Son yıllarda açılan sunucuların çoğu PP görünümlü PvP oldu. RP zaten yok. PvE desen yıllardır kimse el atmıyor. Classic PP isteyen kitle “yok mu eski tadı verecek bir sunucu?” diye dolaşıyor ama açmaya çalışanlar eski oyuncunun skill kasma şikayetleri ile uğraşıyor. Herkes şikâyet ediyor ama kimse net olarak ne istediğini söylemiyor veya bir birlik sağlanamıyor. 

Bu yüzden bu anket önemli:
1) Önce “UO oynuyorum / oynamıyorum” durumunu işaretle.
2) Sonra hangi sunucu türünü gerçekten oynamak istediğini seç (çoklu seçim açık).

Yorum yazarken şu noktalara değinebilirsiniz (kısa cümle yeter):
• Neden bu seçimi yaptınız?
• PP sunucuların PvP’ye kayması sizi etkiledi mi?
• Skill kasma dönemi sizin için hâlâ değerli mi?
• Yeni bir sunucu açılacak olsa hangi karışımı tercih ederdiniz?

Not: hakaret yok, sataşma yok! fikirlerinizi görelim o edit yaptı bu beni banladı vs diye hedef gösterme yok.

Bizi kim banlayabilir :)

"yok mu eski tadı verecek bir sunucu?" diyen oyuncular ilk günden en değerli eşyalara ulaşamayınca ağlasalar da her zaman Classic PP

Power Play.

Hayatımızdaki hikâyelerde kimi zaman başroldeyiz kimi zaman ise yardımcı roldeyiz. İlerlemeli bir sunucuda gerçek hayattaki gibi vakti geçirmek benim için bir terapi. Power Play sunucularında oynamayı tercih etmemin sebebi bu.

Power Play sunucularının başka bir atmosfere kayması beni etkilemedi.

Yetenek kasma dönemi benim için hâlâ çok değerli.

PvE, Classic PP, RP ve PvP altyapılı bir Power Play karışımını tercih ederim. Her noktaya değinilmeli.

UO Oynamıyorum / PvE

Oyuncu olduğum her dönemde PvE ağırlıklı oynadım. Craft karakterim her zaman oldu. Craft ile daha çok keyif alıyordum oyundan. Odun toplamak, maden kasmak, boş scroll toplamak için şehir şehir gezmek oyunda keyif aldığım şeylerdi. RunUO aşamasında da böcek tameledikten sonra deri kasmak eğlenceliydi. Ayrıca Dragon + Drake alarak lich kesmek ve luck kasmak, sonrasında DF dönmek gerçekten keyif veriyordu. Saatlerce DF döndüğümü bilirim.

Skill kasmak artık pek mümkün değil ama yukarıda yazdığım heyecanı yaşatabilecek sunucu bu günlerde malesef yok.

Outlands'a başlayınca oyunu bırakma kararı aldım. Ultima Onlinede bizim ülkemizde ne yazık ki Knight Online gibi ( kötünün iyisi örneği ) kurumsal bir yapıya oturtulamadı.

+ Konnektörlerin sürekli kırılması, sunucuların birbirine saldırması, parayla eşitliği bozan donate sistemi, donate sistemi altında ve de oyuncu çekmek için yapılan edit düzeni bıktırdı.
+ Numaralı harita kullanan bebelerin rakip guild oyuncularına nefes aldırmaması kin vekirliliğini anlasam da, geriye dönmüş veya bireysel olarak başlamış oyuncuları soğutması aynı platformu kullanma isteğimi kırdı. Bilakis sunucu yönetimlerinin de bu şekilde amiyane tabirle bebelerin kontrolüne girerek ne istiyorlarsa yapmaları da öyle. Bir duruşunuz olmalı değil mi ?
+ Emek verip günlerce kastığım craft karakterleri, fairplay anlayışını şöyle bırakıyorum; Outlandsta multi açık ve inanılmaz makrolar geliştirebiliyorken ve sürekli staff denetimine giriyorken bizdeki karşılığının gece kimse yokken yine üçüncü parti yazılımlarla olduğunu görmem de öyle.
+ Oyun bilmeyip parayı basan sunucular ve ardından kapanışları yüzünden de güvenim kalmadı. Keza bir kod yazabiliyor diye saçma sapan scriptleri dayatan kişiler de aynı şeyin kahverengi.
Eleştiren olacaktır ama bu esnaflığı bilmemekten kaynaklı. Yada yukarıda belirttiğim kurumsal yapı eksikliğinden. Geri bildirimleri doğru okuyamamak şöyle dursun bu kanalın olmamasından.
+ İtemin ve skill'in kıymeti kalmadı. Günlerce silver silahlarla skill para kasan nesil olarak herşeye bu kadar kolay erişim sadıklığımı azalttı. Kıymeti yok çünkü. Sivil hayata da örneklendirebiliriz bunu; ev hayali kurarsın yıllardır, taaa ki erişene kadar. 1 ay siler süpürürsün sonra ?
+ O kadar çok eklenebilecek şey varken ( Outlandsta görüyoruz örneklerini, hayal edebileceğimizden bile fazlasını hatta ), +20 silahlar ekledik, yıldırım indirip şimşek çakan eşyalar koyduk ve bu yüzden birbirinin klonu sunucularda oynamışız oynadık hep.
İki üç bebe loncanın toksikliği, iki lafı bir araya getiremeyen yayıncıların discord chat muhabbetlerini görünce doğal olarak insan anlıyor ki bu kadar janjanlı kıyafetler, çeşit çeşit tek atan binekler normal. Bu yüzden zaten pve pvp diye birşey kalmadığını ve nihai olarak tüm sunucuların universale döndüğünü düşünüyorum hibritvari bir şekil aldı.

