Pvp bilindiği üzere anlık keyif veren cs tarzı oynanışı olan öldürme ve yoketmeye dayalı bir oyun teması (sevmem de)
Rp ise karakter oluşturup bunun rolüne girme durumu diyebiliriz. Skill ve pvp 2.ci planda kalır.
Yıllarca sunucular ya rp olarak açıldı yada pvp. Kitle herzaman ikiye bölündü. Oyuncu potansiyeli yarılandı. Tamam pvp arzulayan coktu ama emek veren az sayıda olan rpcilerde herzaman sunucuların sadık olan zaman ayıran playerlarıydı.

Peki bu ıkı grubu birleştirmenin bir yolu yok mu? Olamaz mı?

Bir map ve iki ırk düşünün.Bu iki ırkın adının önemi yok. Elf olabilir, Human olabilir yada Gm'in kendi yaratacağı 2 ırk olabilir. Ama bu ırk ayrımı pvpci ve rpci oyuncuları ayıran ana nokta olacak.

Oyuncu karakter açarken seçenek sunulacak. Rp mi Pvp mi? Pvp seçenler farklı bir şehirde oyuna başlar, sadece bu pvp (ırkının) kullanabileceği stone'ları kullanarak Gm'in belirlediği skill seviyelerini otomatik seçerler. Misal warlock'u seçen otomatik warlock yetenekleri ile donatılır. Ve pvp ye istedikleri gibi başlarlar.

Diğer yandan Rpci arkadaşlar yine sefil skill seviyesinde oyuna başlayarak kendilerini yavaş yavaş geliştirmeye çalışıp rp yaparlar.

Peki pvpci playerların abuk sabuk konuşup rpci arkadaşlarının muhabbetlerinin içine etmeleri nasıl yokedilebilir?
Bu büyü atarken kullanılan ibranice bir yazı vardı? Belki o yazı ile bu iki farklı türün tüm konuşmaları engellenebilir. Yani Rpci adamlar birbirleri ile anlaşabilip, pvpci adamlarda fenerden cimbomdan konuşurken farklı bir dil geçeceğinden rp yi bozmaz, farklı ırk farklı dil nedeniyle anlamaz...
Böylece rp bozulmaz rahat rahatta dün gece ki maçın muhabbeti yapılabilir.

Öte yandan düşününce kimse rp oynamaz gibi bir hava doğabilir. Ama bu şartlarla dengelenebilir.

Pvpci arkadaşlara sabit skill veren stonelar sayesınde skilleri belli bir limitte tutulabilir. Misal 90 sws/90 tactic gibi ama rp oynayan adam epey zaman alsa da skillerini 100 e çıkartabilir.. Aynı zamanda Pvp ci arkadaşlara yine sabit item seçenekleri sunulabilirken Rp ci crafterlar farklı itemler yapabilir. Ve bu rpciler ve pvp ciler birbirlerinin itemlerini kullanamazlar.

Elbetteki itemini alan pvpciler rpcilerin kapısına dayanacaktır ve reskill gibi bi sürü acımasız olay yaşanacaktır. Ama bu rp oynayanlara ayrı bir tat verir bence. Sonuçta rpciler için kolay oyun olmaz ve şehir dışı gerçek anlamda tehlikelerle dolu olur.

Bu sistem hem rpcileri rp yapma olanağı sunar, hemde pvpcilere hemen pvp yapma, rpcileri basma yada basılma gibi olanaklar sunar.

Tek yapılması gerekeen pvpcilerin itemlerini ultra abartmamak olur. Standart +6 yada +9 standart binekler (renkli değil) üstüne shadow tarzı bir set yeterli olabilir. Sonuçta karşısındakinde de aynı itemler olacak. Hele rpcilerde hepten chain mail felan olacak. Ama Valo setle gezende rpciler (cok ilerde) olabilecek.

Sonuç olarak 2player tarzınında bir arada olabileceği bu sistemde eminim çoğu powerplayci yavaş yavaş rp ye kayabilir.

Haritaları sıfırdan yapan, ırkları yaratan, çicekleri sulatan admin arkadaşlarımıza bu scriptleri yazmak okadar da zor gelmz diye düşünüyorum..

Sadece fikir vermek adına yazdım.
oyunun oynanabilirliği daha çok rp sever / pvp sever ayrımcılığından kaynaklanmıyor. bu daha çok seviye meselesi. günümüz pvp sunucularında oynayanların %70den fazlasının ne yazıkki lugatı bozuk. senin dediğin oyun tarzına pp deniyor zaten. bir nevi hızlandırılmış rp gibi. rp deyince insanların aklına direk skill kasması çok zor hiç aksiyon yaşanmayan bir sunucu şekli geliyor. aslında bunun yanlış olduğunu ne yazıkki yeni nesil ultima online oyuncuları kavrayamıyor.

