Hepsini oku
İyi bir liseye yerleşmenin yolu OKS&񗝉den geçiyor
Sınavsız girilen genel liselerden mezun olan öğrenciler üniversitelere giremezken, OKS başarısına göre öğrenci alan liselerin başarı oranı oldukça yüksek
Sınavlar artık yaklaştı. Dünkü yazımızda da ifade ettiğimiz gibi, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ile başlıyor. 8 Haziran&񗝉nda yapılacak OKS&񗝉ye artık bir aydan da az süre kaldı. Uzmanların da ifade ettiği gibi, bu son günleri hiç telaşa ve endişeye kapılmadan geçirmek, yine düzenli olarak çalışmak en doğrusu. Bugün yine size Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat ve ekibinin hazırladığı OKS ile ilgili önemli bilgileri, tavsiyeleri sunuyoruz. Yine ayrıca sınavlarla ilgili başka uzmanların geliştirdiği yöntemleri, adayların başarı için başvurduğu kaynakları veriyoruz. Bütün amacımız verdiğimiz bilgiler sayesinde sınavlarınızın başarılı geçmesi için.
NELER YAPILMALI?
OKS&񗝉ye az bir süre kala bir çok öğrenci duygusal olarak kendini gergin hisseder.Uyku ve yemek düzeni bozulur,dikkatini toplamakta güçlük çeker, Olaylara karşı hassaslaşır ve tamamen sınavı düşünür hale gelir. Bu duygu durumundan kurtulmak ve kendinizi daha güçlü hissetmek için aşağıdaki önerilere uymanızı tavsiye ederiz.
Sınava az zaman kala artık konu öğrenme azalır. Dolayısıyla son ay tekrarlara çok zaman ayırmak gerekmektedir. Bu bilgilerinizin tazelenmesine ve kendinize güveninizin artmasına yardımcı olur.
Tekrar programı yaparken; çalışılacak bölümlere karar verin. Verimli çalışabileceğiniz zaman dilimlerini tespit edin. Programı aylara, haftalara, gün ve saatlere bölün
Tekrar yaparken; Zihnen hazırlıklı olun.Dikkatiniz dağılırsa kısa aralar verin. Ayrıntılardan kaçının. Önemli noktaları mutlaka yazarak çalışın. Biliyorsanız &񗝌hızlı okuma&񗝍 tekniklerini kullanın. Gerekli derslerde mutlaka uygulama yapın. Yatmadan önce ve kalktığınızda çalıştıklarınızı gözden geçirin
Bir ay kala deneme sınavlarına sıklıkla katılmanızı tavsiye derim. Bu, eksiklerinizi görme fırsatı verir, zamanı kullanma provaları yapmanıza imkan sağlar Sınav süresinin tamamına adapte olmanızı sağlar ve en önemlisi sınav deneyiminizi artırır
Son 10 gün; öğrenme değil pekiştirme ağırlıklı çalışın. Bir tekrar programı hazırlamış olmalısınız. Beslenme ve uykunuza daha fazla dikkat edin. Ağır spor yapmaktan kaçınınBol bol deneme sınavına katılın
Son 1-2 gün; Hatırlatma kağıtlarınızı gözden geçirin. Sınav yerinizi mutlaka görün. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durun. Dinlenmeye çalışın. Sınavla ilgili evrak ve malzemelerinizi hazırlayın.
Sınav gecesi; Moral verici şeylerden bahsedin. Ağır yemeklerden kaçının. İyi vakit geçirmeye çalışın. Yakınlarınızın (büyüklerinizin) moral desteğini alın. Vaktinde yatmaya çalışın. Sınava götüreceklerinizi ve kıyafetlerinizi hazırlayın.
Sınav sabahı; Mümkünse bir duş alın. Her zamankinden biraz daha erken kalkın Mutlaka kahvaltı yapın. Kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin. Sınavla ilgili evrak ve malzemelerinizi kontrol edin. Sınav yerine erkenden ulaşın.
Sınav anı; Sınav öncesindeki olumsuz her şeyi unutun. Gerekli uyarıları dikkatle dinleyin. Kodlamalara dikkat edin. Kitapçığı hızlıca gözden geçirin. Deneme sınavlarındaki stratejinizi aynen uygulayın. Gruplayarak işaretleyin
Hangi liseler üniversite kazandırıyor
ÖSYS 2007&񗝉ye ortaöğretim kurumlarında son sınıf öğrencisiyken giren 678 bin 576 öğrenci arasında en başarısız grup genel liselerden sınava girenler oldu.
Genel liselerden sınava 329 bin 662 kişi girerken lisans programlarına yerleşenlerin sayısı 8 bin 910 oldu. Meslek lisesi grubundan sınava giren 154 bin 60 adaydan ise 9 bin 567 kişi lisans programlarına yerleşti.
