Ultima online bildiğiniz üzere 1997 yılında online oyun olarak biz oyuncuların hizmetine girmiş orta çağ üzerine kurulu eğlenceli bir yapıdır. Ultima Online diğer online oyunlara göre daha gerçekci bir hava katmaktadır. Nasıl bir insan balık tutuyor ve satıyorsa aynısı ultima dediğimiz oyundada yapılabilmektedir. Oyunun oynama yaşı yoktur ancak içerdiği şiddetten ötürü küçük arkadaşlarımızın oynamaması daha yararlıdır. Neyse pek fazla ultima hakkında yorum yapmaya yazı yazmaya gerek yok çünkü hepimiz ultimanın nasıl bir oyun olduğunu biliyoruz. Ancak yıllardır oynayan bir çok insan hala Role Play, Power Play ve Player Versus Player kavramlarını bilmemektedir. Sizlere ultima ile olan ilişkilerini anlatacağım ancak genel bir bilgi vermek gerekirse sizlere tüm bu kavramların FRP olduğunu söyleyebilirim.

Fantastic Role Play (FRP)
FRP bir kişinin veya birden fazla kişinin doğaçlama oynadıkları oyun türüdür. Yer, zaman, konu, kişi, ırk, din, dil hiç fark etmez. Tamamen doğaçlamadır. Kendinizi baştan yaratabilir kah Kral kah hizmetkar kah katil kendinizi canlı olarak istediğiniz her varlığa koyabilirsiniz. Bazen bir ejderha olup köy kasaba yıkabilir yada en basit örnek bir kıza aşık olabilirsiniz. Tamamen hayal gücünüze ve doğaçlamanıza bağlıdır. Her alanda rol yapabilirsiniz bazen kağıt üzerinde bazen oyunlarda. Kağıt üzerinde bir hikaye yazabilirsiniz ama bunu sadece zihninizde canlandırabilirsiniz ama oyun esnasında yazmanıza gerek yoktur o anda tamamen doğaçlama yapabilirsiniz belkide o anda yaptıklarınızı bir kağıt üzerine geçirirsiniz kim bilir bu yüzden ultima online FRP üzerine en uygun oyun türlerindendir. Frp bir çok türlere ayrılıyor Hard Role Play, Power Play vb...
Bize lazım olan Role Play ve Power Play türleri.

Power Play:

Power Play adı üzerinde güç oyunudur. Burada amaç rol yapmak değil ganimet toplamaktır. Belli başlı kalıplara uyulmaz veya doğaçlama yapılmaz. Herhangibi bir karakteri canlandırmanıza gerekte yoktur bu yüzden çok basit bir oyun türüdür. Amaçsız sayılabilir tek yapmanız gereken ganimet çıkarmak, ganimet toplamak.

Role Play:

Role Play'de adı üzerinde rol oyunudur. Burada bir karakteri canlandırıp belli başlı bir süreçten geçip sonrasında güçlenmeye bakarsınız. Anlatacak aslında pek fazla birşey yok. Rol yapacağınız karakterin dil, din, ırk, yetenek ve kişiliği ön plandadır. Bir elf kara elf ile aynı tarafta yer alamaz. Bir human elfçe konuşmaz. Bu yüzden bu özellikler Role Play türünü Power Play türünden tamamen ayırmaktadır.

Genel olarak:

Role Play'de oyuncular belli bür süreç sonrasında kendini güçlendirirler ve bu güçlendirme aşamasında herkes sadece kendi özelliklerine uyar. Power Play türünde ise bir katil bir mavi (iyi) ile iş birliği kurabilir.


