Şu imam ile ilgili forumu okuyordum ve bu kavram dikkatimi çekti, belki üzerinde konuşulabilir, tartışılabilir nedir ne değildir açıklanabilir diye düşündüm. Biz düşünen beyinler olarak belki bu konuya bir açıklık sağlayabiliriz..

Bir film serisi vardı hemenhemen herkes hatırlar; "geleceğe dönüş" o filmi izlerken şu soruyu sormuştum kendime farzedelim teknoloji gerçekten gelişti ve bir zaman makinesi yapıldı, ben 2008 yılından geçmişe gittim ve mesela 30 yıl öncesine, kendimi öldürdüm. Şimdi bu durumda 2 şey gerçekleşir mantığım bunu söylüyor..

1-Ben geçmişte öldüğüm için (1978 de) asla 2008 tarihinde bir zaman makinesiyle geçmişe gidemeyeceğim ve dolayısıyla kendimi öldüremeyeceğim
2-üstteki mantıkla devam edersek, ben ölmediğim için 2008 yılında geçmişe gidebilecek ve kendimi öldürebileceğim.

Bu durumda dünyanın en büyük mantıksızlığı oluyor.


Şimdi yukarıdakileri yazma nedenim kader konusunda da benzer bir durum söz konusudur.

Farzedelim "allah, tanrı, yaratıcı" ( isimlere takılmayalım diye bu isimelrin hepsini yazdım ) yarın neler olacağını biliyor, benim uykusuz bir şekilde arabama bineceğimi, yola çıkacağımı, yolun ilerisinde bir kamyona çarpıp öleceğimi.

Bu durumda 2 olasılık vardır:

1:tanrı yarın uykusuz yola çıkacağımı biliyorsa yarın neler olacağı kesinliktir. kesinlik olmasaydı biliyor diyemezdik. Durum itibariyle benim yarın uykusuz araba kullanmamak gibi bir seçeneğim yoktur. Çünkü bunu yapacağım bilinmektedir, tanrı tarafından bilinen şey kesinliktir. Bu durumda benim yarın birisini öldürebielceğim, birisine tecavüz edeceğim de tanrı tarafından biliniyorsa benim bunun aksini yapmamak gibi bir seçeeğim olamaz.

çünkü: 2: eğer ben tam aracıma bindiğimde, bu gün çok uykusuzum işe arabayla gitmeyeyim dersem, ve aklımı kullanarak ölümden dönersem, tanrı yanlış biliyor olur çünkü tanrı yarın öleceğimi biliyordu.

tanrının yanlış bilme ihtimali olmadığı varsayarsak, şunu da varsaymalıyız, yarının bilinme ihtimali olmamalı, yani tanrı dahil hiç kimse yarını bilmiyor olmalı yoksa yarın değiştirilebilir olmaktan çıkar.

Bu konudaki düşüncem bu şekildedir.
Silindi
Novice
4
Bu şekilde olsaydı dediklerin doğruydu ancak yanlış bilgi edinmişsin. İnsan kendi kaderini kendi yazmaktadır. Örneğin; ben şuan bunları yazacağımı kendim belirliyorum, dolayısıyla kaderimi yazıyorum. Yani Allah bana şu dakikada şunları yazacaksın demiyor. Ben bunları yapıyorum ve yarın Allah katında bunlardan kendim sorumlu olacağım.

Diğer şekilde senin ismin, doğum tarihin, ölüm tarihin gibi bilgiler Allah tarafından belirlenmektedir. (Son dediğim doğru olmayabilir.)

//edit

Dediklerimden, yapacaklarımızı Allah bilmiyor gibi sonuç çıkmasın. Allah biliyor ancak bizim kendi irademiz ile yapacaklarımızı biliyor. Yaptığımız her şeyi kendi irademize bırakmış ki diğer tarafta sorguya çekilebilelim.