** Değer vermem (başlık sahibine ve platforma) sebebiyle yorum yapmak istedim. SheN yhaP dha qoreG abiM cilerin olası yanıtlarına ithafen tartışmaya döndürme çabaları olursa, yanıt vermeyeceğim'i bildirmek isterim çünkü server listesi var yanıta bakmak için.

Bu arada " vaktimiz yok, kasamayız kaaaaaaaardeşim" diyen bilim insanları, çok müstakbel iş adamları ne iş yapıyorlar acaba da bu kadar önemli vakitlerini burada geçirmeye çalışıyorlar.

Selamlar.

Bu konu Deathwave tarafından düzenlendi(2025-11-28 11:40, 1 ay önce)
Novice
12.5

Oyunun türü değil de kimlerle oynadığını daha önemli olduğunu hissediyorum.Ben arkadaşlarımla PVP, PP, RP dediğiniz bir çok serverda oynadım bir çoğunda hoş vakit geçirdim. Eğer solo oyuncu olarak düşünürsem Classic PP tercih ederim. Ben ne istersem oyunu kendimi ona göre yontabilirim. UO'da birden fazla karakter seçebilmenin asıl mantığınında bu olduğunu düşünüyorum.

Burada benim dikkatimi PvE işaretleyenler oldu. Tabi çok yüksek katılımlı bir anket değil ama yine de beklenmedik bir oran :)

Power Play ve PVE candır canandır.

Ben biraz terimler konusunda hemfikirmiyiz bu konuya biraz takıldım,

Role Play (RP) yani Rol yapma 

Power Play (PP) Güç odaklı oyun türü kim daha hızlı gelişim gücü eline alırsa o kazanır

Player vs Enviroment (PvE) yani oyuncunun çevre ile etkileşimi

Player vs Player (PVP) oyuncuların birbiri ile savaşması

Player vs Monster (PvM) oyuncuların mob/npc/yaratıklar ile savaşması.

Olduğunu kabul edersek aslında bir sunucu tek bir oyun tarzında olamaz, olmamalıdır.

Çünkü PVP serverlarında PVP + PvM + PvE de var.

Power play bir sunucuda PVP + PvE + PvM + RP de var

RP bir sunucuda PVP + PP + PvE + PvM de var yani ben Role Play bir sunucuda tüm oyuncuların sadece rol yaptığın şahit olmadım veya PVP sunucuda oyuncuların sadece PVP yaptığını yani önce şu karmaşaya bi açıklık getirmek lazım aslında bi standarta oturtmak lazım bir oyun tarzlarını sunucu türleri olarak belirliyoruz ama bence bu yanlış bir alışkanlık.

Çok kafayı karıştırmaya gerek yok bence bir sunucu da bütün hepsi veya çoğu oyun oynayış tarzını beraber bulundurur. Burada sunucu kuralları ve yapılma amacı türünü belirler. 

Örnek veriyorum RP sunucusun da RP zorunludur; hatta bazı sunucular whitelist ile oyuncu alımı yapar. İlk önce karakterinin hikayesi ile başvuru yapman lazım ona göre hesabın onaylanır. Global'de şuan çalışan örnekler var. Kısaca sunucu da ırk var diye RP sunucu demek değildir. Oyun oynayış tarzını ana ağırlığı karakterin ile rol yapma üzerine olduğu için RP sunucusudur.

PvM veya PvE sunucular zaten aslında aynısı sayılır environment (çevre) yapısını daha önce monster (canavarlar) değiştirdiği için böyle adlandırılır. PvP yasaktır, veya çok dar düello alanlarında yapılabilir. Burada atıyorum düello yapabildiğin için PvP var diyemeyiz. Ağırlık oranı Canavarları kesmek veya quest yapmak üzerine gidiyor oyun yapısı. (Mevsimsel dönüşüm, ortamın fazla sıcak/soğuk olması gibi durumlar olmadığı için)

PvP sunucusunu bence anlatmaya gerek yok TR'de bolca var ana unsur burada hızlıca craft karakter kasayım ticaret yapayım veya dungeon döneyim quest yapayım  değil. Bildiğiniz gibi ana ağırlık çok hızlıca action itemlarını alayım ve sürekli action atayım üzerine.

Burada bence en kafa karıştırıcı Power Play; hepsini barındırabiliyor, dediğin gibi power up üzerine kurulu bir yapı ama artık çok hızlı skill geliştirilebildiği için bir nokta da item bolluğu oluyor ve PvP ağırlıklı olmaya başlıyor. O yüzden 2'e bölüp eski ve yeni tarz PP diye seçenek koydum. 

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.