Ultima Online'ın Türkiye'de Geldiği Nokta;

Konumun içeriğinin tam olarak buraya uyup uymadığını ölçemedim ama Bölüm Kuralları konusunda yazılan şu bölüm 'Ultima Online hakkında genel konularla ilgili yardım ve bilgi paylaşımının yapıldığı bu bölümde belli kriterlere göre yol göstermek ve bilgi paylaşımında bulunmak temel ilkedir.' için buraya yazmaya karar verdim.

Öncelikle Ultime Online'nı yıllardır ülkemizde farklı kriterlerle farklı farklı tiplerle önümüze sunulan bir tepsi yemek olarak görebiliriz. Biz oyuncular bu tepsinin içinden her dilimi ağzımız sulanarak yiyen insanlarız. Yıllar önce bize babalarımız (sunucu sahipleri) basit ama lezzetli köy usulü yemekler verirlerdi. Yapımı zor uğraş gerektiren yemeklerdi. Biz bunları yavaş yavaş yerdik verilen emeğin değerini bilirdik. Bizde emek verirdik. Her lokmanın bize kattığı besini bilir ona göre hareket eder ve babalarımıza şükrederdik. Onlar bazen bizleri aç bırakacaklarını söylerlerdi yine de beklerdik yemek ne zaman gelecek diye. Ama açlığımızı belli etmezdik. Minnettardık, saygılıydık, paylaşımcıydık. 2002 lerden sonra babalarımız hazır yemek almayı, mikrodalgada 3 dk da pişirip önümüze koymayı daha yaratıcı gördüler. Biz yine saygımızdan minnettarlığımızdan yedik bu yemekleri. Ama her lokmayı atarken ağzımıza o eski günler dedik hep içimizden. Ama yine babalarımız üzülmesin diye sustuk demedik ki baba biz bundan istiyoruz. Anlamsızdı bizim için emeksizdi hazır yemekler. Sonra döndüğümüz de arkamızı çakalları gördük ağızlarından salyalar akan çakallar. Geldiler önce tabağımızı silip süpürdüler. Sonra yediği tasa tükürdüler. Biz yine de sustuk. Babalarımız dedi ki olsun zaten hazırdı, yenisini almamız ve pişirip yememiz 10 dk. Tamam dedik baba sırf saygımızdan. Bu döngüyü ultima hayatımız boyunca yıllardır yaşıyoruz. Ama isyan etmeyen insanın koyundan bir farkı yoktur;

Önce ph denen illeti başımıza getirdiniz. Ultima online'ı kalitesiz oyun, kalitesiz oyuncu kitlesiyle donattınız. Önce geldiler bizim sakin sakin oynadığımız oyunu yediler bitirdiler. Sonra geldiler o yiyip bitirdikleri oyunu her yerde kötülediler. Küfürbaz çocuklarla doldurdunuz sunucularınızı. Hiç biriniz sesinizi çıkaramadınız. Biri size hadi eski günlerdeki gibi phsız sunucu açalım dediğinde yine kolayı seçtiniz baba. Dediniz ki aptal mısın sen? Tutar mı eski köy usulü maya artık. Bizim gibi sadıkları dinlemediniz çakallarla geçindiniz. Asıl kitleniz artık onlardı sizin. Yazık size baba ki ne yazık. Yeni yemekler getirmeye çalıştınız hepsi başkalarının emeğiydi baba.

Artık birşey demiyorum ben susuyorum. Sunucu sahipleri tüm arkadaşlara buradan sesleniyorum. Burada yaptığınız işlerle övünüyorsunuz. Diyorsunuz ki 'işte ben bunu yaptım bak xx'e ne yapıyor ki' sidik yarıştırıyorsunuz. Hiç birinizde cesaret kalmadı mı baba kalkıp ben bu değilim diyecek kadar. Bekliyorduk sadece bekliyorduk eski çocuklarınızız biz büyüdük adam olduk. Sizden gördükleriyle bir çoğumuz yeni babalar oldular ama hepsi sizin gibi fos yemek üreticilerini seçiyorlar. Emek verilmeyen sunucularınızla doldurdunuz. Script yazmak sizin verdiğiniz emekse beceri kasmakta bizim vereceğimiz emek olmalı dedik susturdunuz. Buyrun koyun skill dummylerinizi tüm sunucularınıza. Buyrun açın ph'ınızı tüm sunucularınızda baba. Ama artık bu oğlunuz yok bu sofrada.

Eğer bu konuyu güzel münakaşalarla yürüterek bir bilgi paylaşımı yaparsanız sevinirim. Yine birbirine çamur atacak babalar varsa hemen çıksın konumdan.


