21.YILTürkiye'nin en eski ve aktif online oyun platformu, Ultima Online, Counter-Strike ve diğer online oyunlar hakkında Türkçe haber, bilgi ve forum sunuyor. Türkiye'nin en eski ve aktif online oyun platformu, Ultima Online, Counter-Strike ve diğer online oyunlar hakkında Türkçe haber, bilgi ve forum sunuyor.
  • ANASAYFA
  • ULTIMA ONLINE
  • FORUM
  • DOKÜMAN
  • İNDİR
   Üye ol    Giriş
159
50
  1. Anasayfa
  2. Ultima Online
  3. Haberler
  4. Bilgi Çağı 16 Kilobyte ile Başladı
No@h

Bilgi Çağı 16 Kilobyte ile Başladı

  • No@h
  • No@h
  • 2006-08-17 20:36
  • 0 Yorumlar
  • 1683 Görüntüleme
Dünyanın ilk tüketiciye yönelik masaüstü bilgisayarı bundan 25 yıl önce 12 Ağustos 1981’te IBM markasıyla piyasaya çıkmıştı. IBM 5150'nin, 4.77 MHz Intel 8088 mikroişlemcisi, 16 kilobyte belleği, 160k floppy disk sürücüsü ve ek ücretle satın alınan renkli monitörü vardı.

IBM uzmanları, ilk kişisel bilgisayar prototipini geliştirmek üzere çalışmalara 1980’de başladı. IBM uzmanlarının danıştığı ve fikir aldığı şirketler arasında o zamanlar bir ‘start-up’ olan Microsoft da vardı. O zamanlar 25 yaşında genç bir girişimci olan Bill Gates, IBM ekibine donanımdan ziyade yazılıma yönelmelerini ve esnek, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklı kullanımlar sunabilecek bir cihaz yaratmalarını önermişti. Nitekim, IBM bilgisayarları Microsoft işletim sistemleriyle çalışıyordu.

IBM uzmanları kurumsal geleneklerin dışına çıkarak, yeni bilgisayarda IBM üretimi olmayan parçalar da kullanmaya yöneldiler. İşletim sistemi ve yazılımlar için dışardan yazılım şirketleriyle çalışıldı. IBM’in ArGe bölümü adeta bağımsız bir firma gibi donanım firmalarından parça aldı. IBM uzmanları bir yıl içinde masaüstü prototipini oluşturdu. Prototip IBM merkezinde o zamana kadar üretilen en hızlı makineydi.

İLK YIL 200 BİN ADET SATILDI
Bilgisayar pazarda büyük ilgiyle karşılandı. IBM’in ilk PC’si 1.565 dolardan satılıyordu, bu rakam 2006 yılı rakamlarıyla 3.500 dolara tekabül ediyor. Bilgisayar mağazalarında müşteriler 1000 dolarlık ön ödemeyi daha ilk günden yatırdığında, yeterli stoğu olmayan yetkilileri ürün için birkaç hafta sonraya tarih veriyordu. Ağustos 1982’ye kadar IBM, 5150 modelinden 200.000 adet satmayı başarmıştı; satışlar 1985’te 1 milyonu aştı.

Kişisel bilgisayar olarak adlandırılan, bireysel tüketiciye ve evde kullanıma yönelik bilgisayarlar IBM’in çıkardığı modelden önce de bulunuyordu. İlk Kişisel Bilgisayar (Personel Computer) terimi 1972’de Xerox’un bir bilgisayarı için kullanılmıştı. Örneğin, Apple, 1977’de Apple II adlı bir bilgisayar çıkarmıştı. IBM de bazı tüketiciye yönelik 22 kilogram ağırlığındaki 5100 modelini çıkarmış ve pazarda bir markalaşmaya doğru yol almıştı. Ancak bu iki modelde, piyasada yaygınlaşmamış, sadece teknoloji meraklıları ve kurumsal kullanıcılara hitap etmişti. Bu terimi bireysel tüketiciye yaygınlaştıran IBM oldu.

1.500 DOLARA YENİ BİR HAYAT TARZI
IBM’in daha önce satışını yaptığı bilgisayarlar dev kurumsal bilgi-işlem makineleriydi. Bu makineler 1000 metrekare’lik ve özel havalandırmalı odalarda durur ve en az 60 kişilik bir ekibin gözetiminde çalışırdı. PC’nin 1.500 dolarlık fiyatına karşın 9 milyon dolardı.

İşte ilk IBM bilgisayarı bu makinelerden daha hızlı işlem yapabildiği ve oyun oynamak gibi bazı eğlence unsurlarına da yer verdiği için kısa zamanda tüketiciyi kazandı.Bilgisayar kısa zamanda şirketler tarafından benimsendi ve ofislerin demirbaşı haline geldi. Bilgisayarın iş hayatına girmesiyle sekreterlerin daktiloları ortadan kalktı, beyaz yakalı çalışanlar 10 parmak yazmayı öğrendi ve kısa zamanda bilgisayar ofislerdeki tüm masalara kadar yaygınlaştı. Sonra üniversiteler, kamu kuruluşları ofislerini donatırken ve bireysel kullanıcılar da evlerine birer bilgisayar aldı.