Not: Umarım anlaşılabilir olmuşumdur. Yazım hatalarım için veya eksik bilgilerim için özür dilerim. Bilgili arkadaşların bu konuyu büyütmesini istiyorum çünkü son zamanlarda insanlar Role Play sunucusu açıcaz diyorlar ancak Power Play açacaklarından haberleri bile yok. Konuyu amcından saptırmayınız lütfen!!!
Master
59.2997
Güzel bir başlık tebrik ederim. Son günlerde genel olarak bu kavramlar birbirlerine oldukça karıştırılıyor.
Zaten Rp sunucusu açmaları için ilk şartı serverda rol yapımını sağlamaktır ki bunuda göremiyoruz teşekkürler çok ama çok iyi bir döküman hazırlamışsın keşke dökümanlarada ekleseydin..
Genel olarak paylaştığım bir döküman zaten mevcut açmamın amacı günümüzdeki insanların bilinçsiz olması oraya girip pek okuyacaklarını sanmıyorum ama talep yüksek olursa eklerim tabi. Biraz insnaların gözüne gokmak lazım
Paylaşımın için teşekkürler ^^
@Tymaron

Saol Paylasim Icin Iyi Oldu ![/
b]
Gerçekten güzel bir başlık ve içerik. paylaşımın teşekkürler tymaron.
:utangac1
Hah rpmi hatırlıyorum ben bunu bir yerden.Evet evet şu kavram ultimada en son zevk alarak ne zaman oynadığımızı hatırlamadığımız oyun biçimi değilmi bu
RolePlay , powerplay , FRP , RP adına ne derseniz diyin , artık Türkiye'de var olmayan şeylerdir.
Arkadaşım birazda olsa zahmet edip ilgilenenlere Rp ve çeşitlerini yazmaya çalışmış , emeğine saygılıyız.

Ultima bitti diyenler için ise cevabım , Ultima Türkiye'de zaten hiç bir zaman düzgün bir şekilde var olmadı.Avalon kapandığı gün Ultima Türkiye için bitti.Ondan sonraki serverlarda insanların emeklerini ayaklaklar altına alan , staff'ların çocuk bahçesine çevirdiği ve "edit" değilsen pvp yapmanın imkansız olduğu yerler olmaktan bir adım öteye gitmedi.(RunUO için konuşuyorum , Sphere hiç oynamadım).

Bu saatten sonrada zaten Knight Online ve World of Warcraft vs. vs.gibi oyunların gölgesinde kaldığından dolayı Ultima Online'ın Türkiye adına daha fazla yol alabileceğini hiç zannetmiyorum.Dolayısıyla da aslında bundan 7-8 sene önce yaptığını zannetiğim RolePlay'in aslında Türkiye'de hiç bir zaman olmadığını şu anda görüyorum ve Ultima'ya paralel olarak Rp'nin de yol alması artık imkansız gibi bir şey.

Yakın zaman içerisinde Ultima'nın yeni eklentisi Stygian Abyss çıkacak.Yeni ırk(Gargoyle) ve yeni skiller(Imbuing) olacak.Ama benim Türkiye için beklentim gene sıfır.Çünkü daha ülkemizde bu oyunun ruhu anlaşılmış değildir , anlaşılamayacakta.Zaten bunu anlamanın en kolay yolu , EA Games'in orjinal sitesi olan "uogamecodes.com" gibi sitelerde dahi Türkiyeden alış-veriş yapmanız mümkün değil.Yani Türkiye'den o kadar az oyuncu var ki , bizi kaale bile almıyorlar.Bu da ne kadar "beleşçi" bir toplum olduğumuzun başka bir göstergesi.

Bazıları bu oyunu "Orta Çağ" oyunu zannediyor , bazıları ise "Lotr(Lord Of the Rings)".Aslında Ultima Online ikisi de değildir.
Ultima Online Sosaria dünyasında geçen ve kendine özgü özellikleri bulunan bir dünyadır.
Elf'ler ve diğer bazı ırklar Tolkien'nin eseri olabilir fakat artık o kadar çok kişi tarafından kullanılmıştır ki , bu ırklar Tolkien'nin adeta bir "Fantasy World" dünyasına büyük bir armağanı haline gelmiştir ve önce romanlar ile başlayan bu ırk "hırsızlığı" oyunlar ile günümüzün teklonojisi ile oyunlara uyarlanmış ve bu şekilde devam etmiştir , ediyorda.