Saygılarımla Rescue (Ahmet Anıl Atilla)
Güzel benzetme.
Ph seviyelerini bütün serverlerin düşürmesi şart oldu yoksa iyice batacak..
Bu yorumunuza artı u-s puanı vermek istedim ama daha post sayım yetmiyormuş. İşte anlatmak istediğimi okumaya üşenecek arkadaşlara kısa ve öz cevap =) teşekkürler.
Eğer emeğinin değerini bileceksen etrafınıza bakmanızı dileriz.Role play adına her zaman elimizden geldiğince desteğimizi çekmeyeceğim.Gücümüz yettiği kadar.
Son zamanlarda özellikle şu sıralar role play'a verilen destekler artmakta. Ama Türkiye'de ultima online bir yerlere gelmemiştir. Hala aynıdır belkide eagames yapımcıları görse bu durumu zor düzeltirler.
Yanlış anlamayın ancak UO üzerinde role play yapmayan kitle %95 role play yaptıgını sanan kitle %4 roleplayi hakkıyla yapan %1.. Bu oyunun rpg oldugunu bilen anlayan da o %1lik kesim.. Gayet realist (iyimser olamayacağım bu konuda) yorumum: üzgünüm ancak roleplay serverıyım diye açılan sunucuların da (yıllardır) %95inin de roleplayle uzaktan yakından alakası olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.. 7 yıllık uo hayatım içinde işte bu tam bir rp serverı dediğim tek proje kovuktu.. Ph ı kapatıp tamer vendordan atları çekip "twillight" mantıgıyla servera ırk vb ekleyen ve kendine gururla rp serverı diyen onlarca server gördük şuana kadar.. İnsanımız demeyeceğim; uo dünyasından türk insanları pp ile rp'yi ayırt edemiyor hala.. Şuanda bulunan ve açılması gündemde olan rp adı altındaki hiçbir serverın da "rp serverı" olarak nitelendirilmesini haklı bulmuyorum..
Konum ile alakalı mesajlar atarsanız sevinirim.
Aslında oyunun özüne göre bakarsak bu tamamiyle konuyla alakalı; roleplay bilmeden bu oyunu oynayan çocuk-büyük o %95lik kesim zaten oyunu bu hale getirdi.. Nedenini de söyleyeyim, bir ko silkroad gibi oyunda kendi serverınızı açamazsınız, edit olamazsınız.. Ancak bu işi icra edenler de destek verenler de olayı ego tatminine vuranlar olduğu için bu oyun bu hale geldi.. Egolarını daha hızlı tatmin edebilmek için ph açtılar o yüzden sıkılınca sıkışınca server kapatıyorlar.. Sonra tekrar açıyorlar.. Az mı gördük neler geçti? İsim vermek istemiyorum ancak, bir owner kişisinin 11 server açtığını buradaki herkes biliyor.. Bu kişi her serverda dolu edit yaptı, üstelik hiçbir albenisi olmayan serverlarda yazılan 3 4 scriptin adını değiştire değiştire türk insanının önüne koydu.. bunu son yapışına kadar da her seferinde serverı 200+ gördü.. Bunu yapan da yapana destek veren player da hepsi bu noktada suçlu.. Ve malesef ki bunların tamamı ego tatmininden geliyor.. Türk insanının büyük bölümünün genel bölümünün mantığı da bu değil mi zaten.. Küçük yerlerin büyük insanları, kabadayılar, internet cafe abileri, mahalle kavgaları.. Problem aslında ne oyunun free shard'a izin vermesinde ne de oyunun eskimesinde.. İş türk insanının kafasında bitiyor.. Ve malesef ülkemizde bu oran o kadar büyük ki.. Bu oyun bu yüzden bu halde..

Dipnot: UO hiçbir zaman eskimedi.. UO fantastik bir online rol yapma oyunudur. Ve bu işten azıcık anlayan bilir ki uo'nun var olduğu 98'den beri gerek hikayesi, gerek hayata uyumlulugu, yelpaze genişliği vs online oyunlar arasında en iyi oyundur.. KO,Silkroad, hatta ve hatta wow dahi uo'nun roleplaye bu kadar uygunluğunu geçememiştir, bu gidişle de geçemez..
Uo nun oynanıs biçimini tartışmıyoruz isteyen Role yapar isteyen yapmaz bunu zoraki kılmanın bir anlamı yoktur. Uo bir role play oyunudur. Pvp tarzı serverler haricinde açılan tüm serverler Rp sunucusudur. Pp yi kim icat etti birisi çıksın söylesin. MMOPPG ne zaman olduda bizim haberimiz yok. Uo yu yozlaştıran en önemli etken Ph seviyeleridir. Kısık tutun oynayacak oyuncu illaki girip oynar. Aman oyuncu xxx serverine gitmesin diye verilen tavizler vs vs. Artı olarak al sana Ph diyorsunuz bunuda anladık e bırakında hakkıyla gitsin pvm yapsın.. Onlada uğraşılmaz biz iyisimi dummy koyalım. E mezarlarda neden skeleton var? O spawnları süsmü yaptınız? 60 lık reg 50 bandaj haydi savaşa. Yeni nesili buna sürüklediler şimdi uğraş dur.Şimdi sende server açtın sende yapmadınmı diye sorabilirsiniz. Evet bunu bende yaptım ama bu anlattıklarıma benzemeden acılacak serverlere oyuncu gelmiyor. Bir süre 100 oyuncu sayısını geçip ufak ufak değişime gidecektim ama hiç umut yokmuş..
Açıkcası player için ph,dummy vb şeylere ihtiyaç duyulmasını anlayamıyorum..
Açık konuşmak gerekirse bir kere bir server açacak kişinin öncelikle parasal durumunun çok çok iyi olması lazım..
Sonra böyle host falan ile olacak iş değil bu.. Adam gibi bir kasa toplayıp, sağlam bir net bağlatırsın..
Sonra ne yapacağını bilmek ve özgün olmak gerek.. Proje sağlam temeller üzerine oturtulmalı yani. İnsanlara zart robe zurt katana ya da zilyon serverda olan sistemleri vererek birşeyler yaparsanız olmaz..
İsterseniz önplandaki scriptlerin hepsini siz yazın pack kullanırsanız olmaz.. Sıfırdan sphere oluşturup herşeyi sistemli yapmalısınız..
Scriptingten önce programlamadan anlayan, algoritma mantığına hakim, daha sonra sphere scriptinge hakim kişi-ler-ce sunucu sıfırdan oluşturulmalı..
Uo bir oyun dolayısıyla yazacağınız sistemler uonun ana hatlarını yapısını bozmamalı..Ph dummy vs..

