Advanced Micro Devices (AMD), bu yılın sonunda çıkartmayı planladığı ve 4 çekirdekli işlemcilerin yerini alacağını söylediği yeni 6 çekirdekli sunucu yongasını tanıttı. Tanıtımda AMD’nin bu tür işlemcileri üretecek teknolojiye sahip olduğu ve bu işlemcilerin halihazırdaki sistemlerle uyum problemi olmadan çalışabileceği vurgulandı.

Kod adı Istanbul olan yeni 6 çekirdekli Opteron işlemciler üzerinde 6MB L2 cache, dual-channel DDR2 bellek denetleyici bulunuyor. İşlemciler, Soket F yapısı ile uyumlu. Istanbul yongalarının bir önceki nesil quad-core Shanghai çiplerine göre üstün olan özelliği, (çekirdek sayısına ek olarak) Hypertransport assist özelliği. Bu özellik, Intel’in Xeon işlemcilerle kullandığı pahalı yonga setlerinde bulunan ve harici veriyoluna göndermeden iki soket arasındaki alışverişi düzenlemeye yarayan snoop filtresi benzeri bir sistem.

AMD, 2009′un ikinci yarısında 8 çekirdekli (octa-core) AMD Opteron işlemciler ve 3.nesil sunucu platformları yerine 6MB L3 cache belleği olan Istanbul işlemcileri çıkartarak Socket F (1207) platformunu desteklemeye devam etmeye karar verdi; bu da, şimdiki nesil sunucuları üretenler için iyi bir gelişme oldu. Zira yatırım maliyetlerine gerek kalmadan aynı makina üzerine daha yüksek bir işlemci takarak düşük enerjiyle daha iyi performans alabilecekler. Fakat İstanbul işlemciler 45nm teknolojisi ile üretildikleri için yine de 4 çekirdekli işlemciler ile aynı saat hızlarına ulaşamayacaklar.

Bu yılın ikinci yarısında çıkacak olan yeni işlemciye ek olarak AMD, 2010 yılının ilk yarısında DDR3 bellek denetleyicisine sahip iki işlemci olan 6MB L3 cache bellekli ve 6 çekirdekli Sao Paulo ve 12MB L3 cache belleğe sahip 12 çekirdekli Magny-Cours işlemcileri çıkartacak. Bu işlemciler Maranello kod adlı (Soket G34) 3.nesil AMD Opteron platformunu destekleyecek. 45nm teknolojisiyle üretilecek olan bu platform, AMD’nin kendi geliştirdiği 890 serisi yonga setine sahip olacak.

45nm üretim teknolojisine yönelik olarak çalışmalarını sürdüren AMD cephesinden özellikle bizi yakından ilgilendirebilecek yeni haberler gelmeye devam ediyor. İlk detaylarını bir süre önce sizler ile paylaştığımız AMD'nin 6 çekirdekli ve İstanbul kod adlı yeni işlemcisi için yeni bazı bilgiler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Dilerseniz donanım dünyasının manşetlerini süsleyen bu yeni gelişmeye yakından bakalım.

Bilindiği üzere AMD genellikle işlemci çekirdeklerine şehir isimleri vermekte. Venice, Newcastle, Barcelona, Shangai ve Montreal derken firmanın yakın gelecekte oldukça önemli rol üstlenmesi beklenen ve Intel'in Dunington kod adlı 6 çekirdekli işlemcisine yanıt olarak kullanıma sunulması planlanan İstanbul kod adlı yeni işlemcisinin gelecek yılın ikinci yarısı içerisinde kullanıma sunulacağı belirtiliyor.



45nm üretim teknolojisi ile hazırlanacak olan İstanbul kod adlı işlemci 6MB büyüklüğünde seviye 2 bellek ile gelecek ve DDR2 bellek desteğine sahip olacak. Muhtemelen frekans değerleri arttırılmış Hypertransport 3.0 teknolojisi ile donatılacak olan işlemci özellikle sunucu cephesinde kullanılacağı için sanallaştırma yani VT teknolojisini de üzerinde barındıracak.

Sunucu odaklı hazırlanaca olan İstanbul işlemcisi çift işlemcili yani 2P kullanımına uygun olacak ve soket F (1207) formunda hazırlanacak. İstanbul işlemcisi için 2009 yılı içerisinde Nvidia'nın nForce 3600/3050 - Broadcom HT-2100/1000 yonga setlerinin kullanılmas öngörülürken 2010 yılında ise AMD'nin kendi hazırladığı çipsetlerin devreye girmesi bekleniyor.

Öte yandan elimize ulaşan diğer bazı yeni bilgilere göre, 2010 yılında AMD cephesinde Sao Paolo kod adını taşıyan ve soket G34 formunda hazırlanması beklenen yeni işlemciler de endüstrinin beğenisine sunulabilir ki yine özellikle sunucu tabanlı hazırlanması beklenen bu işlemciler daha önce kullanıma sunulan modellerden muhtemelen DDR3 bellek desteği ile ayrılacaklar gibi görünüyor.
Alıntıdır.


Bu konu Lucretius tarafından düzenlendi(2009-03-16 18:00, 15 yıl önce)

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.