Hesabına erişemeyen eski üyeler Discord üzerinden yardım alabilir.
Adminler Konuyu Sabitlerse Sevinirim...

Role-Play

Çoğu UO oyuncusu Role Play terimini kullanmaktadır. Fakat yaygın kullanımına rağmen tam olarak nedir, ne işe yarar ve UO için neden bu kadar önemlidir? Ya çoğu kimse tarafından tam olarak bilmemektedir ya da zaman içerisinde unutulmuştur. Bu konuya değinmemin asıl nedeni, herkesin büyük emekler verdiği bu oyunun tüm incelikleriyle tanınmasını ve daha da zevk alarak oynanmasını teşvik etmektir. Role Play kavramını açıklamadan önce bağlantılı olan diğer konulardan da bahsetmek istiyorum.

Ultima Online Nasıl Bir Oyundur?

Ultima Online, çok sade olarak: Origin Systems ve EA Games yapımı, MMORPG türü bir oyundur. Piyasaya çıkış tarihi 30 Eylül 1997' dir.

MMORPG Nedir?

İngilizce anlamı Massively Multiplayer Online Role Playing Game' dir. Türkçe olarak da, geniş kitlelerce oynanan Online rol yapma ve çok sayıda kişinin internet üzerinden beraberce aynı dünyada, eş zamanlı olarak fantezi dünyasına daldığı oyun şeklinde tanımlanabilir. İşte Ultima Online; konusunu eski çağlardan alan ve karakter geliştirme sistemine dayanan, geniş bir fantezi oyunudur.

Role Play (RP) Nedir? Neden MMORPG Türü İçin Bu Kadar Önemlidir?

Role Play: Türkçe manası ile rol yapmak demektir. Aslında bir tiyatroculuk işidir. Günümüzde FRP (Fantastic Role Play - fantastik rol yapma) ve MMORPG türü oyunların artışının yegâne sebebi ise bu tür oyunlara olan arz ve talepten kaynaklanmaktadır. Bunların başlıcaları Ultima Online, World of Warcraft, Lineage, Everquest, Knight Online vb. dir. Adı geçen bu tür oyunların hepsi aslında rol yapmak amacı ile yapılmış oyunlardır...

Peki Neden Ultima Online?

İnsanların aklında internetin yaygınlaşması ile gelen bir konu, "sanal dünyada yaşamak" tır. Birçok filme de konu olan bu fikir, Origin Firması tarafından ilk defa başarılmıştır. Ultima Online adını verdikleri sanal dünyada yaşamı sağlamak için geliştirilen bu oyun şu anda popüler olan bütün Online oyunların anasıdır aslında. Peki, neden hala UO dersek; Ultima Online' ın özelliği aslında bir çok insanın ilgisini çekecek bir zaman ve mekânda geçmesinden öte gelir. Bununla birlikte Script sistemi birçok şeyi mümkün kılabilir. Kısacası hala Ultima’ nın seçiliyor olmasının tek sebebi insanların bu oyun üzerinde keyfe keder değişiklikler yapabiliyor olmasından başka bir sebep değildir...

Nereden Çıktı Bu Role Play İşi?

İlk olarak 19' uncu yüzyılda J. J. R. Tolkien ilk fantastik kurgu kitabını yazdı: Orta Dünya Efsaneleri. Orta Dünya' nın yazılma amacı çok farklı olabilirdi. Lâkin ana sebep, yaşadığımız dünyadan memnun olmama ve daha başka dünyalar olabileceğini hayal etmekten öte bir şey değildir. Üstat Tolkien' in eserleri sayesinde dünyada yeni bir edebiyat biçimi veya daha doğrusunu söyleyecek olursak, yepyeni bir akım oluştu: Fantastik Kurgu... İşte bütün bu olanların ardından birçok fantastik kurgu yaratıldı. Bunlardan en bilinenleri: Ejderha Mızrağı Efsaneleri, Dark Sun, Unutulmuş Diyarlar, Ravenloft vb.

Ayrıca Ultima' nın kendi fantastik kurgusu vardır. Yani Britain denilen büyük şehir aslında İngiltere değildir. Daha sonra gene 19' uncu yüzyılın ortalarında psikiyatrlar bazı hastalarında yeni bir şey denemeye başladılar. Mesela hastalarını Orta Dünyada' ymış gibi yaşamalarını telkin eden psikologlar çıktı ortaya. Bu hastalar üzerinde çok olumlu etkiler yarattı ve çok hızlı bir iyileşme söz konusu oldu. Daha sonra tedavileri biten hastalar bu küçük oyunu çevrelerine yaymaya, oynamaya ve oynatmaya başladılar. İşte bu da RP' nin veya FRP' nin doğuşu olarak yorumlanır.

