Neophyte
26.6001

İşte Başarılarının Sırları!

Ultima-strike ekibi olarak Arcanum UO'nun proje lideri Aziz Karaburun ile röpotaj yapma imkanı bulduk. İşte röportajımızın detayları..


Aziz Karaburun Kimdir?
Merhaba, ben Aziz Karaburun, veya oyundaki ismim ile, "taz". 27 yaşındayım, Bursa'da yaşıyorum. Otomotiv sektöründeki bir firmada tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. Bunun yanında, hobi olarak çeşitli internet projeleri ile ilgileniyorum. Aklıma yeni ve ilginç fikirler geldiğinde, o konularla ilgili web siteleri geliştirmeye çalışıyorum.

Oyunculuk deneyimi yaşadı!

Oyunculuk deneyimi yaşadınız mı, Ultima Online ile ilk tanışmanızı bizlere biraz anlatabilir misiniz?
Tabii ki, ben de herkes gibi UO'ya oyuncu olarak başladım. Oyunu ilk olarak Hardgamer'da öğrendim. Daha sonra bir süre Atlantic'te ve Nebula/Quann'da oynadım. 2001 senesinde UO'yu öğrenmeye başladığım ilk günlerden itibaren, yazılımcılığa olan ilgim sebebi ile sunucu kurulumu ve kodlaması (scriptler) üzerinde uğraşlarım olmuştu. Halen bu konuda kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Sadece Arcanum değildi!

Arcanum projesi nasıl oluştu?
Arcanum'dan önce de açılmasına liderlik ettiğim birçok sunucu olmuştu. (2001-2005 arasında) Ancak hepsi gerek tecrübesizlik, gerekse maddi sebeplerden dolayı kapanmak zorunda kalmıştı. Ancak ben her zaman Türk UO camiasına kalıcı bir sunucu hediye etmek istiyordum. Birkaç arkadaşımın yardımı ile 2006 senesinde Arcanum'a start verdik. İlk açtığımızda sunucu "powerplay" tarzındaydı ve beklediğimiz ilgiyi göremedik. Yeterli oyuncumuz olmamasına rağmen sunucu 6-7 ay kadar o şekilde devam etti. Daha sonra bir atılım yaparak, o zamanlar popüler olan bir yurt dışı sunucu olan "Cecil Arenas" benzeri bir PvP sunucusu açma kararı aldık. PvP sunucuları Türkiye'deki o zamanki mantığa çok farklı bir konseptti, ve nitekim bu -sadece PvP üzerine kurulu olan- konsept Türkiye'de tuttu. Arcanum UO, Eylül 2006'dan beri kesintisiz olarak hizmet vermesi ile birlikte, Türkiye'de kesintisiz olarak en uzun süredir hizmet veren sunucu olma özelliğini halen korumaktadır.

Uzun süredir aktifsiniz. Oyuncu kitlenizi korumayı nasıl başarıyorsunuz?
Aslında oyuncu kitlemiz çok sık değişiyor. PvP sunucusunda malesef sabit bir kitleyi korumak çok zor. Çünkü sunucu PvP üzerine olduğu için, dönemsel oyuncu sayısı çok fazla. İnsanlar canları sıkıldığında girip, daha sonra bırakıp, 3-4 ay sonra geri gelebiliyorlar. Onun dışında, her yeni açılan PvP sunucusu, oyuncu sayımızı etkileyebiliyor. Roleplaying sunucusu olmadığımız için, PvP'ye istediği zaman başlayıp istediği zaman bırakabiliyor insanlar. Dolayısı ile bağımlılık oranı diğer sunuculara oranla bayağı bir düşük. Bu açıdan oyuncu açısından olumlu bir yanı var PvP sunucularının. Tabii ki sunucumuzun kemik bir oyuncu kadrosu var, ama bu kemik kadronun dışında da yeni oyuncular sürekli olarak sunucumuza gelip gitmeye devam ediyor. Biz gelen oyuncuların yeterli süre bizimle zaman geçirmeleri için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

Yenilikçi bir Arcanum!

