Öncelikle merhaba..

Konu başlığı uygun olmayan bir postta multi ile ilgili tartışmaları okudum. Yönetici arkadaşın uyarısı ile yeni konu açmayı uygun gördüm. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak ve bilgi alışverişi yapmak istiyorum.

Ultima Online oyunu dahil bir çok online oyunda engellense dahi korsan yollarla 2 nci hatta 3 ncü clientler açılabilmekte bunun sonucunda 1 oyuncunun bulunduğu servere zararı büyük olmakta ancak dışardan bakıldığında online sayısı açısından yüksek olması nedeniyle oyuncuyu kendisine çekmektedir.

Multi clienti tam anlamı ile engelleyen birisi varsa buyursun bizde engelleyelim ama yok o yüzdende yasağa gerek yok..

Bu düşünceye kesinlikle katılmıyorum. En azından yönetimde olan kişilerin bu duruma bakış açılarının bu olmaması gerek. Güvenli bir connector olmasa dahi takip ve kontrol sıkı olmalı ki oyuncuyu bu tarz hareketlerden uzaklaştırmalısınız. Serbest bırakmanın nedenlerinden biriside başarısızlık korkusudur. Serverin sayısını multi ile yüksek görmenin online sayısına +50 eklemek ile ne farkı var merak ediyorum. Oyun içinde robot gibi sadece para kazanmak için makroya bırakılmıs onlarca karakter görmek ile bir zamanlar idda edilen bot durumu ile ne farkı var bunuda merak ediyorum. İzin vermek bir bakımada görevden kaçmaktır. Yetkilinin görevi page bakmaktan ziyade savaşlarda oyuncuları takip etmeli illegal program denetimi yapması, yüksek leveldeki arkadasların büyü sürelerini ve damageleri aktif olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.Online oyunlar için sürekli bir takım programlar türemektedir. Engeli yok diye speed serbest bırakılamadığı gibi multiyide serbest bırakmamalısınız. Multi hakkında Ankarada oldugumda görüştüğüm bir kaç oyuncu oldu. Tasvip edeni görmedim.

Multi client sunucunun sonu olur..

Evet benim görüşüm budur. Multi kullanan bir oyuncu gün içersinde 2 karakteri ile bir taraftan makro ile inanılmaz paralar kazanabilir 2 nci karakteri ile savaşır. Bu denli para ve iteme çok kolay ulaşırsa bulunduğu servere saygı duymaktan ziyade kaybedebileceği bir şeyi olmayan bir oyuncu haline gelir. Bunun sonunda yetkili arkadasların ömürleri kısa olur devamlı staff almak aramak zorunda kalırsınız. Çünkü bu kadar musamaha oyuncunun yetkiliye hakaret küfür gibi hareketlerini kolaylaştırır. Oyuncuların bu hale gelmesinin nedeni bizleriz. Aslında bu işi uzun süre yapmayı düşünen kişilerin birbirleri ile çekişmeyi birbirine laf atıp kadınlar gibi laf yarıstırmayı bırakıp ph multi gibi konularda eşit olmasının sadece sistemlerini yarıştırması gerektiğini düşünüyorum ama bununda imkanı varmıdır bilmem. Oyunculara bu gibi platformlarda serverler hakkında sağlıklı bilgiler verilmeli başarısız olacağı belli serverleri seçmenin yollarını anlatabiliriz.

Son olarak;

@Sizzy
Bir server hakkındaki görüşlerinizi sunarken başka bir serverin adını kullanmazsanız sevinirim. Karşılaştırma yapar gibi yarıstığınız tek sunucu gibi söylemler gereksiz tartışmalara yol açabilir.

Ultima Online forumlarında aktif bulunur her türlü tartışma postlarını okurum ancak ciddi konular olmadıkca mesaj yazdığım görülmemiştir. Okuyan yorumlayan anlayan anlamayan herkeze saygılar sevgiler..

Ayakta alkış :alkis
Master
59.2997
Multi direk olarak engellenemez evet. Ancak dolaylı yoldan kışkırtıcı çözümler ile engellenir. Mesela sırf script yazarakta, kafeler de de oyuncuların aktif şekilde oyun oynayabileceği bir tabanda çokta güzel bir şekilde multiye engel olmak mümkün. Biraz düşünce ile bu sistemin ne olduğunu anlayabilmiştir bu işe kafa yormuş kişiler. Bu düşünceye karşı kimsenin duracağını sanmıyorum.

