asıl alkışlanması gereken neran gibi bronx gibi idealleri için aylarca uğraşan adamlardır bence. tabiki tek başlarına değiller onlara yardım eden herkesi alkışlamak gerekir.
script yazmak kolaydır. bildikten sonra fazlaca uğraşmak gerekmez az da bilsen kafanı kullanarak piyasadaki scriptleri doğru şekilde harmanlıyarak çok kaliteli shardlar açabilirsin ama yepyeni bir map yapmak gerçekten çok önemli ve çok zor bir iştir. ki map ı yapsan bile hikayesini doğru şekilde kurgulıyamazsan altı boş kalır emeklerin kesinlikle boşa gider. bu konuda neran ın zorluk çekeceğini sanmıyorum sonuçta orta dünya.. ama bronx un shardını merakla bekliyorum çünkü harita bu alın oynayın demekle olmuyor. şehirlerin, dungeonların bir ruhu olmalı bu ruhu da playerlara kaliteli bi hikayeyle verebilmek çok önemli.
Ülkemizdeki playerların çoğunda malesef o dungeon ruhunu yaşayacak ruh yok.:)

-Aaaa 15 katanalı herif destarda girdi koş koş!!..
-Uus Jux, In Nox
-OoOoOoOo

Genel mantık bu malesef.:memnun
Adept
4.3
Bu arada, biz Orta Dünya'dan vazgeçtik, kendi diyarımızı yarattık. Şimdiden söyleyeyim de, daha sonra yanlış anlaşılmalara neden olmasın. (:
Puh...Uçup gitti...Ne uğraşmıştım Tokay ormanı için.(Çok da fazla birşey yapmadım ama neyse.xD)
@JuniorBabtista

Pm den ulastım arkadasım.
Argoth mapi 2 saatlik world build işi değildir. İnsanlar bir zahmet Screenshotları benden istesinler. Sunucunun mapini kapanan bir sunucu ile anlaşarak yaptılar ben bunu biliyorum ki anlaşma loglarını da gördüm. Laf atılırken bir zahmet destekli atılsın mape :) Ben şahsen oynuyorum ve zevk alıyorum, sizi bilemem tabii ki:) Neran map i siz mi yaptınız? (yeni diyar projesi)
Adept
4.3
Harita benim eski sunucularımdan birine ait ve evet başka bir takım ile yapmıştık 3 sene önce. Bahsettiğin sunucuya laf nerede atıldı ki? :/
Bu topic altında atıldı. Map'i 2-3 günlük diyen bir kaç kendini bilmez. Ben Argoth'a çalışıyorum ve Map'in ne kadar büyüleyici olduğunuda bilirim. Lütfen böyle 1-2 gün gibi saçma şeyler yazmayın.
Silindi
Members
0
Hiç ortadünya sunucusnda yada mapında oynamadım.

Bundan 6 ve ya 7 sene önce kalmiriada farklı bambaşka bir mapda oynadım o mapın tadı damağımda kaldı zaten.

Onun haricinde hep sosria oynadım Neranın sunucunu bende çok merak ediyorum.
Su noktada biraz, yukarda adi geçen bir sunucu için üye olmusum gibi gözükecekte biliyorum ama gene de söylemek istedigim bazi seyler var.(sürekli takip etsemde yeni üye oldum bu arada)

Öncelikli olarak bir arkadas orta dünya haritasinin çalinti oldugunu söylemis. Hem Türk hem de yabanci ME haritali sunucularda oynadim. Ultima dünyasinda 3 tane Orta Dünya haritasi vardir ve evet hepsi de yabancilar tarafindan yapilmistir(Peki neden biz yapmiyoruz? Bizde yaptigin sey 2 gün sonra çalinir ya da yaptiklarina küfredilir. Niye ugrasilsin ki?). Neyse efendim orta dünya haritasi diyorduk...

- Benim ilk orta dünya maceram Ovedron isimli Türk sunucusunda basladi. Üstün körü bir orta dünya haritasiydi açikçasi bu sunucunun haritasi. Yani sadece sehirler haritada olmasi gerektigi yerdeydi lakin geri kalan hiç bir seyi orta dünya'ya ait degildi. Bu haritada zaten uogateway'de "lord of the rings uo" adli bir "pvp" sunucusunun haritasiydi.

- Ovedron kapandiktan sonra çogumuz arayislara geçtik oyuncular olarak. O sirada yabanci bir rp sunucusuyla karsilastik. Middle Earth Uo adli bu sunucunun haritasi orta dünya'ya daha bir benziyordu. Daha bir güzeldi(lakin söylemem gerek Endore Uo adli sunucunun haritasini alip gerek gördükleri yeri editlemislerdir. Yani aslen Endore Uo'nun haritasidir). Hatta sonra Ovedron 2 açildi bu haritayla ama macerasi sadece 1 hafta sürdü ve kapandi.