Bu konu Mack tarafından düzenlendi(2008-02-16 23:25, 16 yıl önce)
Expert
34.0001
söylediğine bakarak tanrı yarın senin işe arabayla gitmiyceğini ve ölmüyceğini de biliyordu diyorum :)

bence kader diye bişey yoktur insan kendi kaderini kendisi yaratır..
Hayır tanrı şu şekilde bilir tanrı...
Örneğin yarın karşına bir kız çıkacağını ve senin onu ormanda sıkıştırıp tecavüz edeceğini bilir...
Yada yarın çok uykusuz olacağını arabana bineceğini ama inmeyi seçersen ölmeyeceğini bilir... Tanrı yanılmaz..
Expert
34.0001
benim dediğimle aynı..
elimizdeki teknoloji zamanda yolculuk yapmaya yakinla$tigimizi soyluyor bundan 100 yil sonra olur belkide? ama bizden 100 yil onde ya$ayanlar bu teknoloji kullaniyorlar demekki o halde neden bizleri ziyaret etmiyorlar? inanmiyorum acikcasi. yada $ayet oldu diyelim bizler gelecege gidip kader'i degistirebilirsek bu yine kaderimiz dahilinde olur. 've' Allah(cc)'in her$eyi duydugu ve bildigi gercegi insan aklina $uphe yaratiyorsa inanc yonunden sapmalara neden olur(yamulmamak lazım).
Allah (c.c) geleceği şüphesiz bilir.. bizim bildiklerimiz okyanusta su tanesi kadar bile deildir.. evren çok sıkı yaratılmıştır ucu belli olmayan düşünceler yer almaz.. 70000 alem yaratılmıştır yanlış biliorsam affedin.
şimdi gelelim şu eer sen öyle yapmasaydın gelecekte Allah'ın bildiği gibi olmucaktı ki Haşa böyle bir şey söz konusu olamaz!! çünkü sen karşındakinin ne düşündüğünü bildiğini ne kadar biliosun ki Allah'ın, yaratacının ne düşündüğü hakkında yorum yapabilceksin!
Farz edelim ben yarın okula gidicektim ve bizim tabirmizle kesin gidicem demiştim ama gitmedim.. zaten sen gitmicekmişsin sen kendi aklınla yaptın kendi iradenle.. sana kimse zorla yaptırmadı.. ve yapmayacığı zaten Allah (c.c) biliyordu.
bir hırsız birşeyi çalıpta kaderimde bu varmış nabiim derse aklınıza sakın gerçekten onun iradesinin dışında gerçekleştiğini getirmeyin çünkü o kişi kendi iradesi ile yapmıştır Allah affetsin.. yapacağını Allah biliyordu ama belki ona bir kaç imkan vermiştir yapmaması için.. şimdi diceksiniz yapmasaydı ne olacaktı.. sınavını kazanmış olacaktı ama kazanamadı.. ve kazanamayacığını ALlah yine biliyordu.. peki diceksiniz madem biliyordu neden sınav yapma gereği duydu!! evet neden duydu şöyle söliim: insan hayatının burdaki ömrü bittikten sonra diğer gerçek dünyada ahirette çekileceği sorgu ve sual için sınav oldu.. eer bu dünyada bu sınavdan geçmeseydi ben yapmazdım dicekti..
mesela yarın matematik sınavınız var ve yarın geldi tam sınava gireceğiniz esnada hocanız geldi sana kazanamadığını söledi sende hocam daha sınava girmedim nasıl kazanamam imkanı yok dersiniz deilmi? ben sınav olmak istiorum dersiniz ve çalıştığının hakkını alırsınız..
bakın zaten çalışmışsa o sınavı kazanabilir.. eer çalışmamışsa kazanamaz.. inşallah anlatabilmişimdir okuduğunuz için Allah Razı olsun hatam varsa Allah affetsin siz de kusura bakmayın..

Bu konu a-bug tarafından düzenlendi(2008-02-17 02:57, 16 yıl önce)
Evet arkadasşar. bu konuda akılcı bir yaklaşım sergiemeye çalıştım, mantık yürüterek sonuçlara ulaşmaya çalıştım ancak aynı yaklaşımı nedense bir kaç yorumda göremiyorum.

"şimdi gelelim şu eer sen öyle yapmasaydın gelecekte Allah'ın bildiği gibi olmucaktı ki Haşa böyle bir şey söz konusu olamaz!! çünkü sen karşındakinin ne düşündüğünü bildiğini ne kadar biliosun ki Allah'ın yaratacının ne düşündüğü hakkında yorum yapabilceksin!

