Beyninizle dünyaları yerinden oynatın

Teknolojik gelişme sınır tanımıyor: Bilim-kurgu filmlerinde görmüş olduğunuz cihazlardan biri daha gerçek hayatta yerini aldı.
Yeni çıkan bir başlık beyninizin elektriksel aktivitelerini algılıyor, yüz kaslarınızdaki ve diğer bazı noktalardaki değişimleri okuyor. Böylece oynadığınız video oyununda komutlarınız siz daha aklınızdan geçirirken uygulamaya konuyor. Kötü adamları yok etmek için tık’lamanıza gerek yok, düşünce gücünüz yeterli.

San Francisco’daki Emotiv Systems’in geliştirdiği başlığı takın ve önünüze çıkan canavarları yok edin. Bunu yaparken ihtiyacınız olan şey fiziksel darbeler değil, sadece düşünce gücünüz.

Gelecek Noel’de 299 dolar fiyatla satışa sunulması beklenen bu wireless headset kullanıcının başına hafifçe dokunan 16 sensöre sahip. Elektrosefalografi veya sıkça bilinen adıyla EEG teknolojisini kullanan bu cihaz, kafatası yüzeyinden elektrik sinyallerini toplayarak ekranda cereyan etmekte olan video oyununun komutlarına dönüştürüyor.

Sadece konsantrasyon yoluyla objeleri hareket ettirme işinde ustalaşmaları için oyunculara yardımcı olmak amacıyla bu başlıkla beraber küçük bir oyun da hediye edilmekte. Pratik egzersizlerin de yer aldığı bu oyun sihirli bir dağ.

Emotiv’in araştırma ve geliştirme müdürü Geoffrey Mackellar bu oyunun kullanımını şöyle açıklıyor: “Zihninizi temizleyip 30-40 saniyelik bir konsantrasyon antrenmanı yapıyorsunuz. Mesela bir bloğun yerden havalandığınızı gözünüzün önüne getiriyorsunuz. İlk denemede değilse bile ikincisinde bunu başarabildiğinizi göreceksiniz.”

Bunu izleyen diğer egzersizler boyunca cihaz sizi tanımaya başlıyor. Siz konsantrasyon işinde ustalaştıkça, cihaz da sizin nasıl düşündüğünüzü okumaya başlıyor. Zamanla da oyuncunun yüz ifadesi veya duygusal refleksleri gibi değişkenler de cihaz tarafından algılanmaya başlıyor. Birazcık sıkıldığınızı hissettiği anda sistem sizin karşınıza birkaç tane ejderha çıkarabiliyor veya müziği değiştiriyor. Bu şekilde oyunun sistemi sizin yaklaşık olarak 30 değişik duygusal tepkinizi tanımayı öğreniyor.

Headset’in içindeki bir chip ise bu sinyalleri toplayıp bilgisayarın USB portuna takılı olan bir alıcıya wireless olarak gönderiyor. İşin geri kalan kısmını halledense bilgisayarın kendisi.

Bu yeni sistemin ne kadar gelişmiş bir teknoloji ürünü olduğunu anlatırken Dr. Mackellar şöyle diyor: “Beyin dalgalarını okuyoruz, bu kesin. Ama aynı zamanda başka şeyleri de okuyoruz. Klasik EEG sitemlerinde, yüzün ve kasların hareketi sadece ‘gereksiz gürültü’ olarak algılanırken biz bu input’ları elden çıkarmak yerine onları da kullanabilecek bir sistem geliştirdik.”

Hollanda’daki Twente Üniversitesi bilgisayar bilimleri profesörü Anton Nijholt, başa takılan headset’lerin kullanıldığı EEG sistemlerinin geleceği konusunda umutlu olmakla birlikte, şu an için bütün kullanıcıların bu sistemi yüzde yüz etkinlikte kullanamayacağını düşünüyor.

“Ekrandaki bir objeyi hareket ettirmek için gerekli zihinsel aktiviteyi herkes gösteremeyecektir” diyen Profesör Niholt’a göre bunun nedeni kişilerin yeteneksizliği değil, bilgisayar sisteminin herkesin ayrı beyin dalgalarını okumakta aynı hassasiyeti gösteremeyeceği yolundaki görüşü.

Dr.Mackellar ise 200 değişik kişide bu sistemin denendiğini ve bu 200 kişinin hepsinin de zihinsel güçlerini kullanarak ekrandaki objeleri hareket ettirebildiklerini söylüyor.

Çok yakın gelecekte beyin dalgalarımızı okuyan chip’lerin bu dalgaları wireless ortamda bilgisayarlara aktardıklarını düşünebiliyor musunuz? Belki de artık telepati yoluyla Internet’e girebileceğimiz günlerden bahsetme zamanı geldi.

https://www.guncel.net/teknoloji/internet/2008/06/16/beyninizle-dunyalari-yerinden-oynatin.htm
Zuhaha Ultima Oynerken Bunu Kullansam Beni Kesecek Adam Tanımıyorum xD Adam Def. Büyüleri Basarken Ben Adamın Ölüm Fermanını Yazarım xD
Güzel paylaşım :)
bunu almak için ismini söyleyene kadar tükenir bu b:D
son cümlesi epey dikkat çekici =)
Vay be gerçekten düşünemiyorum böyle birşeyi :)
Teknoloji gelişiyor önüne geçemiyoruz yapcak bişey yok =)
Lucretius : son cümlesi epey dikkat çekici =)

o şeyi düşünmeye gerek yok çalışmaları devam ediyor zaten , gözüne taktığın bir lens yardımı ile internette sürf yapabiliyor maillerini okuyabiliyorsun .
Mükemmel Birşey.

Eğlenceli olmalı :)
teknoloji gelişiyor:)
Master
59.2997
Evet teknoloji ilerliyor bunun önüne geçilmesi çok zor ancak ortalıkta dolanan wireless teknolojisinin ne kadar sağlıklı olduğu şüphesi bu tarz teknolojik cihazlarda ne seviyede onu çok merak ediyorum. Ayrıca dikkat ettim bu tarz bir şeyin fiyatı da oldukça makulmüş.
vay bee düşünsenize counter bunla oynadınızı herkze indirirsin :) ultimayı düşünemiyorum bile :P
ultima oynanmaz her saniye sinir küfür :D
oda doğru :)
Harbi Ya Full Küfür Yasakı xD Ama ben Action Yaparken Hep Güzel Şeyler Düşünüorum Sevgilimle ORda Burada Felan Pc gaza gelir Kendinden Siteler felan acar aman eksik Kalsın Ben bana yetiyorum :D

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.