Selamlar…

1999-2024 arası binlerce sunucu açıldı, bunlardan birçoğu ya kapatıldı ya da kapatılmaya zorlandı. Zorlandı diyorum çünkü sunucu sahiplerinin söylediklerine göre sunucuya yapılan saldırılardan ve oyuncu kaybından kaynaklı olduğunu söylüyorlar.

Aslında herkes gibi ben de Ultima'yı bırakmıyor, sadece ara veriyorum. Ama her zaman ara verdiğimde geri dönmek istediğimde karşıma 2 sunucu çıkıyor. Malum, sunucuların isimlerini burada vermek istemiyorum çünkü dibine kadar P2W (kazanmak için öde) yani aslında daha öncesinde "donate" adı altında ufak tefek şeyler yapılmaktaydı. Ama dediğimiz gibi, Ultima'ya ara veren kişiler tekrar döndüklerinde bir anda her şeyin hızlanmasını istediler ya da talep ettiler. Bu da oyunda bazı oyuncuları ya da yetenekleri çöp haline getirdi. Bu durumdan en fazla etkilenen bence solo Craft karakterler oldu çünkü kastığı yeteneğe yönelik üretim yaptığı tüm malzemelerin bir anda çöp haline gelmesinden kaynaklı bir hal aldı. Burada ben sunucu sahiplerini değil, biz OYUNCULARIN hatası olduğuna inanıyorum çünkü sunucudan beklentimiz çok fazla oluyor. Sunucu yetkilileri de oyuncu kaybı olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu durum bir anda sunucuyu amacından saptırım direk PVP sunucu olmaya itiyor. Şimdi burada amacım PVP oyuncusu kötü Craft oyuncuları iyidir demek değil. Sadece her iki içinde dengeli yaklaşmaya çalışan sunucu sahiplerine baskı uygulayan toplu şekilde geleceklerini söyleyerekten sunucuyu çok çabuk bir şekilde tüketen zihniyetin ne tükeneceği konusunda ne olacağı ile ilgili bir fikrim ya da önerim yok. Ama olur ya da olmaz dikkate alınır. Şu anda sunucu geliştiren ve tasarlayanlara birkaç CRAFT'larla ilgili önerim olacak.

  1. Tinkering yeteneğinde bence sadece golem, tp keg ve lopic dışında başka hiçbir şeye yaramadığını düşünüyorum çünkü tinkering menülerinde kafa karıştırıcı ne olduğunu hatta ne işe yaradığını bilmediğimiz bir sürü boş şeyler var. Bunların en aza indirilmesi gerek diye düşünüyorum.

  2. Tailoring yeteneği de tinkering yeteneğinde olduğu gibi sadece magery robelerin dışında bence çok fazla bir menüsünde kalabalık ürünler var. Bunlara bir ayar çekilmeli.

  3. Bence oyundaki bazı şeylerin NPC'lerde satılması gerek diye düşünüyorum, özellikle binek konusunda. Örneğin lama, horse ve ostardlar (Frenzied ostard) dışında bunların vendor'da satılması gerek diye düşünüyorum.

  4. Yeni açılan sunucularda hemen her skill kolay kasılması için birçok şeyi NPC'lerde satılıyor. Skill kasılma alanlarında bandaj, reg arrow vb. malzemeler bence satılmamalı ya da bu kadar kolay bir şekilde elde edilmemeli. En azından benim düşüncem bu.

  5. PVE kısmında şöyle bir durumda mevcut tüm mezarlar zindanlardaki NPC'ler hep aynı artık bütün oyuncular o kadar pro olmuşlar ki neyin nereden nasıl ne zaman ne şekilde çıkacağını ezberlemiş durumda. En azından NPC değişikliğine gidilmeli, zindanlarda birçok NPC kesmenin bir anlamı yok. Kuru kalabalık sadece ya bunlara bir anlama yüklenmeli ya da atığımız taşın ürküttüğümüz kuşa değmesi gerek diye düşünüyorum. Yada farklı bir şekilde dizayn edilebilir mi, bilmiyorum. Bir de bence zindanlardaki büyük boşların daha güçlü olması lazım.

  6. PVE silahlarına gelirsek, bence çok saçma bir hal almış durumda. NPC bow yok, ateş saçan bow yok, üfürükçü asası yok, tek atan kılıç yok. Yazı tura atan gibi bir ton saçma sapan silahlar var. Bence standart bir şekilde elven bow alınmalı, zorlana zorlana kesilmeli. Adam NPC bow alıp 1 saate tüm zindanları dönüp bütün boşları kesmemeli. Biraz çaba göstermeli, ölmeli, kesilmeli, reskill yemeli gibi gibi olmalı, bence.

