Türkiye'nin en yeni Ultima Online, Counter-Strike, LoL, Dota 2, E-spor oyunları ve daha birçok oyunla ilgili Türkçe oyun haber, bilgi, topluluk platformu. Türkiye'nin en yeni Ultima Online, Counter-Strike, LoL, Dota 2, E-spor oyunları ve daha birçok oyunla ilgili Türkçe oyun haber, bilgi, topluluk platformu.
  • ANASAYFA
  • FORUM
  • DOKÜMAN
  • DOWNLOAD
  • DISCORD
  • İLETİŞİM
   Üye ol    Giriş
    Doküman > Diğer Dökümanlar > Quake 3 Hakkında

Quake 3 Hakkında

  • Infernus
  • August 05, 2006
  • 0 Yorumlar
  • 9.7K Görüntüleme
Q3 Scripting


Oyun içinde kimi zaman otomatik olarak bazı görevlerin yerine getirilmesini isteyebilirsiniz. Birden fazla komutu bind ile bir tuşa atayarak zamandan kazanabileceğiniz gibi oyun içinde rocket jump gibi oyuncuların zorlanabileceği hareketleri yapmanıza yardımcı olurlar.

En basitinden rocket launcher’a geçtiniz, crosshair boyutunu biraz büyütmek istiyorsunuz. Bunu için bir tuşa, iki komutu ; ile ayırarak atamanız gerekir.

bind r “weapon 5; cg_crosshairsize 30”

Diğer silahlara da aynı şekilde orijinal crosshair değerini yazarsanız, silaha göre crosshair değerini atamış olursunuz. Bunu yapmanın bir diğer yolu da değişken tanımlamaya benzer bir metod uygulamak. Ek olarak Echo komutu ekrana (daha doğrusu konsola) yazı yazdırmanızı sağlar.

set rocket "weapon 5; cg_crosshairsize 30; echo Rocket Launcher Activated"
bind r "vstr rocket"

Bir diğer basit ve yararlı komut toogle komutudur. Değeri 1 ya da 0 olabilen bu komut, komutları açıp, kapamanızı sağlar.

bind f “toggle cg_drawfps”

Gelelim daha karmaşık scriptlere : oldukça popüler bir script olan rocket jump scripti. // işaretinden sonrakiler yorum ifade eder, her bir komutun basit açıklamasıdır.

set lookdown "cl_pitchspeed 20000 ; +lookdown ; wait" //hızı arttır, asağı bak, bekle
set rjump "vstr lookdown ; +moveup ; wait; +attack ; -moveup ; wait ; -attack ; wait; -lookdown; centerview" //lookdown’ u cağır, zıpla, bekle, atak, zıplamayı bitir, bekle, atağı bitir, bekle, asağı bakmayıi bitir, ortaya bakış
bind "e" "vstr rjump" //rjump’ı cağır

Bir diğer script zoom ile ilgili. Railgun çektiğiniz zaman yararlı olabilecek bir script. Fov ile beraber sensitivity değeri değişiyor. Kendi eklentilerinizi yapıp, oyununuza uygun hale getirebilirsiniz tabii.

set zoomin "cg_fov 50; echo ^5Zoomed ^1IN; sensitivity 3.5; set zoom vstr zoomout"
set zoomout "cg_fov 100; echo ^5Zoomed ^2OUT; sensitivity 5; set zoom vstr zoomin"
set zoom "vstr zoomin"
bind MOUSE2 "vstr zoom"

Tabii bu son iki scriptin çalışması için q3config.cfg dışında başka bir .cfg dosyası içine koyup, konsoldan exec etmeniz gerekir. Bir diğer yöntem de config dosyanızın içeriğini autoexec.cfg dosyasına koymak, dosya sonuna da scriptlerinizi eklemektir. Böylece oyunu açtığınızda konfigürasyonunuz ve scriptleriniz otomatik olarak execlenir.