Yeni oyuncular kazanmak için neler yapıyorsunuz? Geleceğe yönelik planlarınız neler?
Yeni oyunculardan çok, eski oyuncularımızı geri getirmek bizim için daha kolay oluyor. Eski bir sunucu olduğumuz için, zaten çoğu UO oyuncusunun Arcanum'a en az bir kez yolu düşmüş oluyor. Yapılan herhangi ilgi çekici bir yenilikle, eski oyuncular sunucuya güven duydukları için rahatlıkla geri dönüp tekrar oynamaya başlayabiliyorlar. Biz de popülerliğimizi korumak için kısa periyotlarda özgün yenilikler getirmeye çalışıyoruz. Onun dışında sunucu uzun süredir faal olduğu için, artık markalaşıyorsunuz ve insanlar sizi diğer oyunculara tavsiye ediyorlar. Arama motorlarında Ultima Online ile ilgili aramalarda üst sıralarda çıkmanız dahi, oyuncuların sizin sitenizi bulması ve oyun sunucunuza bağlanması için bir sebep oluyor. Onun dışında kendimizi unutturmamak için UO ile alakalı çeşitli platformlarda ve Google Adwords programında reklamlarımızı yayınlıyoruz. Sitemize her giren kullanıcı bizim için önemli olduğu için, oyuncuları elimizden geldiğince memnun etmeye çalışıyoruz. Arcanum, kendini devamlı olarak geliştiren, yenilikçi vizyonu ile; oyunculara uzun süre hizmet vermeye devam edecek bir platform olarak, Türkiye'de UO oynayanlar oldukça hayatına bu mantık ile devam edecektir.

Oyuncular neden Arcanum'u tercih etmeli?
Oyuncular hızlı ve kesintisiz hizmet alabilecekleri, belli kurallar dahilinde sistemli olarak yönetilen, kodları hatasız sunucuları seçiyorlar. Arcanum bu kriterlere uyan bir sunucu. Dolayısı ile oyuncunun kaybedeceği bir şey yok. Canı sıkıldığında her zaman girip stres atabileceği bir sunucu Arcanum. Oyuncu haklarını elimizden geldiğinde korumaya çalışıyor, elimizden gelen bir şey varsa mutlaka yardımcı oluyoruz. Tabii ki koyduğumuz kuralların izin verdiği ölçüde. Forumlarımızda açılan her öneri veya şikayet başlığına mutlaka geri dönüyoruz. Aynı şekilde gelen özel mesajların hepsini cevaplayıp, oyuncu problemlerini çözdüğümüzden emin oluyoruz. Şikayetlere gerekli cevabı verip, oyuncunun istemediği bir durum varsa bile, oyuncuyu ikna etmeye çalışıyoruz. Yani gelen taleplerin %100'üne yakınına bir şekilde geri dönmüş oluyoruz. Forum üzerinden senelerdir aktif olarak çalışan "binek iade", "hakaret bildirimi" ve "fake bildirimi" gibi idari sistemlerimiz mevcut. Oyuncularımızın her türlü sorunu ile ilgilendiğimiz için, oyuncularımızın memnuniyet yüzdesi yükselmiş oluyor. Oyuncu kayıplarının önüne geçmek ve ortamın düzenini sağlamak için bu konulara çok önem veriyoruz.