Bu konu kortez tarafından düzenlendi(2012-03-03 15:21, 12 yıl önce)
RP çok farklı bir kavram çok basite indirmişsiniz. Ayrıca oyun teması aslında orjinalinde RP ve PP olarak 2 kavramdan oluşmaktadır. RP ve PP arasında benzerlik varken PVP tamamen bu iki türden farklıdır. Bir şey anlatmaya çalışırken iyice araştırsanız bu yanılgılara düşmezsiniz. Yıllardır bu böyle, herkes ultimanın RP ve PVP'den oluştuğunu düşünerek tamamen Fantastik kurguyu hiçe sayıyorlar.!
yurtdışına açılın biraz 400ün altına düşmeyen çok server bulursunuz. türkiyede aynı bokun lacivertiden tut pembesine bir ton shard varken ister rp olsun ister x her türlü düşüyor oyuncu. niye hala türkiyede uo oynarsınız ki. güven yok, seviye yok, kuyu kazma tabanlı vs. vs.
Xantier : yurtdışına açılın biraz 400ün altına düşmeyen çok server bulursunuz. türkiyede aynı bokun lacivertiden tut pembesine bir ton shard varken ister rp olsun ister x her türlü düşüyor oyuncu. niye hala türkiyede uo oynarsınız ki. güven yok, seviye yok, kuyu kazma tabanlı vs. vs.

Adama türk sunucularına bok atmaktan bir türlü sıkılmadı.Evet sen açtın yapamadın sunucunda harcaman gereken vakti OSI'de harcadın dolayısıyla başarısız oldu.Bırak artık şu tarz mesajları da insanlar bir kerede "Aha xantier gene tanrı moduna girmiş" demesin

Konuya gelirsek bence pvp bir seçenek olmamalı.Ultima oyuncularının yaptığı en büyük hata gidip pvp sunucularında oynamaları.Çok ufak bir soru sormak istiyorum.Role play oyuncuları yanlarında bulunan sayısız tanrı ile mi devam edecekler oyuna ? Rol yapma sunucusunda değil adept master ve grandmaster çok üstün seviyelerdir.Bunlardan world üzerinde bir kaç adet bulunur ve dünyada ki yüce insanlardır.Her türlü iş ellerinden gelir.Farklı bir konumdadırlar.Öte yandan iki adım ötede ki pvp oyuncularına baktığında binbir türlü saçmalıkla beraber(itemler) tamamı 100den oluşan yetenekleriyle rol yapan oyuncuların yanında bulunması bile oyuncunun keyfini kaçırabilecektir diye düşünüyorum fakat pp sunucusunda rp yapılabilir.Yapanlarda var ancak sunucu seçimi çok önemli her sunucuda yapılamaz :)
öö törk sönöcölörö fötöh 1453 modundan çıkın. birinin öyle şeyleri demesi affedersin de hiç şeyimde değil. ayrıca saldırarak savunma modundan da bir çıkamadın senelerdir. hiçbir postumda açtığım herhangi bir servera referans vermememe rağmen her seferinde aklınca saldırılacak nokta olsun da ne olursa olsun kafasıyla postlar gördüm.
@Xantier
Hangi yabancı sunucuda oynadın ? // Konuyla alakasız bir şekilde soru sordum pardon. Konuyu okumadım bile. Sadece O b.k atma olayı için merak ettim :)
Olamaz pvp oynıyan hazırcı demektir rp oynıyan adam emekle kasıyor demektir :)
^Avatar^ : @Xantier
Hangi yabancı sunucuda oynadın ? // Konuyla alakasız bir şekilde soru sordum pardon. Konuyu okumadım bile. Sadece O b.k atma olayı için merak ettim :)