Q3 Console Komutları


Öncelikle belirteyim Quake 3'te konsoldaki komutların başına "/" koymanız gerekir. Koymazsanız yazdığınız komutu oyun içinde attığınız bir mesaj olarak algılar ve yazdığınız komut mesaj olarak gider.
"/" koymak için komutu yazıp parametresini yazmadan tab'a (Caps Lock'un üstündeki tuş) basmanız yeterli olucaktır.

Önemli konsol komutları:

/name: Nickinizi deiştirmeye yarar. Parametre olarak Shift+3'e bastıktan sonra (^ şeklinde bir işaret çıkması gerekir.) 0'dan 9'a kadar olan rakamlarla nickinizin rengini ayarlayabilirsiniz. Örnek olarak 1 kırmızı, 2 yeşil, 3 sarı renk verir.

/connect: Parametre olarak gireceğiniz server'ın IP'sini yazarsanız o server'a bağlanır.

/cg_fov: Oyuna baktığınız açıyı ayarlar.

/com_maxfps: Oyunun almasını istediğiniz maximum fps değerini belirler.

/sensitivity: Mouseunuzun ne kadar hızlı döneceğini belirler.

/cg_drawgun: Silahınızın elinizde gözüküp gözükmemesini ayarlar.

/cg_crosshairsize: Crosshairinizin boyutunu ayarlar.

/bind: Bir komuta tuş ayarlamaya yarar.Parametre olarak ilk tuş sonra komut girilir. Örnek : bind c "say =)" yazdığımızda c'ye her basışımızda "=)" şeklinde bi mesaj gönderir.

/cg_drawfps: Ekranınızın sol üst köşesinde fpsnizin gözükmesini sağlar.

/cg_drawtimer: Ekranınızın sağ üst köşesinde oyunda geçen zamanın gözükmesini sağlar.

/cl_allowdownload: Sizde olmayıp gerekli olan bir dosyayı, server'dan indirebilmenizi sağlar.

/cg_truelightning: Lightinginizden çıkan şok dalgalarının sabit bir görünüm almasını sağlar.

/cg_enemymodel: Düşmanlarınızın hepsinin modelini tek bi modele sabitler. (Keel ve TankJr en kolay gözüken ve vurulan model olduğu için önerilir.)

/cg_gibs: Bu komutla düşmanı vurduğunuz zaman çıkan kanları kapatabilirsiniz. Aynı zamanda fps'de az da olsa bir artış sağlar.

/cg_drawrewards: Oyun içinde bazı başarılar üzerine ekranınızda ödüller belirir. (Impressive, Excellent vs..) bunları açıp kapatmaya yarar.

/cg_lagometer: Oyun esnasında ekranızın sağ alt köşesinde bağlantınızın durumu grafiksel olarak gözükür. (Packetloss)

/cg_drawteamoverlay: Team ya da CTF modunda kullanılır. Takımınızdaki diğer oyuncuların Health'i, Armor'u, silahı ve bulunduğu yeri gösterir.

/r_picmip: Bu komut görüntü kalitesini düşürüp arttırmanızı sağlar. Yüksek değer verdikçe görüntü kalitesi düşer. Az da olsa FPS artışı sağlar.

/g_warmup: Maç başlamadan önceki ısınma sürecini ayarlar. Örneğin siz server iseniz g_warmup 100 yapıp ısınma saniyesini 100'e çıkarabilirsiniz.

Q3 Stratejileri


Quake 3’de de her oyunda olduğu gibi izlenmesi gereken belli başlı stratejiler bulunmakta. Oyunun içinde genel stratejiler yanında her modun kendine uygun stratejisi var. Bunlardan genel olarak bahsedeceğiz.

