Microsoft, Windows 98 işletim sistemi için teknik desteğini 11 Temmuz salı günü kaldırdı. Dünya çapında 150 milyondan fazla bilgisayar güvenlik desteğinden yoksun kalıyor.
Microsoft artık popüler Windows 98 işletim sistemi için yeni güvenlik güncellemesi
veya yama yayınlanmayacak. Birçok kullanıcı Windows 98 tabanlı bilgisayarlarını internetten çıkararak, en azından bazı virüs saldırılarından koruma yoluna gidecek. Microsoft’un desteğini kestiği ürünler şöyle: Windows 98, Windows 98 Second Edition ve Windows Millennium Edition.
WINDOWS 98’DE UZMANLAŞAN SİBER-ÇETELER VAR
Güvenlik şirketi Secure Science’ın araştırmasına göre, Doğu Avrupa’da Windows 98 işletim sisteminde uzmanlaşan siber çeteler var, zira Windows 98 hala Doğu Avrupa’daki en yaygın işletim sistemi.
150 MİLYON KULLANICI GÜVENLİKSİZ KALDI
Microsoft Windows 98 desteğini daha önce 2003 yılında çekeceğini açıklamış, ancak kullanıcıların ve kurumsal müşterilerin protestoları üzerine 2005’e kadar uzatmıştı.
Pazar araştırma şirketi IDC’ye göre dünyada halen lisanslı 70 milyon Windows 98 kullanıcısı bulunuyor. Ancak piyasanın yarısının korsan olduğu düşünülürse, 150 milyon’dan fazla 98 kullanıcısı olduğu düşünülüyor. Microsoft, korsan ürün kullananları da korumak amacıyla korsan kopya işletim sistemlerinin de yama yüklemesine olanak tanıyordu. Dolayısıyla teknik desteğin kesilmesinden etkilenecek bilgisayar sayısı 150 milyonu aşıyor.
İNTERNETE GİRMEYİN UYARISI
Dünyanın en önemli internet güvenlik şirketlerinden Fin F-Secure başanalisti Mikko Hyponnen, şirketinin Windows 98 kullanıcıları için güvenlik yaması çıkarmaya devam edeceğini açıkladı. Yeni tip casus yazılımların veya virüslerin Windows 98’de çalıştırılamadığını, bu nedenle riskin korkulandan daha düşük olduğunu ifade eden Hyponnen; “Ancak ben olsam tam güvenlik için, Windows 98 ile internete girmezdim” diyor.