Farz edelim ben yarın okula gidicektim ve bizim tabirmizle kesin gidicem demiştim ama gitmedim.. zaten sen gitmicekmişsin işte kader budur ama sen kendi aklınla yaptın kendi iradenle.. sana kimse zorla yaptırmadı.. ve yapmayacığı zaten Allah (c.c) biliyordu. "



"1:tanrı yarın uykusuz yola çıkacağımı biliyorsa yarın neler olacağı kesinliktir. kesinlik olmasaydı biliyor diyemezdik. Durum itibariyle benim yarın uykusuz araba kullanmamak gibi bir seçeneğim yoktur. Çünkü bunu yapacağım bilinmektedir, tanrı tarafından bilinen şey kesinliktir. Bu durumda benim yarın birisini öldürebielceğim, birisine tecavüz edeceğim de tanrı tarafından biliniyorsa benim bunun aksini yapmamak gibi bir seçeeğim olamaz. "
a-bug üstteki senin alttak ise benimn aynı konudaki yorumum benim yorumuma yanıt olarak yazmışsın ancak verdiğin cevaptan benim söylediklerimi anlamadığını görüyorum, ben tam oalrak şöyle söyledim. "farz edelim tanrı benim yarın okula gideceğimi biliyor, öyle ise benim gitmeme şansım yok!, gitmemeyi seçme şansım yok, çünkü tanrı tarafından yada tanrı olması gerekmiyor herhangi birisi tarafından biliniyorsa değişme ihtimali yoktur, değişirse yanlış biliyordur."

açtığım başlıkta tanrı geleceği bilirse ne olur. bilmezse ne ourun yanıtlarını kendi mantığımla akılcı bir şekilde vermeye çalıştım, aldığım yanıt ise "tanrı biliyor" ... pek aklcıık göremedim, başlığı açmaktaki amacım bir sonuç çıkarabilmek için bilimsel, teorik, akla dayalı bir tartışma ortamı olmasıydı. umarım böyle sürer.
atacker sen ne kadar aklınla (insanoğlu için geçerli seni küçümsemiyorum yanlış anlama) Allah'ın neyi bilip bilmediğini öğrenmek, sorgulamak, düşünmek istiyorsun?

Bu evreni Allah'ın yarattığına inanıyor musun bilmiyorum ama ben inanıyorum ve buradan yola çıkarak sana insanoğlunun aklının ne boyutta olduğunu anlatmaya çalışacağım. Örnek olarak kendimi veriyorum:

Allah'ın yarattığı bir evren var, o evrenin içinde güneş sistemi var, o güneş sisteminin içinde dünya var, dünyanın içinde Avrupa kıtası var, Avrupa kıtası içinde Türkiye var, Türkiye içinde İstanbul var, İstanbul içinde Kadıköy var, Kadıköy içinde Moda var ve Moda içinde benim evim var, evimin içerisinde ben ve benim sahip olduğum bir aklım var...

Bunların hepsini Allah yarattı olarak varsayarak ben bu kadarcık aklımla Allah'ın neyi bilip bilmediğini düşünebilir miyim ?
Biz aptalız, düşünemeyiz demiyorum. Elbet ki yaşayan organizmaların en zekisiyiz, düşünebilir, Allah'ın yarattığı malzemeler doğrultusunda birşeyler ortaya çıkartabiliriz. Fakat aklımızın ermeyeceği milyonlarca şey olduğu gerçeği de vardır. Mucizeler vardır, kader vardır, Allah vardır ve o her şeyi bilir... Biz asla herşeyi bilemeyiz, Allah'ın neyi bilip bilmediğini bilemeyiz ki bilmediği birşey varsa...


Bu da benim yaklaşımım, benim düşüncem... Herkesin düşüncesine saygı duyduğum gibi herkeste benim düşünceme saygı duyar umarım...

Bu konu Publisher tarafından düzenlendi(2008-02-17 00:48, 16 yıl önce)
Çok güzel bir konuya değinmişsin tebrik ederim, "Allah'ın neyi bilip bilmediğini bilemeyiz..."

Ama yine de hiç çekinmiyoruz değil mi, Allah, bunları bunları yapabilir, allah bunalrı bilir demekten. Benim Sorguladığım konu allahın bilebilirdiği ya da bilememezliği değildi. Sorguladığım konu bilmesi ve bilmemesinin sonuçlarıydı.