İlk olarak iyi bir config dosyası, iyi atanmış bindler oyun içinde her zaman yardımcı olacaktır. Öte yandan haritayı ve itemları bilmek ve jumplarda ustalaşmış olmak hayat kurtaran faktörlerdir. Quake 3’ün eski sürümlerinde alttan damage alma durumu olduğundan q3tourney4 gibi bir haritada ister istemez jump çok önemliydi. Zaten oyun içerisinde hareketsiz durmak yapılabilecek en büyük hatalardandır. İyi öğrenilmiş bir circle + strafe ikilisiyle rakibinizden hızlı hareket edebilir, saldırılardan en az damage ile kurtulabilirsiniz. Bu sebeple hareket etmek ve hareketlere hakim olmak Quake 3’ deki en önemli stratejilerden birisidir. Zaten oyunun ve maplerin yapısı gereği camping bu oyun için bazı durumlar dışında pek geçerli değildir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi haritayı ve itemları tanımak diğer önemli bir stratejidir. Rakibinizden gerektiği zaman kaçarken healthlerin yerini bilmek veya uygun bir zamanlama ile megahealth almak çok önemli avantajlar sağlar. Tabii ki armorlar bu oyunda oyuncuya yardımcı olan en önemli itemlardandır. Oyun içinde belli aralıklarla çıkan bu zırhları almanız bariz üstünlük sağlayacaktır.

Fakat aim olmadıkça üzerinizde red armor dahi olsa rakibinize hasar veremediğiniz için hiçbir işe yaramaz. Aim konusunda yapılabilecek pek fazla bir şey yok aslında. İşin aslı aim yetenekle orantılı olsa da çok çalışmak ve uygun mouse ayarları aim almanıza yardımcı faktörlerdir. Burada dikkat edeceğiniz nokta farenizi uygun şekilde ayarlayıp, zorlanmadan 180 derece arkanıza, hızlı bir şekilde dönmenizdir. Bu durumu göze alarak sensitivity değerinizi ayarlayın.

Diğer taraftan işitsel duyularınız size rakibiniz hakkında oldukça bilgi verir. Lightning gun, rail gun gibi silahların çıkardıkları sesler, ayak sesleri size rakibinizin konumu hakkında bilgi verirken, combat esnasında rakibinizden gelen acı sesleri yaklaşık olarak rakibinizin canı hakkında bilgi verir. Rocket ile bir veya iki atış yaptıktan sonra durumunuza göre shotgun veya lightning gun çekip rakibi dağıtmak güzel combolardan biridir. Fakat uygulayabilmek için sesleri iyi takip etmeniz gerekir.

Biraz da modlara yönelik açıklamalarda bulunalım. Bu noktada oyunla gelen modları göz önünde bulunduracağız.


Deathmatch

Allah ne verdiyse dalıp, frag yapmanız gereken bir mod gibi düşünülse de uygun strateji sizi üst sıralara taşıyacaktır. Yukarıdaki açıklamalarımıza ek olarak arkanızı gerçekten çok iyi kollamanız gerekiyor. Kargaşa esnasında aradan sıyrılıp uygun pozisyondan frag almanız gerek. Asla combatın ortasında kalmayın. Örneğin Q3dm6 veya pro versiyonunda alt kattaki plasma, lightning silahlarının olduğu yerler bu silahları iyi kullanabiliyorsanız, üzerinizde de yeterince armor varsa tam bir katliam yapma alanıdır. Maplerde bu şekilde combatın yoğun yaşandığı yerler genelde armorlar veya rocket launcher civarıdır. Tabii deathmatchde bence frag almanın en güzel yöntemlerinden biri railgun kullanmaktır. Camping yapmadan haritada sürekli dolaşarak zayıf düşmüş rakipleri çaktırmadan oldurmek zevkli bir iş. Rocket launcher bu modda en etkili silah gibi gözüküyor. Bunda splash damage vermesinin büyük önemi var. Fakat railgun, lightning gun iyi kullanıldıklarında rocket launcher kadar iyi frag yapmanızı sağlar.