Ayriyetten aklı başında 30 oyuncuyu, şımarık ve seviyesiz 100-150 oyuncuya tercih ederim. Eskiden saygı vardı, sevgi vardı oyuncu ve yetkililer arasında. Şimdi bu tarz oyuncuları bu yollara kışkırtıcı alınan kararlar sayesinde oyuncu ve yetkili seviyesi hiç yok. Çünkü seviyeli davranmasına gerek yok. Davransa da alıcağı cezanın en fazla hesabının kapatılması olacağını biliyor. Eee? Kapatılsa ne olacak ki. Açar bir karakter daha babalar gibi geliştirir kendisini. En fazla birkaç güne tekrar döner eski haline daha hırslı ve seviyesiz olarak. Eskiden yetkili ile konuşurken insanlar çekinirken, şimdi emir ile çağırıyorlar "şunu yapıcaksın, şunu düzelteceksin" şeklinde. Bunun nedeni nedir diye hiç sormayın sonra. Bu tarz alınan kararlar yarayı daha fazla kanatır.
Slothere'ye tamamen katılıyorum, birde alcholic(mert) arkadaşımız bizim sunucuda multi açıldığını söylemişti. Ben sadece öğrenmek için, kendisinden bizim sunucuda multi client ile bağlanmasını rica ediyorum. Birde Nebula yetkililerinin, bu başlık altında kendi sunucularında multi açılıp, açılmadığını bildirirse çok memnun olurum.
Yahu açılsın birşey demiyorum , OSI'de de açılıyor ama yasak denilen birşey var. Göz göre göre multiye izin vermek ayıp birşey bence. Piyasaya uygun sunucular açtıkça bu playerler daha da azıtır.
Etheria serveri %100 engelleyemiyor ancak kesinlikle yasaktır. Tespit ettiklerimizi oyundan düşürüyor uyarıya uymazlarsa hesaplarını kapatıyoruz.
Novice
12.5
Yapılacak 2 iş vardır.
- Doğru işi yapmak
- İşi doğru yapmak

İki kelimenin yeri değişince anlam nasıl değişiyorsa bana göre "kırılıyorsa zahmet etmesinler biz izin verelim" mantığı bana o derece anlam kaydırmasına sebep oluyor.Ben söz konusu geçen sunucuda belli bir süre görev yaptım.Multi clienti o kadar çok abartan vardı ki bir evde 15 char görmek mümkündü.Belki 2 clientten sorun gelmez diye düşünülüyor ama gerçekten bu işi abartan 5-6 kişi vardı.
Sayin mysterious sizin serverinizda oynuyorum ve multi clientin Playerlarin gözune sokarak kullanin dendigi bir server gibime geliyor cok basit bir connector şey ile kapatilabilir bence.Belkide bir suru kişi bilmiyor ama İnsanin gözunun içine sokulan birşey.
Kırılmayan şey yok önemli olan yasağı koymak. İsterse connector bile koymaz sadece multi kulalnmayın cezası vardır demek bile yeterlidir. Önemli olan önlem almak , ya kural koyarak yada yazılım önlemleri alarak..
Kural ? :) Bir Turk Vatandaşi olarak kurallarin ne işe yaradiğini biliyoruz :)
Sigara içilmez yazısının altında fotoğraf çektirmek bile milletin hobisi oldu

bknz: delikanlı vâri bir eleman
Anzadria : Sayin mysterious sizin serverinizda oynuyorum ve multi clientin Playerlarin gözune sokarak kullanin dendigi bir server gibime geliyor cok basit bir connector şey ile kapatilabilir bence.Belkide bir suru kişi bilmiyor ama İnsanin gözunun içine sokulan birşey.

Ben %100 engellendiğini söylemedim. Yasaktır kullanan cezasına katlanır.
Bende zamanında multi client kullandım engellenmez ise çok bedava kazanç sağlanıyor işin açıkcası bi yerden sonra tatda vermiyor.
Multiyi engellemek için ben bir sebep göremiyorum. Diğer başlıkta da söyledim. Birçok online oyunda multi sınırlaması yok. Yabancı Uo sunucuları da buna dahil. Biz neden multiyi engelleyip online oyuncu sayımızı kısıtlamaya çalışalım ki ? Şöyle ki Ragnarok gibi oyunlarda binlerce online oyuncu gözüküyor ve bu rakamlar sayesinde yeni oyuncuları çekiyorlar. Halbuki tekil hit o kadar yüksek değil. Atıyorum 1200 kişi gözüküyorsa bir ragnarok serverinda halbuki 600-800 lük bir kitle söz konusu. Ama o 1200 rakamı yeni oyuncu çeker.

Ultima zaten artık yeni kitleyi cezbetmezken bir de online sayısının düşük olmasının hiçbir mantığı yok. Şöyle bir gerçek var ki her zaman kalabalık sunucu tercih edilir. Yeni oyuncuların bir sunucuya girerken baktığı iki şey var. Ph ve online sayısı.

Ben sunucumda yüksek online olmasını istiyorum. Multinin verdiği fazla onlinedan bahsetmiyorum. Multi dolayısıyla artan online sayesinde gelen oyunculardan bahsediyorum. Sunucumda atıyorum 100 kişi oynuyor tekil olarak. Multi özelliğini aktif ediyorum. 150'ye çıkıyor diyelim. Bu aradaki 50 online yeni gelen oyuncu sayısını etkiler.

Tabuları yıkmak lazım. Bırakın multi açsınlar. Bırakın fazla para kassınlar. Piyasa zaten kendi kendini dengeleyecektir. Desert ostard 300 k iken 600 k olacak. Dengeyi kurabildiğiniz sürece multinin sunucuya zararı olmaz.
Gerçekten şaşırıyorum.



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.