Sevgili arkadaslar;

Uzun yıllar boyunca Ultima Online oyunu oynamış gönül vermiş geliştirme ve özünde tutma çabalarında bulunmuş biri olarak gelinen bu zamanda Uo sunucularını kendimce mercek altına aldım.

Öncelikle şu anda hizmet sunan sunucuların hepsinin birbirleri ile aynı olduğunu görüyoruz. Açık olan hiçbir sunucu gerçekten oyunculara Ultima Online oynatmıyor. Oyuncu bu oyunun ne olduğunu dahi bilmiyor. En kısa yoldan savaşmak ve zengin olmaktan başka birşey düşünemiyorlar. Bunu açık olan sunucuların forumlarından sizde takip edebilirsiniz. Ultima Online ülkemizde 2003 yılından beri hızla gerileme ve yobazlaşma içine girmiştir. Bunun başlıca sebeblerinden birisi yüksek ph değerleri ve buna bağlı etkileşim geçiren oyunculardır. Gelişen teknoloji ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ucuz hosting fiyatları ve paylaşılan packler server sayısında patlamaya yol açmış oyuncuların kaliteyi değilde çıkarları doğrultusunda hareket etmesi yıllar süren dalgalanmalara yol açmıştır.

Server sahiplerinin öncelikle hırslı olması gerekir. Ancak bu hırsı ego ile harmanladıklarında neler olabildiğini yakın zamanda hepimiz gördük ve görmeyede devam edeceğiz. Son 3 yılda bir çok kaliteli iş çöpe gitti. Birçok kalitesiz iş ise prim yaparak yüceldi. Herzaman dediğim gibi bir sunucunun oyuncu sayısı o sunucunun başarılı olduğu anlamına gelmez. Serveri yöneten oyuncu olursa ve buna demokrasi derseniz o sunucuda sizede gerek yoktur. Bu işi bilen kişiler sunucu açtığında oyuncunun kusura bakmayın gerizekalıca isteklerine evet demezseniz sizi seçmeyebilir. Çünkü bu isteklere evet diyen kalitesiz bir server vardır. Örneğin : Hazineden ostard yumurtası çıkması gibi..


Bir süre önce eskiye dönüş adı altında bir çok server açıldı. Başarılı bulduğum oluşumlardan birisi Cove Uo yine oyuncu gazabına ugrayarak 4 ay sabretmesine karşın kapandı. Daha sonraları Mondain'de aynı sonucu gördü. Sizlere gerçek Uo sunanlara karşı yaptığınız bumudur? Eğer buysa siz gerçek bir Uo oyuncusu değilsiniz ve olmadığınızı bende düşünüyorum...


Eğer bu ülkede serverler kendi aralarında anlaşıp Ph değerleri hakkında birşey yapmazsa ne bu oyuncu değişir nede Türkiyede Ultima Online..

Okuduğunuz için teşekkür ederim..


Ultima bitti.Ultima online türkiyede ilk ba$larda bu kadar tuttuysa , bu oyuncular sayesinde oldu . Tabi birde o zamanlar Ultimayı ultima gibi oynatan serverlar vardı.$imdi ne o oyuncular ve nede o sunucular var.

Eskidende ph vardı ama adı gibi kullanılırdı.Bir saat skill gaini kolay olurdu herkes o sırada asılırdı skillere . $imdi ise ph sıradan bir $ey oldu , her server %100 skill gain ile açıldı ve kapatılamadı çünkü yeni gelen player olursa onlara haksızlık olur dü$üncesiyle.

Herkesin de gördüğü gibi ortada adam gibi bir sunucu yok.Bir iki sunucunun dı$ında hepsi aynı kapıya çıkıyor. Çoğunun pvp serverından farkı yok . Sadece skill i kasıyorsun o da bir kaç saatini almıyor.

Zaten bu $artlarda ne geli$mesini bekleyebiliriz nede eskiye dönü$ü. Her oyun hatta neredeyse her $ey zaman geçtikçe yenilenip iyile$irken , Ultima online ı biz ileriye gittikçe kötüle$tirdik.
Bu saatten sonrada bir $eylerin deği$ebiliceğini hiç zannetmiyorum.
iyi hoş herşey güzelde arkadaşım bunlar artık bilinen şeyler yineleye yineleye nasıl bir rant kazanmayı çabalıyorsunuz anlamadım gitti :):huh
Rant?
Boş konuşuyorsunuz yani. laf kalabalığı sadece. u-s de yeterince konu var bide benim adım olsun diye ugraşmayın. Yazdıklarının hepsini okudum evet doğru bir gözlem yapmışsın :yes ama böyle konu veya buna aşırı derecede benzerlik gösteren konular zaten yeterince var o yüzden boş bence. ;-)
Sen ve senin gibiler bu konuların altında boş anlamsız gibi yazılar yazacağına biraz yapıcı yazılar yazsanız belki birilerinin gözüne batar. O benzer dediğin yazıları yazanlar acaba bende yazayım diyemi yazıyor yoksa Uo için birşeyler yapmak birilerine birşeyler anlatabilmek içinmi yazıyorlar?