Arcanum'da alışılagelmişliklerin dışında neler bulabiliriz?
Arcanum'un genel olarak yenilikçi bir vizyonu olduğundan hep bahsediyorum. Şu ana kadar yaptıklarımızla Türkiye'deki en sıradışı sunucu olduğumuzu söylemekten çekinmiyorum. Zamanında yapmış olduğumuz yenilikler bazen UO ile alakası olmasa bile, zaman içinde UO oyuncularının ilgisini ve beğenisini çekti, oyuncular tarafından benimsendi, hatta birçoğu diğer UO sunucuları tarafından da kullanıldı. Bu konuda bazı sistemlerimiz ile Türk UO camiasına öncülük ettiğimizi söyleyebilirim. Yaptığımız yeniliklerin birçoğu, zamanında oynadığımız farklı RPG ve MMORPG oyunlarındaki farklı kültürlerden esinlenerek UO'ya adapte ettiğimiz şeyler. Bunlar tabii ki zamanında farklı oyunlara harcadığımız zamanların bir dönüşü olarak yansıdı Arcanum'a. UO'da bizden önce hiç olmayan "karakter geliştirme sistemi" ve "arena sistemi" gibi daha birçok sistem farklı oyunlardan ilham alınarak tarafımızdan UO'ya uyarlandı.

Binekler güçlü!

Sunucularda binekler büyük önem taşıyor. Sizin sunucunuzda bineklerin oyuna etkisi nedir?
Oyuncular kendi bineklerini savaşlarda kullanabiliyorlar. Bu mantığı Türk UO'suna getiren Arcanum'dur. Eski tip sunucularda nasıl bir büyücü 5 tane polar bear yaratıp pk kesmeye gidebiliyorsa, aynı mantıkla altına aldığı binekle diğer oyuncuları kesmesi de gayet doğal. Eski sunucularda da binekle pk kesmeye giden GM Animal Tamer karakterler mevcuttu. Bizim sunucumuzda bineğe ulaşmak daha kolay olduğu için, çok kişide binek var ve dolayısı ile herkesin birbirine binek saldırtması gibi bir durum oluşuyor. Bu bizim isteyerek yaptığımız bir şey değil ancak bir şekilde oyuncular bu formata da alıştı ve bunu seven büyük bir kitle var. Hatta binek pvp'si diyorlar buna kendi aralarında. Nasıl DOTA'da heronuz varsa onunla saldırıyorsanız, Arcanum'da da büyü/kılıç haricinde bineğiniz ile de diğer karakterlere saldırabiliyorsunuz. Bu format yenilikçi bir sunucu tarzı yarattı ve mevsimsel olarak açılıp kapanan amatör/yarı profesyonel sunuculardan anladığım kadarı ile, diğer oyuncuları kesmeye yarayan değişik özellikteki steedler insanların hoşuna gidiyor.

Ultima Online'nın en büyük sorunlarından biri edit, oyuncu kayırma. Bu konuda oyunculara nasıl güven aşılıyorsunuz, kadronuzdaki isimlerin nitelikleri neler ?
Uzun süredir aktif olan ve adı herhangi bir edit skandalına karışmamış olan sunucuda kimse bu tarz şeylerden şüphelenmiyor artık. Adam kayırma konusunda ise; forumda açılan her konu şeffaf olarak tartışılıyor, gereken cevaplar tarafımızdan veriliyor, böylece oyuncuların aklında bir soru işareti kalmıyor. Zaten yönetici kadromuz senelerdir değişmeyen 5 kişiden oluşuyor. Hepimiz üniversite mezunu, hayatında bir şeyler başarmış, gereksiz egoları olmayan, nesnel ve mantıklı kararlar veren yetişkin bireyleriz. Dolayısı ile senelerdir yönetimsel açıdan bir sorun yaşamadık.

Yetkili olarak sunucuda üzerinize düşen görevler nelerdir?
Arcanum'daki pozisyonum proje liderliği. Sunucunun geleceği ile ilgili kararların alınmasında başrol oynuyorum. Yapılması gereken yenilikleri düşünüp, gerekli yazılımsal düzenlemeleri yapıyorum. Oyun içi ile veya kodlarla alakalı bir sorun çıktığında çözüme kavuşturuyorum. Binek iade talepleri ile ilgileniyorum. Yönetici kadrosunun yaptığı işleri takip ediyorum, log kontrolü yapıyorum. Sunucunun stabil olarak çalışmaya devam etmesinden ve dış platformlarda temsil edilmesinden sorumluyum.