- Son harita ise uzun yillar süren bir alman çalismasiydi. Uo-Mittelerde adli bu sunucuyu açmak için elin almani 4 sene boyunca çalismislar ve 2005 aralik ayinda da beta'ya geçmislerdi. Tabii 4 senede Ultima'nin nasil bambaska bir oyun oldugu da kendilerince gösterilmisti bizlere. Haritasindan tutun, grafikleri, sistemleri her seyiyle bambaska bir oyundu sanki. Tabii sonunda orasi da kapandi.

Yani suna getirmeye çalisiyorum. Su ana kadar açilmis kaç tane Orta Dünya haritali sunucu varsa yukarda bahsettigim 3 haritadan baskasini kullanmamistir evet. Lakin en bata dedigim gibi bunun için ugrasmaya degmeyecegini çogunuz benden daha iyi biliyorsunuzdur. Çünkü bugün haritayi özene bezene yaparken, ertesi gün kendini bilmezler yüzünden oyun zevkinizden mahrum kalirsiniz. Yani haritanin çalinti olmasinin birinin gözünde "o zaman bu sunucu kötü" izlenimi birakmasi bence yersizdir. Sonuçta insanlar Sossaria'da oynamaktan biktiysa, aylarini vererek yeni harita yapacagina onlar için baska haritalari, en azindan izinli olarak, kullanmak sorun olmamali.

Dipnot: Kovuk'un, sonradan yapilmayacagi söylenen haritasi, belki kendisine özgüydü. Ama su da var ki haritasi disinda grafik ve verdatalari da Uo-Mittelerde'den izinli olarak alinmisti.

Neyse sonrasinda diger sunucuya geçelim. Birisi demis 1-2 günlük world building isi diye de. Acaba kaç sehri gezdinizde böyle düsünme ihtiyaci duydunuz? Ben sehirlere söyle bir bakiyorum hepsi de gayet göze hitap eden sehirler. En azindan Britain, Jhelom gibi sadece bina kalabaligi yok. Hele hele 2 tane Britain edecek bir sehir var ki bana kalirsa mimari yapisiyla yapan arkadas saheser yaratmis derim. Ve evet Worldbuilding isinin ne kadar zor oldugunu bilirim. Genel olarak Pandoras Box'u kullanan bir insan olarak hatasiz ve bugsiz bir sehir yaratabilmek için 1 haftami verdigim oldu, ki günde 7-8 saatimi harciyordum.

Son sözümüzde baskalarini kötülemeden önce biraz düsünmek gerektigidir diyorum ve iyi günler diliyorum. Destan okumak zorunda biraktigim içinde özür dilerim :)
Adept
4.3
Türkiye'de harita yapılmamasının sebebi dediğin gibi "Bizde yaptigin sey 2 gün sonra çalinir ya da yaptiklarina küfredilir. Niye ugrasilsin ki?" değil, aşağıdaki sebeplerden ötürü:

- Neredeyse hiç kimse planlı bir çalışma sürdürecek seviyede değil.
- Çok konuşulur, ancak iş yapılmaz.
- Mapping konusunda zaten epey bir bilgi eksikliği var.

Merak ettiğim bir şey var, nedense bir takım insanlar kıllanmışlar burada yazanlara ve çeşitli analizler yapıyorlar. Doğrudan savunmaya geçilmiş. Sorun nedir yani?

Kovuk'a bariz bir dokundurma söz konusu. Gerçekten emin olmadığınız konular üzerinde konuşmayın derim, çünkü pek bildiğinizi söyleyemeyeceğim, böyle düşünseniz de. Sunucuların iç işlerine fazla burnunuzu sokmayın. (;
birşeyi açıklığa kavuşturayım; söz konusu shard haritası 2 günlüktür demedim ben, wb işini 2 gün önce öğrenmiş bi çaylağın yapabileceği kadar kaliteli şehirler dedim.. yoksa 2 gün öncemi yapılmış 2 yıl öncemi yapılmış beni hiç ilgilendirmez.. hatta oturup kendimiz yaptık haritayı denilirse bile anca emeğinize sağlık derim. şehir tasarımlarında hiçbir kalite emaresi göremedim çünkü ben.. neyse tartışmak bize düşmez buna playerları karar verir zaten.
@Nixdorf

Eğer hala Argoth'dan bahsediyorsan emeğe saygın yok bu 1.
Harita çok güzel Lâkin oyanayabilene diyoruz biz onu. Bu 2.
Son derece özgün bir çalışma günümüzde kaç tane gördün Türkiye'de. Bu 3
Shard'ı yeterince oynayan ve Rol zenginliği olan herkes'in sevebileceği bir harita. Buda 4...

Yeterli olmuştur sanırım.
Çalıntı Scp Yazmak Kolay Olur xD
Evet bende beyenmedim Nixdorf a hak veriyorum. yapılanlar cok siradan olmus gibi ama yinede emege saygi diyelim.
Sosaria ve Orta dunya mapleri O server i kurana ve oynayanlara ayri bir zevk veriyo farklı bir map havalari war veya ne diyelim bilinen serverlarda oldugu için galiba Yinede emege saygi diyorum basarilar.....



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.