Bir server hakkında yıkıcı bir yazı olsa altında binlerce post varken doğrulara boş demekte neyin nesi?

İşimizemi gelmiyor yoksa?
Birşeyler yazmak için yazan da var Uo için millete öğretmek için yazanda var. ama sen hala benim dediğimi anlamış değilsin sana diyorum ki zaten bu konularda yeterince topic var bunların hepsini teker teker okusak sonradan hepsini toplasak değişen kelime sayısı fazla fark etmez anlamlar yine aynı yolda kesişirler.

Bir server hakkında yıkıcı bir yazı olsun altında da dediğin gibi binlerce post olsun herkes bir görüşü savunsun bende bir görüşü savunayim. size göre o görüş doğru olsun bana göre de yanlış. anket yapılsın ve ben tek oyumla yanlış da kalıyım. yinede dönmem bence en doğrusuda bu ;-)

İşimizemi gelmiyor yoksa? >>>> :con
Mysterious : En kısa yoldan savaşmak ve zengin olmaktan başka birşey düşünemiyorlar. Bunu açık olan sunucuların forumlarından sizde takip edebilirsiniz.


Bahsettiğin şey Power Play kavramının tamamen tanımıdır, ne eksik ne fazla. Power Play sunucularında amaç oyuncuların savaş karakter kasıp ganimet toplamaktır. Adı üstünde güç oyunudur yetenek değil. Role Play sunucularına gelince belli bir hikayede sabit kalıp bazı şeyleri gerçek hayat mantığı ile sunulmuş fantastikten yoksun olabildiğince Power Play sunucularının sistemleriyle harmanlanmış sunuculardan başka birşey değil. Belki sosaria üzerine bir hikaye yazılıp Lord British ile Lord Blackthorn ele alınabilir ama sosaria üzerinde yok şu npc vardı kötülük saçıyordu her yer kar oldu yaz gelmiyor diye aptal saptal yazılan hikayeler ne yazık ki Türk sunucularının RP kavramınıda yitirmiş bulunmakta. Dipsiz Kuyu gibi kaliteli sunucular varken değeri bilinmedi ve üstadlar bile bazen bu durumdan sıkılarak bir şekilde emeklerinin karşılığını almak istedi. Kolay yoldan yetenek geliştirip zengin olma kavramına birşey söyleyemeyiz çünkü adı üstünde Power Play ve bunun böyle olması gerekiyor ph kapalı oluncada 3 oyuncu için yetkili bile oyuna girmiyor.

Daha sonra 2003'te gidişat bozuldu falan demişsin o yılda ultima'nın çöküşe geçmesinin nedeni 55i ve 55r sürümlerinde bulunan açıklardan ve bu açıklara karşı geliştirilen hile, bug, dupe gibi şeylerin kitle tarafından benimsenmesinden başka birşey değil. Nice sunucular gördüm ph %100 olup çok kaliteli oyuncu kitlesine sahip.
Şu an bir sunucu var sende iyi biliyorsun mystrious bir combat skilinin günlerce kasılıp gelmediği seninde oynadığın peki niye burda oynayan kişi sayısı 30 alışmış millet 1 gününü stat kasarak geçirmek istemiyor işte.
Power hourun anlamı nedir biliyor musunuz ? UO:R'de eklenen, gain aşırı aşırı zor olduğu için günün herhangi bir saatinde 2 kat daha hızlı gelmesiydi.

Hah ayrıca aklıma bişey daha geldi başka insanlar oynadıkları sunuculardaki açıkların kapanması için canı gönülden destek verirler bizim milletimizde bi açığı kapattın mı onu kullanan herkes sunucuyu bırakır.
Deniz bir yandan katılıyorum ama olympus döneminden falan hatırlıyorum kitle cidden çok farklıydı bir kere bir saygı vardı ve bug buldukmu herkes bildirirdi. Ayrıca o zamanlar ultima ev ortamından ziyade cafe'de oynanıyordu yan yana 10 kişi oturmuş bir şekilde char kasar action yapar ganimet toplardı en azından ben hep böyle ortamlarda tadını çıkardım. Birde ultimanın olduğu her cafede 1 tane bile olsa yetkili biri çıkı veriyordu. Şimdiki kitle için katılıyorum ama eski oyuncular için kesinlikle böyle birşey söylenemez, söylenmemeli daha doğrusu.
Silindi
Moderators
21.9001
Doğru bi kanıt...
Yaw bu saat ten sonra hiç bişi eskisi gibi olmaz. Fakat bi dönem pvp shardlara falan çok yüklenildi uo nun bu hale gelmesinin tek sorumlusu fantazi olsun diye bir anlık hevesle açılıp kapanan sunuculardır.

Yıllardır açık olan tek sunucu revo-olympus tebrik edilicek bir iş yapıyorlar gerçekten

nebulayı saymıyorum çünkü şuanki nebula eskisiyle alakasız acınası bir kopyasıdır.