Team Deathmatch

Takım halinde frag yapabileceğiniz mod. Tabii takım olayında değişen çok şey var. Bir kere item bulma zorluğu var, özellikle de silahlarda. Bu sebeple machine gun damage nispeten yüksektir. Bu sebeple oyun içinde “aman rakip almasın” diye düşünüp cebinizi doldururken takım arkadaşınız gauntlet ile can verebilir. Öte yandan armor, mega health, quad damage team olayında kesinlikle göz ardı edilemez itemlardır. Takım olarak uyum içinde bunları toplamanız rakip takımın elini kolunu bağlar. Camping bu modda mecburen uygulamak zorunda olduğunuz bir yöntemdir. Quad çıkmadan önce quad etrafında mevzilenmek size üstünlük sağlayacaktır. Eğer rakip red armorda ise quad ile rakip bölgesini ele geçirmek hiç de zor olmayacaktır.


Capture the Flag

Gördüğünüz gibi modlar birbirini tamamlayarak gidiyor. CTF, hem dm, hem de tdm’i içinde barındıran, bir de işin içine bayrak yarışına benzer bir olayın girdiği evlere şenlik, çok eğlenceli bir mod. Yukarıdakilere ek olarak haritalar, bazı ayrıntılar dışında simetriktir. Karşılıklı olarak iki takımın base’inde kendi takımının renginde bayraklar bulunur. Karşı takım atak yaparak bayrağı ele geçirip kendi bölgesinde yer alan bayrağa taşır ve puan alır. Tabii ki öyle paldır küldür, tek başınıza kahraman olmak için atak yapmanız, rakibe frag üstünlüğü vermekten başka işe yaramaz. Takım koordinasyonu çok önemlidir. Armor toplayıp, rakibinizin karşısına öyle çıkmanız gerekir. Ayrıca duruma göre kendi bölgenizde 1-2 kişi savunma amaçlı durmalı. Sanılanın aksine kimi zaman savunma amaçlı duran kişi en çok fragi yapar.

Rakibin bayrağını ele geçirdikten sonra izlenecek yol çok önemlidir. Haritayı gerçekten iyi tanımalısınız. Sizi koruyacak arkadaşlarınız olmalı ki bayrağı düşürmeden kendi bölgenize taşıyabilesiniz.

Q3 Silahlar

Gauntlet: Ucunda dönen bir testere bıçağı ile elektirik şoku veren güçlü bir yakın savaş silahıdır. 50 Hasar verir. Bir oyuncu öldüğünde ya da oyuna yeni girdiğinde elinde gauntlet bulunur ve mermisi asla bitmez.

Machine Gun: Çok güçlü olmasa da hızlı ateş eden makineli tüfek türü bir silahtır. Tek mermisi 7 hasar verir. Bir oyuncu öldüğünde ya da oyuna yeni girdiğinde elinde Machine Gun bulunur.

Shotgun: Ateş edildiğinde saçmalar saçan bir silahtır. Tek saçması 10 hasar verir. Tekrar doldurmak için atışlar arasında belli bir süre beklemeniz gerekir. Eğer bütün saçmalar düşmana isabet ederse 100 hasar verir.

Plazma Gun: Plazma halinde toplar atan bir silahtır. Tek mermisi 20 hasar verir.

Grenade Gun:
Etrafa el bombası şeklinde mermiler atar. Bu mermiler düşmanla temas ettiğinde ya da belli bir zaman geçtiğinde patlar. Patlayan bomba direk düşmana gelirse 100 hasar verir. Patladığında etrafındakilere hasar verir, bu hasar uzaklıkla orantılı olup her zaman 100 den düşüktür. Tekrar doldurmak için atışlar arasında belli bir süre beklemeniz gerekir.

Q3 Jumping


Quake 3’de diğer 3D FPS oyunlarında olduğu gibi jumplar önemlidir. Jumplar yeri geldiğinde hayat kurtarmakla beraber bir kısmını yapmak oldukça zordur. Bir jumpı başarılı olarak gerçekleştirebilmenizdeki en büyük etkenlerden biri tabii ki bilgisayarınızın performansı ile orantılı seyreden fps miktarı ve diğeri çok çalışmak.