Eğer duruma aklımız ermez düşüncesiyle bakarsak, eh be kardeşim, her şeyimizi allah bilir deyip geçmek lazım, e öyle olsaydı şuan bu satırları ben bir klavye aracılığıyla yazamıyor, sen de okuyamıyor olurdun.

Zamanında Ay ve Güneş birer tanrıydı.. kutsaldı, insan oğlu için çok uzaktı çünkü, belki şuan kabul ettiğimiz kader kavramı da bunun gibidir.. ve birkaç yüz yıl sonra bilim adamının biri kaderin var olamayacağını ( çoğu insanın düşündüğü şekildeki kaderi ) ispatlayabilir.. ama bunun için önce düşünmek gerekir. Bizim aklımız yetmez dememeli..
Novice
0.6
Zaman kavramı Allah ne için nedir bunu bilebilir miyiz ki, kaderi anlayabilelim tam olarak.

Kader gerçekten bize anlatıldığı gibi midir?
(3 5 salağın kastettiği gibide algılamamak lazım)

Sonucunu bildiğimiz sınavlar olur okul hayatımızda, iyi alabileceğimiz bir sınava "aman neyse zaten iyi alıcam girmiyeyim" mi deriz". Yaşamak gerekmez mi o anı?
( çok basit bi örnek ama anlamı bence büyük)

Sizin bi an düşünüp "kaderimi değiştiricem hemen intihar edicem" demenizde kaderin içine girmemez mi? Kader hep bilinçsizlik midir?

Allah sizin bu yaptığınız denklemi yapamaz mı? Bu da demek değil midir ki biz kaderi yanlış kavramışız?
Silindi
Novice
0.6
Vanq'ın dediği gibi, kader bir kaç kişinin uydurmasıyla farklı bir anlam ile açıklamış.

Kaderimizi Allah belirlemez. Biz kendi yaptıklarımız ile kendimiz belirleriz. Eğer ki kaderimiz daha önceden belirlenmiş olsaydı Allah'a kaderimizde bu yazılıymış, başka bir seçeneği yapma şansımız yoktu derdik. Yukarıdaki mesajımda dediğim gibi "Yaptığımız her şeyi kendi irademize bırakmış ki diğer tarafta sorguya çekilebilelim."
Ben zamanı şu şekilde algılıyorum.. Bizler durağan varlıkalrız zamansa hareketli. bizlerin durduğu konumdan geçip gidiyor. üzerimziden tamamiyle geçtiğinde biz var olmuyoruz, yani hayatımız var olmuyor. mezar taşımız ne kadar uzundur, zamanın üzerinden geçmesi ne kadar sürer bilinmez tabi.
Adem ile Havva bile daha bulunduğumuz evren yaratılmadan insiyatifleri doğrultusunda hareket edebiliyorlarmış. Edebiliyorlarmış ki şeytana uyup o meyveyi yemişler, daha sonra insanoğlu sınanmak için yeryüzüne gönderilmiş. O meyveyi yemeselerdi ne olacaktı? Yine aynı şey olacaktı, çünkü Kur'an da Allah bizi sınayacağını zaten Hz. Adem ile Hz. Havva o meyveyi yemeden belirtiyor. Kur'an dan bir ayette bir konuşma geçiyor Şeytan Allah'a ben bunlar önünde secde etmem ben ateşten yaratıldım onlar ise topraktan diyerek kendini üstün görüyor ve Allah'a karşı geliyor ve aynı ayette Allah bizi sınayacağını belirtiyor, şeytana da elinden geleni yapmasını söylüyor. Diğer tüm melekler ise bize secde ediyor.

Yani bu dünyada ne yapacağımız, Allah'ın yolundan mı gideceğiz yoksa şeytana mı uyacağız tamamen bizim insiyatifimizde, bunu kader olarak tanımlayamayız. Fakat kaderimiz yazılmıştır, vardır. Allah(cc) herşeyi bilen, gören ve duyandır.
anlatmak istediğim şeyi yanlış anlatmışım düşüncelerimi kağıda aktarırken arada yanlış yazıorum yorumu düzelttim şu kaderli olan kısmı



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.