Artık tabi player kasmak istemiyor en kolayını istiyor çünkü güvenmiyor kimseye biliyor ki o snucuda %95 kapanıcak..

Ultima Online için sölenicek bir şey yok

ayrıca murat abi böle konuları açmaya gerçekten gerek yok artık bitti gitti yani bizim burda bunun tartışmamız kahvede siyaset tartışmak gibi bir şey hiç bir işe yaramaz
Bende son 1-2 aydaki gözlemlerimi paylaşıyim..

1) Son 1-2 ayda yazdıkları Easyuo scriptleri paylaşılması ve herkezin kullanması Ultima Online ı makrolaştırdı.. ( Silkroad daki srobot, knighttaki koxp gibi.. )

2) O zamanlar hepimiz gençdik şimdi büyüdük, çalışanlarımız var, okuyanlarımız var..

Bu fixlenmeyen makrolar ve ya fixlenemeyen makrolar sayesinde.. Oyunda zengin, itemlı, paralı, skilli olmak sadece bilgisayarı kaç saat açık bıraktığına bakıyor.

Ben hatırlıyorum ama 2002-2005 arasında takıldığım cafede sürekli inscription makrosu yaparak para kasan adamlar vardı server kapanana kadar, paraları yettiğince oynayarak..
Adamlar oyuna başladığı günden 1-2 yıl geçmesine rağmen daha pvp hakkında en ufak bilgileri yoktu.
Ice Robe alcam paso corp por atcam kescem etcem olayındaydılar..

Hiç unutmuyorum benden bi 5-6 yaş küçük bi çocuk oynuyordu sabah akşam. Abi beni PK yapsana demişti..



Hepsinin özetinde yapılması gerekene gelirsek..
PH 7/24 açık olmasın..
Makrocuları engellemek için çalışılınsın ( En kötü ihtimalle atın makrodan 1000-2000 jail hem makroları bozulmus olur hem de bi ceza almış olurlar. )
Enflasyon olmasın.. ( Kastettiğim 10m e +15 katana alacağına 1m e alsın ama o 1m i kasmak 10m gibi zor olsun.. )
Sürekli serverdan para-item çekmenin bi yolu bulunsun.. ( Mesela item azalmasını sağlamak için hasar olayı iyice ayarlanabilir. Para azalması için turnuvalarda toplanan paralar kazanana verilmesin, toplanan para değerinde item ya da binek verilsin. Ve yine para azalması için atdır-regdir bunların fiyatları biraz arttırılsın. Ya da özel olarak yapılacak itemler atıyorum dragonic set yapılacak, vendorda satılacak 100k lık item isticek.


Bu gibi önlemlerle serverdaki item-para fazlası olmaz.
Yetenek kasmanın kolay olması, 1 günde karakter tamamlamanın, savaşabilecek duruma gelmenin ultimayı öldürdüğüne falan inanmıyorum.

Bakın runUO sunucularına.. 1 günde 2-3 karakter bile geliştirebilirsiniz.. Ama o geliştirilen karakterlerle pvpden başka yapılabilecek milyon şey var. Sphere scripterları belli sistemler üzerine oynayıp duruyor. Sorun oyuncularda değil bence. runUO sunucularında animal tamerların bile hayvan evcilleştirmeden öte işleri var.. Craft karakterlerin milyon tane görevi, milyon tane görev hediyesi var.. Farklı npcler, farklı diyarlar var.. Bunları sphere de yapmak zor değil.. Yerli sphere sunucularına bakın. Hangisinde craft karakter kastıktan sonra farklı bir sunucuda olmayan bir şeyi yapabiliyorsunuz? Tamer karakter kasmanın diğer sunuculardan farkı nedir? Sphere pvp üzerine kurulmuş herkeste bu şekilde gidiyor. Tamam son zamanlarda hoş ve güzel sistemler eklendi ama yine bir duraksama içerisine girildi.

Yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin.. Herkes oyuncuyu suçluyor "hepsi pvp istiyor başka bir şey değil" diyorsunuz.. Oyuncuya başka seçenek sunuluyor mu?


Yapın craftlara runUO daki gibi güzel bir bod sistemi..
Farklı npcler eklemek çok mu zor? Şu anda hangi sunucularda despise, fire dungeon, hythloth vb dungeonlar iş yapıyor? Hiç biri.. Hangi sunucu pvm ye değer veriyor? Pvm sunmuyorsanız neden hepsi pvp istiyor diye şikayet ediyorsunuz?


Düzenleme:

Ayrıca easyUO , razor vb. gibi makro programları zaten runUO sunucuları için var.. Otomatik pot içmek, enerjin düşünce bandaj basması, zehirlenince cure içmesi ve daha neler neler.. Bunların hiç biri runUO daki kaliteyi düşürmüyor ama sphere de batırıyor öyle mi? Yapmayın arkadaşlar.. Biraz daha uzaktan bakalım resme.



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.