Quake 3’de düz jumpın yanı sıra strafe jump, circle jump ve rocket jump bulunur. Ekran görüntülerimizde kırmızı renk circle jump, mavi strafe, sarı renk ise düz ilerlemeyi göstermektedir. Açıkçası düz jumpın pek kullanılmadığını söyleyebilirim. En azından kendim çok büyük oranda strafe kullanırım ve her jumpa circle ile başlarım.

Bir jumpı geliştirmenin yolu ise çok çalışmaktan geçiyor. Çalışmanın yanı sıra hareketleri kavramanıza yarayan demolar mevcut. Bu demoları izleyerek harekete daha fazla hakim olabilirsiniz.

Jumplarda FPS’nin etkisinden bahsetmiştik. Normalde düşük performanslı bir bilgisayarla her türlü jump yapabilirsiniz. Bir istisna dışında : q3tourney2 haritasındaki teleport jump. Bu jumpı gerçekleştirebilmek için gerçekten iyi performansa sahip bir bilgisayara (kıstas olarak sabit 125 fps verebilen) sahip olmalısınız.

|Teşekkürler OUU|

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu içeriğe yorum atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış
Sadece kayıtlı kullanıcılar yeni yorum yapabilir.
Beğeni Takipçi Üye Takipçi
Benzer Sayfalar
  • Lag hakkında herşey

    November 10, 2009

  • Soldat Hakkında

    July 26, 2006

  • Modeller vs Maplar Hakkında...

    December 31, 2005

  • Mu OnLine hakkında biLgi..

    May 06, 2006

  • Hazine Haritaları ve Definecilik Hakkında

    July 08, 2008



  • Son Forumlar
  • Sayfalar
  • Venus
    World of UO 17 Şubat'ta Yeniden Başlıyor

    Sunucular 4 days önce

  • wilddeath
    Paladin UO

    Sunucular 2 weeks önce

  • Nefrelius
    Yeni karakter isim kontrolü

    Sphere Scripting 3 weeks önce

  • UO Victory
    Şuan oynanacak uzun soluklu server

    Sunucular 3 weeks önce

  • Erlik UO
    Erlik UO II ServUO - RunUO

    Sunucular 1 months önce

  • beth
    Tc Simülasyonu Uo Server

    Sunucular 2 months önce

  • dealer666
    UO AOS PvP Free Shard

    Sunucular 2 months önce

  • beth
    Ultimate World

    Sunucular 2 months önce

  • Bütün bir yıl çok çalıştılar, çok fazla mücadele ettiler ve artık sona geldiler.

    ESL One Cologne 2017

    June 30, 2017

  • Activision yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Cod:MW Remastered, Infinite Warfare’den ayrı bir oyun olarak satılmaya başlanacak.

    Call of Duty Modern Warfare Remastered açıklandı!

    June 24, 2017

  • Artık gelenekselleşen Steam mevsim indirimlerinin en sevileninin zamanı geldi kapımıza dayandı.

    Steam Yaz İndirimi 2017 Rehberi

    June 22, 2017

  • Ultima Online için unoffical DLC

    Ultima LandFall

    June 18, 2017

  • Simple Radar - Kullanışlı ve Basit Radar

    June 03, 2017

  • CS:GO FPS Arttırma ile ilgili detaylı bilgilendirici faydalı döküman

    CS:GO FPS Arttırma ile İlgili Herşey

    May 28, 2017

  • Easy Vibrance enhancer v1.3.0.1

    May 09, 2017

  • Vibrance GUI

    March 31, 2017

Menü

ANASAYFA
FORUM
DOKÜMAN
DOWNLOAD
İLETİŞİM
Ideamedia
© 2004 - 2023 Ultima-Strike. Her hakkı saklıdır.