  7. Evet, bir de Quest sistemi var. Bayılıyorum "20 iskelet kes, gel sana para vereceğim" dışında başka şeyler olmalı. Mesela bizim billet hava atmayı seven bir topluluk. En azından görevlerin para vs. dışında unvan vermesi olsun. 100 dragon kestiğinde ya da zindanda 1000 örümcek kestiğinde görevden GP değil de ümüş para ya da bilet verilsin. O biletle oyun dinamiklerini etkilemeyecek robe, pelerin ya da unvanlar satılsın. Ya da sunucu sahipleri bazı action'lar için gelenlere bu görevleri yaparsan 1000 tane mob kes, gümüş para topla, katana al, set al gibi harcana bilir bir sistem yapıla bilir. Bunun dışında bir de solo girilebilir zindan sistemi mutlaka olmalı ama kendini tekrar eden bir sistem olmamalı. Kat kat süre sıkıntısı olmadan ama öldüğünde 3 defa dirilme gibi hakkın olmalı. Tabi nasıl bir sistem olur, nasıl bir yaratık olur, okadarını bilemiyorum ama bence her katta turlar şeklinde 5 dk ara ile mob çıkmalı, hızlı bir şekilde kesilmeli yoksa mob artarak dalgalar halinde gelmeli, mümkünse.

  8. Maden ve odun konusunda da bir değişiklik yapılmalı bence. En azından log çeşitliliğinde azalmalı, maden çeşitliliği de azalmalı. Envai çeşit maden log olması saçma, özellikle kazma ve baltalarda eskime mutlaka olmalı. Neticede oyuna başladığın balta ve kazma ile sonsuza dek olmamalı. Bunun dışında mutlaka takas vendoru olmalı. Mesela örneğin 1000 tane dull copper getirene 100 tane verite ingot ile takas edilmeli. Bu bir şekilde oyun içinde tüm madenin kıymetini artırır, en azından tüm madenlerde kazı yaparken sadece belli başlı madenleri alıp gerisini yere atmamak gibi. Mesela sadece toplayıcı skilleri olan karakterler için görevler yapılıp taşıma kapasitelerini artırmak için ödüller olabilir. Bunun yanında craftlar için Alchemy ile yapılabilecek bazı potlarla kesilen moblar çıksa, dropları da craftlara yarayan malzemeler olsa. Mesela bazı craft zindanları olsa, craftların Alchemy potlarla kesebildiği moblar olsa gibi. Ama içinden çıkan droplar sadece craftlara yarasa.

  9. Hazine konusunda bence level sistemi dışında tüm yaratıklar aynı olsa ama hazine sandığından çıkan random olsa daha mantıklı olur. Neticede adam çıkan mob göre kesim yapıyor. Level 1 ve level 2 sandığa dokunmuyor, bu da oyun içinde mob kirliliğine neden oluyor bence. Bir de sandıktan gerçekten alakasız eşyalar çıkması saçma. Bir sürü takılar ve VB. eşyaların çıkmasa yanlış bence. Bir de +3-+6 +9 silah ve magery robeler hiçbir işe yaramıyor, ticket dışında. Ve en tiksindiğim balta çeşitleri. Allahım, bune zibilyon tane balta var, çok fazla bence. Bunlara da bir ayar verilebilir.

  10. Zindanlarda bazen çıkan hazine sandıklarının süreleri saçma bir şekilde çıkıyor, etrafındaki yaratıkları temizlerken gidiyor. Buna da bir ayar verilmeli.

  11. Ticaret sistemi bence craft karakterler için olmalı ve taşınacak ürünü ticareti yaptırmak isteyen NPC belirlemeli. Pot, tp, log, scroll VB. alzemeler olmalı. Gemi ayrı, karadan ayrı olmalı. Ticaret yapana PK da saldırmalı. Mavide bu durumda saçma diye bilirsiniz ama bence ticareti yaparken craft karakterler kontrat yaparak para karşılığında diğer oyunculardan destek almalı. En az ticaret yaparken 6-7 party üyesi ile yapılmalı ya da guild ile birlikte ticaret yapılmalı. Hem bir hareketlilik takar hem de bir action olur. Ticaret yaparken kullanılan packlama ya da horse'ler normalden fazla HP'ye sahip olmalı, kesen ya da savunanlar çabucak kaybetmemeli. Ticaret ulaştığında kazanılan para, craft malzemesi üretenin hakkı savunanın hakkı gibi pay edilmeli.

  12. Inscription karakterler sadece rune book, spellbook, recall ve magery bonus vermesi dışında ticaret odaklı da olmalı. + basma scrolleri, eskiyen silahları yenileme scrolleri gibi şeyler olmalı bence.

  13. Ev konusunda bence tamamen oyunda craftlar yapmalı, satılmamalı. Craftlar gerekli malzemeleri toplayıp yapmalı. Bunun için gerekli skillerin olduğunu düşünüyorum. Evi yapmakla birlikte iç dizaynınında bence Carpentry yapmalı.

  14. Blacksmith içinse bence mademki tüm menüde bütün silah yada set yapılıyor inscription desteği ile + basmalı. En azından sadece blacksmith'ler silahlara yada setlere + basa bilmeli yeteneğinin gerektiği gibi olmalı.

Neyse, daha çok şeyler var ama bakalım buna nasıl bir tepki verilecek. Bazı öneriler saçma gelebilir ama dediğim gibi, bunlar sadece bir öneri yapılır ya da yapılmaz. İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü, şimdiden teşekkür ederim.



