesini gittikçe zorlaştırmaktadır. Bunun yanısıra IPV4 sitelerinin yeniden numaralanması da pratik olmayan ve maliyeti arttıran bir uygulamadır.


IPv6 ile birlikde 32 bit iplere sahip olcaz ve bunlar harf - rakam ( ABCDEF ) gibi karakterler icericektir
EDİT:
TRnin alt yapısı IPv6 'ya geçerse sizce nasıl bi çozum kullanıcaz ? ipden baglanabilecekmiyiz ? veya client ve emülatormu degişicek ? yorumlarınızı bekliyorum


sonuçta harfler ve rakamlar olunca yine ip lere sahip olmayacakmıyız ?yani birşey değişmieyecek. yanlışmı düşünüyorum?

Bu konu Gorkemq tarafından düzenlendi(2007-07-27 22:21, 16 yıl önce)
Adept
4.3
Sphere yöneticilerinden istekte bulunuruz, sorun olacağını sanmıyorum. Ancak tüm networking sistemini baştan yazmalarına sebep olabilir bu, bilmiyorum. Geçiş ne zaman olacakmış?
Silindi
Adept
4.3
Bu olucak bir şey mi yoksa sadece bir varsayım mı ?
1. dunya ulkeleri gecmeye başladı bile çinde 80 milyar dolar harcanmış bu proje icin bizim gecmemiz ise en geç 5 sene içerisinde olcak olmak zorundadır yoksa dagıtılacak ip kalmayacak bagzı bilgisayarlar ip alamayıp internete çıkamayacaklar.
Adept
4.3
O zaman sorun olmaz, tabii o zaman benim sphere'den başka uğraşacak birçok başka işim olacak. Benim sorunum değil yani, ne yaparsanız yapın. =D
Nemesis[Berk] : 1. dunya ulkeleri gecmeye başladı bile çinde 80 milyar dolar harcanmış bu proje icin bizim gecmemiz ise en geç 5 sene içerisinde olcak olmak zorundadır yoksa dagıtılacak ip kalmayacak bagzı bilgisayarlar ip alamayıp internete çıkamayacaklar.

o zman bu paraya maal olucaksa unutalım gitsin bu parayı vermektense hortumlarlar bizde ip siz sapsız gezeriz :D
ozaman zaten mecbur gecicekler zi.e zi.e :D
Members
1.2
Kıyamet alametçisi gibi anlatmayın öyle =)
Şu anda kullanıma açık milyonlarca boş ip adresi var. Korkulacak birşey yok yani.

Ayrıca dışarıdan IPv6 adresleme alan geniş networkler dönüştürücü switchler vasıtasıyla internal networkte IPv4 alabiliyorlar. Aynı şey tam tersi içinde geçerli, bu sebeple IPv6'a geçilirse şayet şu anda varolan ve hatta ileride çıkabilecek yazılımlar vasıtasıyla IPv6 destekleyemeyen donanımlar belli başlı emülatörlerle IPv6 protokolu üzernden verilerin iletimini sağlayabilecektir.

Bu konu tex tarafından düzenlendi(2010-06-08 10:54, 13 yıl önce)
Silindi
Members
1.2
ya server açtım ama mygot-ip gibi bisiler kuram lazım yardım edermisiniz

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.