Sunucuyu kendinize göre mi yoksa oyuncuların isteklerine göre mi şekillendiriyorsunuz?
Genelde oyuncu isteklerine kulak veren ve onların istediklerine göre davranmaya çalışan bir mantığımız var. Ancak her zaman oyuncuların istediği şey sunucu geleceği için doğru karar olmayabiliyor. Karar alırken, oyuncu isteklerini göz önüne alarak, bize en mantıklı gelen kararı alıyor ve uyguluyoruz.

Eleştirilere açığız!

Genellikle eleştiri aldığınız konular neler oldu?
Olumsuz anlamda eleştiri aldığımız konuların başında, bineklerin PvP'de aktif olarak kullanılması geliyor. Oyuncuların bir kısmı bu olaya çoktan alışmış olmasına rağmen, yeni gelen oyuncular her zaman olumlu tepki vermeyebiliyor. Bir kısım oyuncu da, bizdeki oyun dinamiklerini kabul ediyor ve bu şekilde hayatından memnun devam ediyor. Bu konu dışında sürekli olarak eleştiri aldığımız bir konu yok. Tabii ki her zaman bireysel memnuniyetsizlikler olabiliyor oyun dinamikleri ile alakalı. Zaman içinde oluşan memnuniyetsizlikleri analiz edip, gerekli değişiklikleri yapmaya özen gösteriyoruz.

Yıllar boyu devamlılığınızın sırları nelerdir?
Söylediğim gibi, Arcanum'dan önce birçok UO sunucusu denemem olduğu için, bunlardan edindiğim tecrübeler sayesinde neyi nasıl yapmamız gerektiğini daha iyi biliyorum. Bu tecrübeler sayesinde gelişen vizyonumuz ile, sunucu için aldığımız kararlar bugüne kadar hep Arcanum'un daha ileriye taşınması için birer araç oldu. Öte yandan süreklilik için sunucunun maddi bağımsızlığının olması da önemli bir etken. Paranız yoksa, sunucunun geleceği riske girer. Bu konuyu da Market sistemi ile çözüme kavuşturan Türkiye'de yine ilk biz olduk. Şu an neredeyse tüm sunucularda market veya donate adı altında geçen sistemler mevcut. Yıllar içinde diğer sunuculara örnek olan bir hale gelebildiğimizi görmek gerçekten güzel.
Röportaj davetiniz için teşekkür ederim.


Bizlere vakit ayırıp röportajımıza katıldığı için, Aziz Karaburun'a teşekkürlerimizi sunuyoruz..
Bir başka röportaj da görüşmek üzere..
Evet kendilerini stabil sunucu açtıkları için ve uzun zamandır açık kaldıkları içinde tebrik ediyorum.Bende kısa bir süre oynadım.Lakin o bineklerin hışmından sonra bir daha girmedim sunucuya.Ama hitap ettikleri kesim bu duruma alıştığından bizede söyleyecek söz kalmıyor malesef.