Rp serverı için ekstra olarak, sadece lord of the rings filmini izleyen biri-ler-yle değil de açıkcası masaüstü rp'den tutun, kitaplara, pc oyunlarından online oyunlara kadar geniş yelpazede üst düzey bilgisi olan kişi-ler-ce bu iş yürütülmelidir..

Son olarak da bu işi ego tatmini için yapmadıgımızı varsayarak sağlam reklam ve sponsorluk anlaşmaları yapılmalı ve playerın hedef kitleye göre servera çekilmesi sağlanmalıdır..

Siz işinizi "Gerçekten" "Sağlam" yaparsanız emin olun ne ph ne dummy'e bakar o kenara çekilmiş playerlar, ya da sponsorlar..


Bu durumu bu hale getiren "Sağlam" olmayan sunuculardır dolayısıyla..
@Kaanka

Sonra böyle host falan ile olacak iş değil bu.. Adam gibi bir kasa toplayıp, sağlam bir net bağlatırsın..
Sonra ne yapacağını bilmek ve özgün olmak gerek.. Proje sağlam temeller üzerine oturtulmalı yani. İnsanlara zart robe zurt katana ya da zilyon serverda olan sistemleri vererek birşeyler yaparsanız olmaz..
İsterseniz önplandaki scriptlerin hepsini siz yazın pack kullanırsanız olmaz.. Sıfırdan sphere oluşturup herşeyi sistemli yapmalısınız..
Scriptingten önce programlamadan anlayan, algoritma mantığına hakim, daha sonra sphere scriptinge hakim kişi-ler-ce sunucu sıfırdan oluşturulmalı..
Uo bir oyun dolayısıyla yazacağınız sistemler uonun ana hatlarını yapısını bozmamalı..Ph dummy vs..

Aynen katılıyorum arkadaşım sana.

Böyle bir oluşumu gerçekleştirenlerde var ancak bunu ne duyan nede bilen ve ya bilipte işine gelmeyenlerle dolu malesef ülkemiz.
Kitleye göre server açmalı. Oynayacak varsa çalışma yapılır. Yoksa boşa kafa patlatmanın bir mantığı yok.
Oyuncu kitlesi diye birşey yoktur, çevresi olan staff vardır :) Eğer sağlam tanıdıklarınız varsa (player) rp serverı da 200+ çeker..
@kaankha

şimdi demişsin ki

Kaankha:
Sonra böyle host falan ile olacak iş değil bu.. Adam gibi bir kasa toplayıp, sağlam bir net bağlatırsın..
Sonra ne yapacağını bilmek ve özgün olmak gerek.. Proje sağlam temeller üzerine oturtulmalı yani. İnsanlara zart robe zurt katana ya da zilyon serverda olan sistemleri vererek birşeyler yaparsanız olmaz..
İsterseniz önplandaki scriptlerin hepsini siz yazın pack kullanırsanız olmaz.. Sıfırdan sphere oluşturup herşeyi sistemli yapmalısınız..
Scriptingten önce programlamadan anlayan, algoritma mantığına hakim, daha sonra sphere scriptinge hakim kişi-ler-ce sunucu sıfırdan oluşturulmalı..
Uo bir oyun dolayısıyla yazacağınız sistemler uonun ana hatlarını yapısını bozmamalı..Ph dummy vs..

Alakası bile yok. Bu yazdıkların içine sinmesi için gerekli olabilir ama projenin tutmasıyla uzaktan yakından alakası olmayan şeyler. Bu dediklerin kaliteli işlerde olması gereken şeyler. Ama işte bazı çapulcular piyasa işi yapıyorlar. Playerı kapıyorlar. Olan düzgün serverlara oluyor.



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.