ÖSYM verilerine göre 2007 ÖSYS&񗝉de özel liseler, Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liseleri yeni mezunlarında başarı oranı diğer okullara oranla yüksek oldu. Genel liselerden yeni mezun olarak sınava giren ve lisans düzeyine yerleşenlerin sayısı, meslek liseleri grubundan lisans programlarına yerleşenlerin bile gerisinde kaldı.
ÖSYM verilerine göre 678 bin 576 kişinin katıldığı sınavda 129 bin 980 kişi 165-185 puan arasında başarı sağlarken, 346 bin 924 kişi ise 185 puanın üzerinde başarı sağladı. 7 bin 401 okuldan toplam 736 bin 625 kişi sınava başvurdu.
Liseler grubunda 524 bin 514 kişi ÖSS&񗝉ye girerken, lisans programlarına yerleşen sayısı 58 bin 66 oldu. Meslek Liseleri grubunda ise 154 bin 60 aday sınava girerken lisans düzeyinde 9 bin 567 aday yerleşti. Buna karşın &񗝈Liseler&񗝉 grubuna dahil genel liseler türünde okullardan ÖSS&񗝉ye giren sayısı ise 329 bin 662 olmasına karşın lisans düzeyine yerleşenlerin sayısı ancak 8 bin 910 oldu.
ANADOLU LİSESİ BAŞARISI
Liseler düzeyinde lisans programlarına yerleşenlerin genelini ise özel lise ve Anadolu Lisesi mezunlarının olduğu ortaya çıktı.
Yabancı dil ağırlıklı lise ve özel liselerden sınava 58 bin 250 kişi sınavı girerken lisans programlarına 13 bin 841 kişi yerleşti.
Özel liselerden 5 bin 878 kişi sınava girerken bin 320 kişi lisans programlarında yer bulabildi. Yabancı dilde öğretim yapan özel liselerde ise sınava giren 12 bin 793 kişiden 5 bin796 kişi lisans programına yerleşti.
Anadolu Lisesi&񗝉nden sınava geren öğrenci sayısı da 51 bin 406 olurken, bu adayların yarıya yakını lisans programlarına yerleşti. Anadolu Liselerinden 22 bin 618 kişi lisan programına girerken, 317 kişi de önlisans programına girdi. Meslek liseleri grubunda düz liselere oranla başarılı görünmesine karşın bu başarı Anadolu Öğretmen Liseleri&񗝉nden kaynaklandı.
Yine meslek lisesi grubunda olan İmam Hatip Liseleri&񗝉nden ise 11 bin 95 kişi sınava girerken, lisans programlarına giren sayısı ise 319&񗝉da kaldı.
Akupunkturla sınava destek
Sınavlara hazırlanan öğrencilerin, gerek hazırlık sürecinde, gerekse sınav esnasında karşı karşıya kaldıkları stresten uzaklaşmak için başvurdukları yöntemler arasında akupunktur tedavisi de yer alıyor. Akupunktur uzmanı Dr. Şükrü Hamidi, son birkaç yıldır tedavi için başvuranlar arasında sınavlara hazırlanan öğrencilerin sayısının artığını söyledi. Hamidi, öğrencilere yönelik akupunktur uygulamasına, üç yıl önce doktor arkadaşlarının sınavlara hazırlanan çocukları ve kendi oğluna stres ve konsantrasyon artışı için başladığını belirterek, zaman içinde kendisine başvuran öğrencilerin sayısının hızla arttığını dile getirdi. Dr. Hamidi, stres düzeyinin yüksek olmasının hem sınava hazırlanmayı, hem de sınav performansını olumsuz etkilediğini, akupunkturun, stresin azalmasında önemli rol oynadığını söyledi.
Hızlı oku, hızlı cevapla
Hızlı okuma uzmanı Necati Durkut, son yıllarda yapılan sınavların daha çok yoruma dayandığını, bunun için hızlı okumanın önem kazandığını söyledi. Durkut, &񗝌Sınavlarda genelde bir soru için öğrencilere 1 dakika süre veriliyor. Öğrenci bir paragrafı okurken, bir kez okumalı, geri dönmemeli. Hızlı okuma tekniğinin hedefi budur&񗝍 dedi. Hızlı okuma teknikleri ile gözün disiplin altına alındığını da ifade eden Necati Durkut, &񗝌İnsan gözünde 300 milyon hücre var. 300 milyon hücrenin yüzde 20&񗝉si, netlik hücreleri, 240 milyonu ise çevresel görüş için ayrılmış olan hücrelerdir. İnsanların büyük çoğunluğu sadece netlik hücrelerini kullanıyor&񗝍 dedi. Durkut, &񗝌Hızlı okuma tekniklerinden önce 150 kelimeyi okuyan ve gören bir öğrenci, alıştırmalarla 300 kelimeye çıkar. Göz kaslarını da geliştirirse 600 kelimeye ulaşır. Biz sınavlara giren öğrencilerin 400-500 kelime okumasını yeterli görüyoruz&񗝍 şeklinde konuştu.