16 KB BELLEK NEYE YETER?
İlk PC olarak kabul edilen IBM 5150, 4.77 MHz Intel 8088 mikroişlemciyle çalışıyordu, 16 kilobyte belleği, 160k floppy disk sürücüsü ve ek ücretle satın alınan renkli monitörü vardı. Bu bilgisayarı daha önceki masaüstü benzerlerinden ayıran ise, üretici firmadan satın almak yerine mağazalardan alışveriş yoluyla edinebiliyordu. PC’nin mucidi yaratan IBM, bu departmanını 2005’te Çinli Lenovo’ya satarak kurumsal bilgisayarlar sektörüne odaklanmayı seçti. Artık IBM markalı cihazları Çin’in en büyük bilgisayar şirketi Lenovo üretiyor ve pazarlıyor.

İSTANBUL - NTV-MSNBC

Değerlendirmeler

0 (0)

0 Kullanıcı

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu içeriğe yorum atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.

Discord ile Bağlan
Twitch ile Bağlan
Steam ile Bağlan
Google ile Bağlan
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış
Sadece kayıtlı kullanıcılar yeni yorum yapabilir.


Benzer Sayfalar
  • UO: Kingdom Reborn Tester Alımları Başladı!

    2007-05-25 17:54

  • Counter-Strike:Source Beta Başladı...

    2004-08-14 15:21

  • Bilgi yarışması

    2011-11-26 19:39

  • Binek Bilgi.

    2008-04-08 07:25

  • Bilgi Yarışması

    2011-12-19 22:29



  • Son Forumlar
  • Sayfalar
  • Montana LoveLACe
    Paxhistoria yapay zeka destekli web tabanlı...

    Diğer Oyunlar 5 saat önce

  • boosterx
    UO:Nimloth Yeniden Doğuyor !

    Sunucular 4 gün önce

  • Ege ERKEK
    2025 CS 1.5 TÜRK SUNUCUSU AÇILDI

    Sunucular 1 hafta önce

  • Vanq
    UO Lord British Gazinosu #5 Yayında!

    Duyurular 1 hafta önce

  • Algos
    Üyeliği 15 yıl ve üzerinde olanlar.

    Ultima Online 1 hafta önce

  • Deathwave
    Valheim’e Ultima Online Modu

    Ultima Online 1 hafta önce

  • Ege ERKEK
    Elit Donanım Modülü (EDM) | Üretimin Doruğu (Yeni...

    Ultima Online 1 hafta önce

  • JoannaLevesQue
    Üyeliği 18 yıl ve üstünde olanlar.

    Ultima Online 1 hafta önce

  • Ege ERKEK
    Kader Masası | Seçimin Yazgını Belirleyecek (Yeni...

    Ultima Online 2 hafta önce

  • Ege ERKEK
    İçerik Kaşifi Aramızda!

    Duyurular 2 hafta önce

  • Venus
    World of UO'da Geçmişe Yolculuk Başladı

    Sunucular 2 hafta önce

  • Nefrelius
    Alcor UO Reborn

    Sunucular 3 hafta önce

  • Ege ERKEK
    Ultima Online'da Alkol Üretme Sistemi!

    Ultima Online 3 hafta önce

  • Lucretius
    Son yıllarda UO tercihiniz: RP, PP (Power Play)...

    Ultima Online 3 hafta önce

  • megastro.uokings
    Nephilim Pvp

    Sunucular 3 hafta önce

  • MMORPG'de Devrim Yaptı: Sınıf Tanımayan Ultima Online!

    2025-12-27 21:13

  • Ultima Online'ın Oynanışını Tamamen Değiştiren Harita Kararı!

    2025-12-23 23:17

  • Yeni Başlayanlar İçin Ultima Online

    2025-11-27 19:07

  • Skill seçimlerinizi planlamak artık çok daha kolay

    Ultima Online Karakter Yapılandırma Aracı Bölümü Açıldı!

    2024-10-31 22:47

  • Ultima Online topluluğu, ClassicUO'nun sadece web client olarak kullanılabileceğinin açıklanmasının ardından tepkili.

    Resmi UO, Oyuncuları İkiye Böldü: Web Client Yeterli mi?

    2024-10-14 17:45

  • Ultima Online, ClassicUO ile resmi işbirliği yapıyor! Performans iyileştirmeleri, geniş oyun penceresi ve daha fazlası geliyor.

    Ultima Online, ClassicUO ile Resmi İşbirliğine Gidiyor

    2024-09-26 14:21

  • Centred#

    2024-07-08 22:50

  • CentrED+ 7.9

    2024-07-08 22:34

Menü
  • ANASAYFA
  • FORUM
  • DOKÜMAN
  • İNDİR
  • İLETİŞİM
  • Bağlantılar
  • CS 1.6 indir
  • CS 1.6 Türkçe
  • CS 1.6 Bot
  • CS 1.6 CFG
  • CS 1.6 Rate Ayarları
  • UO Server
  • Ghost Mouse indir
  • FPS Nedir?
  • Ultima Online PVP Server
  • Makroman
  • UO Karakter Yapılandırma
    © 2004 - 2026 Ultima-Strike. Her hakkı saklıdır.