Genellikle bu oyuna ilk başlayan kişiler, oyunun amacını veya sonucunu çok merak ederler ve aldıkları cevabı yadırgarlar. Oyunun belirgin bir sonu yoktur; yani oyun, oyuncular istemediği sürece bitmez. Çünkü oyunun amacı, aynen gerçek hayattaki gibi yaşamaktır. Tabi tek amaç hayatta kalmak da değildir. Çünkü iyiliğin temsilcisi bir Paladin' in (şövalye) tehlike anında kendi hayatını gerekirse arkadaşları için feda etmesinden daha doğal bir durum olamaz. Tabi bir hırsız da aynı şekilde, arkadaşlarını satar ve gerçekte kötü bir şey olan çalmak eylemini yapar...

Peki Neden Rol Yapmalıyım?

Aslına bakacak olursak bu oyunu oynayan herkes öyle ya da böyle rol yapmaktadır. Kimisi savaşçı, kimisi büyücü, kimisi de dilenci rolü yapmaktadır. Herhalde bu güne dek, herhangi bir fantastik karaktere bir özelliğinden dolayı deyim yerindeyse hayran olmuşsunuzdur. Onun gibi olmak istemişsinizdir. İşte Role Play sayesinde tamamen o gibi olmak ve hatta daha iyi olmak mümkündür.

Rol yapmak mantık ve yaratıcılık işidir, hayal gücünüze göre aşırı zevkli olaylar yaratabilir ve eğlenebilirsiniz. Size bir arkadaşın yaşamış olduğu küçük bir anı ile Role Play mantığının ne olması gerektiğini onun ağzıyla anlatacağım:

"Geçenlerde ender bir durum geldi başıma ve internet kafeye gitmek zorunda kaldım. Açtım oyunu, RP yapıyorum. Çocuğun teki geldi yanıma sormaya başladı:

- Abi ne yapıyorsun?
- RP yapıyorum.
- Neresi burası?
- Bir han, ben de şefim.
- Hımmm, neden koşmuyorsun yavaş yürüyorsun?
- Sen gerçekte her yerde koşuyor musun?
- Hayır... Peki o adam neden atını dışarıda bıraktı?
- Sen kafeye hiç arabası ile giren bir adam gördün mü?
- Yooo ?
- O zaman?

Bu kısa konuşma onun dahi RP' ye ilgi duymasına neden oldu."

Role Play Adına Son Bir Örnek:

Role Play, karakteriniz nasıl bir kişiliğe sahip ise, olaylara öyle tepki vermektir. Role Play, eğer yapılırsa birçok oyunu daha da güzelleştirir. Tabi Role Play sadece Ortaçağ gibi ögelere has olmamakla beraber, gelecekte geçen oyunlarda da kullanılabilir. Sahip olduğunuz karakteri özümseyip, onun gibi davranmalısınız. İki oyuncu arasındaki örnek bir para isteme konuşması:

Role Play yapmadan:

- Vay Rıfkı Abi naber?
- İyilik Muzaffer, senden?
- İyi iyi... Abi bir 5k versene nolur?
- Al ulan, istediğin para olsun :) senden mi esirgeyeceğim!
- Eheuehe sağ olasın abi.
- Eyvallah ciğerim…

Role Play yaparak:

- Merhaba dostum, nasılsın?
- İyiyim, sen?
- İyiyim sanırım... Bir şey isteyebilir miyim senden?
- Tabi, ne vardı?
- Acaba bana 5000 altın borç verebilir misin?
- Tabi, buyur.
- Ah çok teşekkür ederim. Bu iyiliğini asla unutmayacağım.
- Ne demek lafımı olur?

Role Play' in oyunlarınızı güzelleştireceğine emin olabilirsiniz.

Son Söz:

Kısacası Role Play mantığı işte budur. Yaşadığın zamanın ve mekânın içinde gerektiği gibi davranmaktır. Bilgisayarın başındaki kişiliği bir kenara atmak, farklı ve değişik kimliklere bürünmenin ve tadını çıkartamadığınız hayatın tadına varmaktır... Sizlerden ricam kendi iç dünyanızda sadece aksiyon veya savaşa önem vermemenizdir, zira bu hem sağlıksız hem de sıkıcıdır. Tabi buna rağmen istediği şekilde oynamak, herkesin kendi özgür iradesine kalmıştır. Kim nasıl oynamak isterse, öyle oynar...


Not:Alıntıdır Bilginize..

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.