Fazıl Say: Türkiye'yi terk edebilirim
Ünlü piyanist, "İslamcılar güç kazandı, azınlıkta kaldık. Tüm bakan eşleri türbanlı. Türkiye rüyalarımız öldü. İleride ülkeden ayrılabilirim" dedi
Ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Türkiye'deki İslamcıların güç kazanması nedeniyle Türkiye'yi terk edebileceğini açıkladı. Fazıl Say Paris'te, Almanya'da yayımlanan sol-liberal eğilimli 'Süddeutsche Zeitung' gazetesinin sorularını yanıtlarken, "Türkiye rüyalarımız kısmen öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı. Biz yüzde 30, onlar ise yüzde 70. Başka yere taşınmayı düşünüyorum" dedi.
Gazete, keman ustası Renaud Capuçon ve Fazıl Say'la Paris'te röportaj yaptı. Röportajda, Capuçon'un, Fazıl Say'a İsviçre'nin Zürih kentine taşınmasını önerdiği yazıldı. Fazıl Say ise, konserler nedeniyle devamlı seyahat ettiği için Lozan'ı daha çok beğendiğini, ancak havalimanının kente 1.5 saat uzak olmasını bir dezavantaj olarak gördüğünü belirtti.
Say soruları yanıtlarken şunları söyledi: "Hemen değil ama, ileride Türkiye'den ayrılmayı düşünüyorum. Biz artık azınlıkta kaldık, dışlanıyoruz. Çankaya'daki davete bile beni çağırmadılar. Böyle giderse, bir kızım var, onu da alır yurtdışına giderim."
Fazıl Say, Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılı kültürlerarası diyalog elçisi olarak görevlendirilmişti.
////////////
Fazıl Say'ın bu seslenişine yürekten katılıyorum ve şu ana kadar "Acaba hangi sanatçımız bunu dile getirmeye korkmayacak?" diye hep düşünmüşümdür.
Fazıl Say'dan önce birçok sanatçıdan bekliyorum ama açıkçası bu isim benim için sürpriz oldu.
Bunun gibi örnekleri yıllar önce çok yaşadık. Kimileri vatan haini ilan edildi kimisine karşı ise büyük ölçüde soruşturmalar açıldı. Ama hala kimse bir şeyin farkına varmıyor ki
Türkiye rüyalarımız kısmen öldü.Kısmen öldü Atatürk Türkiye'si ve emin olun ki farkında olmadan içten içe bitiriliyoruz.
Bu söyleminden dolayı Fazıl Say'ı bir kez daha saygıyla tebrik ederim.
Sesimiz olduğu için!