osi europede önce baronship of coveda takıldım, uo demise şu an uo second age.
Master
59.2997
RP/PP/PVP şeklinde ayrıma zorlayan/zorlanan bizleriz. Gayette bir arada oynarlar. Tabi bu durum insan olduğunu bilen karşıdakine saygı duyan topluluklarda geçerli. Bizde, "RP ağırlıklı oynayacağım" dediğinde asalaklar hiç olamayacak hızda başına toplaşabiliyorlar. PP/PVP oynayanlara da RP'ciler kötü yaklaşıp onlar da onların içlerinde gezinip zorla yaptıklarını direttirdirmek, yaptıklarını illa benimsetmek için uğraşıyorlar. Herkes kendi istediğini kendi köşesinde yaparsa neden olmasın?
git ortalama bir türk sunucusuna gir rol yapmaya çalış 2 tane internet kafe abazası yaklaşıp baksana rp yapıyolar :D tarzında konuşmalar falan başlıyor. hayır sanki denemediğim bir şey. denemeden atıp tutmuyorum. bu arada 2-3 kişi rol falan yapılmaz. gerçekten insan gibi kodlanmış npcler olmadığı sürece yatar yani o iş. çok büyük bi örgütlenme lazım. o yüzden rp shardları tercih ediliyor zaten. ama onun dışında oyuna yeni başlayan bir kişi tek başına bile rol yapabiliyor keşfetme hırsıyla. keşfetme/maceraperestlik/hayalgücü yatıyor işin temelinde yani. ilk ikisi bütün heyecanı verenler, 3.sünde ise artık daha fazla insana ihtiyacın var. çünkü keşfedecek bir şeyin kalmamıştır artık
Belli bir takım oluşturup yapın rp nizi.Yani bir sunucuda herkezin saygı göstermesinide beklemek dünyanın hiçbir sunucusunda yok.
Xantier böyle bir sunucu olursa oynarım diyosun yani Türk sunucularında. o zaman gereksiz tartışmayada gerek yok. eminim benim kadar birçok kişide düşünmüştür tıpkı benim gibi bu tarz bir sunucu açmayı. ama benim korkumda tıpkı herkes gibi o kadar uğraşıp sonunda herhangi bir nedenden dolayı boşa gitmesi. birde tabiki zaman önemli. bunun yapılabilmesi için bir kaç kişinin bir araya gelmesi ve iyi organize olması gerekli. bende kendim açmadıysam Türk sunucularında takılmıyorum. geçen seneye kadar Abyss de oynuyordum fakat Türkiye'de böyle bir sunucu olursa seve sevede oynarım.
Master
59.2997
Xantier : git ortalama bir türk sunucusuna gir rol yapmaya çalış 2 tane internet kafe abazası yaklaşıp baksana rp yapıyolar :D tarzında konuşmalar falan başlıyor. hayır sanki denemediğim bir şey. denemeden atıp tutmuyorum. bu arada 2-3 kişi rol falan yapılmaz. gerçekten insan gibi kodlanmış npcler olmadığı sürece yatar yani o iş. çok büyük bi örgütlenme lazım. o yüzden rp shardları tercih ediliyor zaten. ama onun dışında oyuna yeni başlayan bir kişi tek başına bile rol yapabiliyor keşfetme hırsıyla. keşfetme/maceraperestlik/hayalgücü yatıyor işin temelinde yani. ilk ikisi bütün heyecanı verenler, 3.sünde ise artık daha fazla insana ihtiyacın var. çünkü keşfedecek bir şeyin kalmamıştır artık

Ultima (bak online demiyorum) bilgini ve yapabildiklerini gayet iyi biliyorum. Ama RP kavramını herkes gibi sen de çok fazla abartıyorsun. RP illaki süslü sözler söylemek, sürekli böyle belirli çizgide hareket edip kendini kasmak değildir. Her oyunda RP yapılabilir. Doğal davrandıktan sonra action esnasında bile RP yapılabilir. Çok büyük örgütlenme, yapay zeka veya tamamen RP üzerine oluşturulmuş sunucu veya sistemler gerekmez benim düşünceme göre. RP sunucusu ve diğer sistemler yalnızca senin daha rahat ve huzurlu davranmanı oyununu oynamanı sağlar.

Biz RP'den ve ortamlarından çok fazla şey beklediğimiz ve üstte dediğim gibi birilerini sürekli zorladığımız için ters tepiyor herşey. Bundan bir 2-3 yıl önce Fatalwar adlı bi sunucu vardı. RP sunucu değildi. Yapılan sistemlere göre yorumlarsak RP ile uzaktan yakından alakası yoktu. Ama oyuna girip bir süre geçirdiğinde o havayı hissediyorsun. Kimse kasmıyordu kendini RP yapmaya veya öyle oynamaya ama öyle bir düzen vardı ki istesen de istemesen de böyle oynuyordun. Farketmiyordun. Şimdi bu kıvamı tutturan ve tutturabilecek kimse yok. Çok fazla oynuyoruz herşeyle. Herşeyi yapabildiğimizi herkese göstermek için çok fazla kasıyoruz. Bütün mesele bu. Nebula Ocak paketi ile ufak oynamalarla neler neler yapılıyor ve yapıldı. O koskoca dediğimiz imrendiğimiz Revolution, eskilerden Fatalwar hep bu temeli kullandı üzerine ilaveler yaparak.

Kısaca herşeyi çok büyütüyoruz. Biraz sade ve doğal düşünmek, basit düşünmek lazım.
abi olay o değil. yani benim demeye çalıştığım şey rp shardları açın, herkes orada rp yapacak zorla tarzı bir şey gibi algılanmış ama benim asıl kastettiğim, ortalama türk shardlarında bu işi yapanlarla dalga geçildiği için nasıl rp shardlarına itildiğiydi. oyuncularda kalite olsa, millet birbiriyle dalga geçmeyecek sorun olmayacak. ama böyle böyle yapılan işten soğutuldukça artık kaçasın geliyor. bir de yine ortalama türk ppsi günümüze gelene kadar rol yapmayı kısıtlayıcı dünya sistem eklemiştir. en basidinden şehir içinde explosion potion atamamak. daha birçok temel sistem, sırf birileri pvp yapamıyor diye değiştirildi. ben bazı şeylerin olurunda bırakılması gerektiğini düşünüyorum. ayrıca lordum leydim repecisi değilim



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.