Aslında yaklaşık 10 yıldır bu Ultima Online denen oyunu "aralıklarla" oynamaktayım ve başladığım ilk günden bu yana RolePlay'in içindeyim.Dediğim gibi şimdi baktığım zaman Türk serverlarında sadece vakit kaybettiğimi görüyorum.
Maalesef Ultima oynayıp Rp yaptığımızı zannederek takılıyormuşuz.

Şu an OSI'de Ultima oynamaya devam ediyorum ve Ultima'yı gerçek anlamda oynadığımı söyleyebilirim.İlk girdiğim günden itibaren bunca senedir saçma sapan "Türk" admini tripleri çektiğime mi yanayım , yoksa Ultima oynadığımı zannederek bir gün sabah kalktığımda bütün emeklerimin server'ın kapandığında gittiğine mi yanayım ?

Argo tabiriyle RolePlay'in "kralını" OSI'de gördüm.Gerçekten Ultima Online oynamak isteyen varsa benim söyleceklerim bunlardır...
@Manuel Calavera
Katılıyorum

//Gereksiz mesajlar silinmiştir.
Manuel Calavera : RolePlay , powerplay , FRP , RP adına ne derseniz diyin , artık Türkiye'de var olmayan şeylerdir.
Arkadaşım birazda olsa zahmet edip ilgilenenlere Rp ve çeşitlerini yazmaya çalışmış , emeğine saygılıyız.

Doğrusu ben İstanbul'da vampire:the masquarade'den tut, DnD 4th'a , zombie survivallara kadar her türlü rpg yi oynuyorum şu anda Bursa'dayım ve "changeling the lost" oynamak için arkadaşlarımı ikna ediceğim, size şöyle diyeyim, FRP oyunlarını sadece ultima ile kısıtlamayın.Elf'ten tut pegasus'a birçok yaratık zaten J.R.R 'ın Arda evreninde yer alıyor. Ama hepsinin başka yorumları oluyor. Sentaurların ozanlıklarından tut kara elflerin kötü/iyi kalpli olmasına kadar hatta renklerine kadar herşey farklı yorumlanıyor.Hatta Warhammer'a göre her ırk kendince haklı hatta bazı iki arasındaki savaşlar bile kendilerine göre kendileri yenmiştir. Yani herzaman görüş açısı farklı ve frp de hiçbir zaman sona ermez öyle kolay kolay.
hedene yanlış anlamışsın arkadaşımızın demek istediği Ultima Olarak bitti.
Bende sadece Ultima ile sınırlı kalmayın diyorum.
Ultimaya bağlı kalan bir çok arkadaş var. Gerçekten rol yapmayı sevseler bir kağıt üzerinde yaptıkları rol'den bile zevk alırlar
Arkadaşlar dediğiniz gibi mutlaka her oyunda RP yapılabilir , sorun bu değil zaten.
Istersen gidersin GTA'da bile Rp yapasın ki zaten yapıyorsun görevlerini yaptığın sürece.
Burada ben UO üzerine yazdım çünkü gördüğünüz üzere Forum Ultima Online Forumu , RolePlay Bölümü'de
Ultima Online'nın RolePlay bölümü.Benimde tek oynadığım oyun budur , ve kalkıp bu forumda başka oyunların Rp'lerine girmem
birazda saçma olur.Zaten diğer MMORPG oyunlarında ki Rp ile çok fazla bilgim yokken hiç doğru olmaz.
Sonuçta burada konu Ultima adı altında açılmış , gidip başka bir oyunu anlatmak olmaz.

hedene benim ilk paragrafıma takılmışsın.Orada da bahsetmek istediğim yine UO'dur.Türkiye'de FRP , RP yok demekte yanlış olur çünkü.
FRP'nin Türkiye'ye girişi uzun zaman önce "Magic Kartlar" sayesinde oldu.Halada İstanbul'da bazı yerlerde hobicilere hizmet veren yerler var.
Benim dediklerimin hepsi Ultima Online içindir yanlış anlaşılmasın.Diğer oyunları oynamadığım gibi oralarda yapılan Rp hakkında bir bilgim yoktur.



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.