Bu konu Lucretius tarafından düzenlendi(2024-03-28 16:32, 4 hafta önce)

Selamlar, eline sağlık. Bence Uo server geliştiren ve hali hazırda sunucusu olanlar için player bakış açısından bakmalarını sağlayacak bir başlık olmuş. 

Sunucu saldırı mevzusu gerçekten içinden çıkılması zor bir şey ve sunucu sahiplerini epey etkiliyor ayrıca yeni sunucu açmak isteyenleri de soğutuyor. Onun dışında "donate" konusunda benzer düşünüyorum. Aslında bu mevzu bildiğim kadarıyla yaşça büyük oyuncuların vakit darlığından "itemları parayla alayım öyle oynayayım" isteği ile başladı fakat dediğiniz gibi oyun içi dengeyi bozduğunu düşünüyorum. Gazino yayınlarında da bahsetmiştim sunucu kesinlikle bir gelir modeli olmalı ama bunu kozmetik item veya skill kasmasını + item kasmasını hızlandıracak yöntemler üzerinden gitmeli.

Bu arada bütün bunlar yapılsa bile bir noktada yine sunucularda item bolluğu oluyor bu maalesef önüne geçilmesi zor. O yüzden item res mevzusu kaçınılmaz gibi geliyor bana. Bu Ultima Online'a özel bir sıkıntı da değil diğer tüm online oyunlarda benzer sıkıntılar oluyor, bunu daha çok sezon mantığı ile çözüyorlar. Oyunu sezonlar şeklinde oynanıyor ve sezon sonu item res (wipe) atılıyor.


Bu değerli öneriler ve görüşler için eline sağlık. Sunucuların yapılarını tasarlarken içinden alınabilecek değerli bilgiler olduğunu düşünüyorum. sunucu sahiplerinin kendi fikirleriyle beraber bu fikirleri doğru bir süzgeçten geçirince çok güzel işler ortaya çıkar bence. 


Bu konuda yorum vd cevabimi discord üzerinde vermiştim ancak kalici olmasi icin buraya da yazmak istedim.

Yukarida yazilanlar neredeyse benimde dusundugum ve hep bir ince dokunus yapip orjinali bozmadan birseyler katmaya calistigim durumlar. Mesela tinker ve tailor 2 özel esya disinda hicbir ise yaramayan iki yetenekten ibaret gibiler. Bu benide rahatsiz ediyor ama ne yapilabilir diye dusunurken kendi kendime cevap bulamadim. Zaten bu konunun acilmasi da biraz benim basimin altindan cikti, discordda fikir ve öneriler istemistim :)

Oyunda donate olabilir hatta günümüzde olmasi lazim. Sebebini anlaticam. Ancak bu ver parayi çal düdüğü seklinde olunca oyuna para yerine zaman harcamak isteyenleri rahatsiz ediyor. Donate olmasi gerek çünkü bir sunucu gelistirmek düşündüğünüzden çok daha fazla sabir, emek, vakit ve nakit harcamasi gerektiriyor. Günümüz şartinda bir sunucuyu ortalama bir makinada barindirmak aylik 100$ mesela. Bu noktada da gelistirici hem oyunu idik didik gelistirip hemde cebinden para ödedigi zaman en ufak noktada motivasyon kaybi yasayip oyuna küsebiliyor. Burada iki tarafta birbirine anlayis göstermeli. Yani bir sunucuda 10 ozellik varsa ve bunlarin 6 tanesi size uygunsa bu pozitif olanlar üzerinden bakip oyunun yasam süresinde o oyundan keyif almaya calismak gerekir.

Ben şuanda bir sunucu gelistiriyorum ve bunu discordda veya youtube kanalinda görebiliyorsunuz. Şuan benim kafaya taktigim ve ufak bir dokunuş yapmak icin iki üç gün kafa patlattigim şeyleri eminim kimse umursamayacak veya kullanmayacak. Ancak 1 kişi bile " vay buna bile dokunuş yapmayi dusunmusler " şeklinde düşünse bana yeter.

Nihayetinde bu oyunun amaci ve oynaniş mekanizmasi belli. Çokta über süper farkli birsey beklentisine girmemek lazim. Bu oyun ne full pve, ne full craft, ne full gather nede full pvp oyunu. Belli eşyalar ve belli basli savas dinamikleri etrafinda dönen bir oyun. Önemli olan orjinalliği bozmadan, bu orjinali en düzgün şekilde calistirmak ve cok ufak dokunuşlarla bircok seyi birbirine baglamak. Bunu yaparkende, oyuncuyu boğmadan ve mecbur birakmadan yapmak. Bende böyle ahkam kesiyorum ama bakalim ben kendim başarabilecekmiyim :) 

 

Not: Yukarida maddeler halinde yazan beklenti ve isteklere bilerek cevap vermedim çünkü zaten birçogu yaptigim veya yapmayi düşündüğüm seylerden olusuyor. Sürdürülebilir bir oyun ekonomisi için bir yandan üreterek kazanan ve bir yandan tüketerek savaşan veya üretime katki saglayan oyuncu dengesini sağlayacam insallah :) 



Bu konu Nefrelius tarafından düzenlendi(2024-03-30 14:59, 3 hafta önce)

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.