Başarılar umarım daha uzun yıllar serverınızı açık tutarsınız.
Binek pvpsi bence oyuncuyu ve oyunu kısıtlayan bir durum ve hoş değil. Sunucu sahiplerinin sunucu üzerinden para kazanmak istemesi ve bunun için bu stratejiyi geliştirmesi gayet normal bir durumdur. Onun haricinde de zaten birçok yönden başarılılar. Tebrik ederim.
çok küçük yaşlarda oynadığım ilk pvp sunucusuydu o zamanlar volcanic steed en ünlü binekdi haftalarca kasıp almıştım bir tane, hala devam eden bir şifreyi asla başka bir yerde kullanmama alışkanlığıma ve bilgisayarımın temizliğine rağmen akşam saatlerinde bankam boşaltılmıştı bu şuan dahil hayatım boyunca tek yaşadığım hacklenme olayıdır çıldırmıştım haliyle, küçük yaşın da verdiği sinirle forumlarda saatlerce başlık açtım cevap bekledim sonunda biri hacklendiğimi onayladı kim hackledi dediğimde ise gizliliği sebebiyle ismini veremiyoruz demişti taz, benim gizliliğimi ihlal eden birinin gizliliğini savunmuşlardı, bu cümleden sonra hayatım boyunca uo camiasında en nefret ettiğim insan taz, en nefret ettiğim sunucu ise arcanum olarak beynimin bir köşesine yerleşmişti hala daha devam eder :)
Güzel röportaj, tebrikler.
başarılarının devamını bekliyoruz Taz :))
Neophyte
26.6001
Umarım bu tarz iletişimleri arttırabiliriz : )
Aziz'i her zaman taktir etmişimdir, gerçekten Türkiyede en iyi sunucuya sahip diyebiliriz.
Umarım aynı şekilde devam eder.
güzel kardeşimi tebrik ediyorm başarılarının devamını dilerim taz'cım :)
Arcanumun ilk playerlarındaydım gerçekten kendi cizgilerini belirlemiş, ve o çizgilerden taviz vermiyen tek server diyebilirim.Kendilerini canı gönülden tebrik edip.İnşallah ultimayi sırtlayıp yollarına aynı düzeyde devam ederler.1 2 yıldır oynamıyorum fakat forumlarını halen takip ettiğim tek serverdir.
Forever Arcanum
Hatırladığım kadarı ile, Arcanum Maestro Hosting indi. Sırf player çekebilmek adına Maestro daki bağlantı hattı ile diğer sunuculara saldırı yapılırdı, Bakın her yerde lag var Arcanum da yok.. Kanıtlı olarak geçmişte konular mevcut olmalı, tabii silinmediyse. Aranılabilir.

Tabii şu an bizim eski Ayda bir açılan sunucular olmadığı için sanıyorum ki artık ihtiyaç duymuyorlardır, fakat iyi veya kötü istikrarlı oldukları nettir. Bundan dolayı tebrik ederim.

Hatta ki bir diğer konu da Maestro ya geçmesi için de sunuculara saldırılar yapılırdı...

Maalesef bu çirkin davranışlara da şahit olduk,

Teşekkürler.

Bu konu dtuncer tarafından düzenlendi(2014-02-20 05:06, 10 yıl önce)
Arcanum'un bu denli devam etmesindeki en önemli etkenlerden biride, Aziz'in karakteristik olarak kurnaz, zeki ve bir o kadarda egoist bir insan olmasıdır. Bunu kötü anlamda söylemiyorum zaten kendisi benim demek istediğimi anlayacaktır :D
Arcanum iyidir hoşturda azizin mahalleden arkadaşlarına bastıgı editleri 1. ağızdan biliyorum tabi helal olsun çaktırmadı.(şaka değil)Sağlamda para kaldırmıştır bu binekli pvp sistemi sayesinde.Tebrik ederiz arkadaşı.
Nonserviam : Arcanum iyidir hoşturda azizin mahalleden arkadaşlarına bastıgı editleri 1. ağızdan biliyorum tabi helal olsun çaktırmadı.(şaka değil)Sağlamda para kaldırmıştır bu binekli pvp sistemi sayesinde.Tebrik ederiz arkadaşı.

markette satış olmadı mı player karakterlere edit basıp arkadaşlarına satırıyordu biraz daha aşşağısına.
Ayen hacı bızım arkadaşlar tehdit ederek bile alıyodu bikeresinde anlatmışlardı :D hatta bundan baya süre önce gene cagırdı arkadaş girelim oynayalı m diye aldım bi acc e hadi olm binek ayarlıycaktın falan volki falan vermişti sonra verıcek dıyodu gerekırse gıder kapısına doverek alırız falan tabi hoş değil ama kendılerını matah bır şekilde anlatmaları enteresan

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.